Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΔΙΑ
Αντιδράσεις στις νέες μεγάλες αυξήσεις

Κινητοποίηση σήμερα στις 10 π.μ. στα πλευρικά διόδια της Πάχης και στις 2 το μεσημέρι εξορμήσεις από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας

Τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και οδηγών προκάλεσε η επιβολή των αυξήσεων στα διόδια στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Αθήνας - Πάτρας, η οποία μπήκε σε εφαρμογή από χθες. Με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μεγάρων σήμερα στις 10 το πρωί διοργανώνεται κινητοποίηση στα πλευρικά διόδια της Πάχης, για να μη λειτουργήσουν, αλλά και για να καταργηθούν όλα τα διόδια. Επίσης για σήμερα στις 2 το μεσημέρι η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει μαζικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις ενάντια στις αυξήσεις των διοδίων, στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών και Ελευσίνας.

Η επιβολή της αύξησης προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην παλιά Εθνική Αθήνας - Κορίνθου, αλλά και στον κόμβο του Αγ. Στεφάνου, στην Εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης, αφού πολλοί οδηγοί, προσπαθώντας να αποφύγουν το νέο χαράτσι, καταφεύγουν στους παρακαμπτήριους δρόμους.

Ετσι, με την εφαρμογή των αυξήσεων, που ανακοίνωσε η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός», η διαδρομή Αθήνα - Κόρινθος με επιστροφή θα στοιχίζει για τα ΙΧ 7,80 ευρώ από 6,20 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ διόδια 1,40 ευρώ και 0,90 ευρώ θα πληρώνουν οι οδηγοί που περνούν από τους νέους σταθμούς διοδίων στη Νέα Πέραμο και την Πάχη Μεγάρων.

Σε ισχύ τέθηκαν επίσης οι αυξήσεις στα διόδια της Εθνικής Οδού Αθήνας - Λαμίας, που ανακοίνωσε η παραχωρησιούχος κοινοπραξία «Νέα Οδός». Οι οδηγοί ΙΧ πληρώνουν κατά 60% ακριβότερα διόδια στις Αφίδνες, καθώς το αντίτιμο από 2,10 ευρώ αυξήθηκε στα 3,35 ευρώ. Σχεδόν ένα ευρώ ακριβότερα πληρώνουν οι οδηγοί και τα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι, καθώς το αντίτιμο διαμορφώθηκε στα 2,05 από 1,20 ευρώ. Κατά 55 λεπτά αυξήθηκε η τιμή στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας, στα οποία πλέον οι οδηγοί ΙΧ πρέπει να καταβάλλουν 1,45 από 0,90 ευρώ, ενώ κατά 25 λεπτά αυξήθηκε το αντίτιμο στα πλευρικά διόδια Οινοφύτων.

Περίπου 50% αυξήθηκε το αντίτιμο στα μετωπικά διόδια της Θήβας, καθώς οι οδηγοί ΙΧ πληρώνουν 3,95 από 2,55 ευρώ, ενώ αύξηση 55 λεπτών ισχύει και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα οποία το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,55 από 1 ευρώ. Σχεδόν 60% είναι το ποσοστό αύξησης τόσο στα μετωπικά όσο και στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας, με το αντίτιμο στα πρώτα να ανεβαίνει στα 3,90 από 2,45 ευρώ, ενώ για τα πλευρικά διόδια φθάνει τα 3,15 από 2 ευρώ.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και σημειώνει:

«Αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την κρίση, η συνεχής αύξηση στις τιμές των διοδίων και η επέκτασή τους μέσα στους δήμους της Αττικής. Σε λίγο θα φτάσουν τα διόδια έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι δοκιμάζονται από τη θύελλα των μέτρων που μειώνουν το λαϊκό εισόδημα. Με τα πανάκριβα διόδια που έχουν περικυκλώσει την Αττική κάνουν απαγορευτική την καθημερινή μετακίνηση του λαού μας και των παιδιών της προς τη δουλειά τους, το σχολειό τους, τα νοσοκομεία κ.ο.κ. Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με τις μεγάλες αυξήσεις που προβλέπονται και για το μέλλον.

Στην ουσία ο λαός μας πληρώνει πανάκριβα την κατασκευή των οδικών αξόνων και τη χρήση τους, που έχουν παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας έτσι μεγάλη κερδοφορία, σε βάρος του λαού που υποφέρει.

Το ΚΚΕ εναντιώνεται τόσο στις προκλητικές αυξήσεις των διοδίων από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και στα διάφορα δήθεν "εναλλακτικά" σχέδια, που ακούγονται από διαφόρους δημάρχους και πολιτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, για επιβολή αναλογικών διοδίων. Αυτές οι προτάσεις δεν αμφισβητούν την αιτία του προβλήματος, δηλαδή την - με τον έναν ή άλλον τρόπο - παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Ο λαός να χρυσοπληρώνει για τους δρόμους. Γι' αυτό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Τροπολογία με την οποία ζητά την πλήρη κατάργηση των διοδίων.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλο το λαό να παλέψει για την κατάργηση των διοδίων. Για συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη».

  • Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε χτες να χρυσώσει το χάπι, δηλώνοντας ότι θα εξαιρεθούν από την αύξηση των διοδίων οι κάτοικοι του Ωρωπού. Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό. Την ίδια ώρα ο ίδιος έκανε καθαρό ότι για την κυβέρνηση υπερέχουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τα διόδια και απειλεί: «Οποιος δεν πληρώνει ή εμποδίζει τη λειτουργία ή μπλοκάρει τα διόδια, κλέβει τους φορολογούμενους. Θα διωχθεί αστικά και ποινικά».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ