Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ»
Εργαλείο για το «λίφτινγκ» του αστικού πολιτικού συστήματος

Ως ένα ακόμα μέτρο για το «λίφτινγκ του αστικού πολιτικού συστήματος», ώστε να αποκρυφτεί «η βαθιά ταξική ουσία που είναι η εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του» χαρακτηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τον «Κώδικα Κοινοβουλευτικής Ηθικής και Δεοντολογίας» που συζητείται από χτες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος επισήμανε ότι η διαμόρφωση και ψήφιση του «Κώδικα» είναι το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των 4 συναρμόδιων υπουργείων με την «Ομάδα Δράσης» της ΕΕ και είναι ενταγμένη στα πλαίσια του λεγόμενου οδικού χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σημείωσε ότι το κείμενο φέρει τη σφραγίδα της Λευκής Βίβλου για την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει ότι με τα μέτρα που παίρνονται θα αυξηθεί παραπέρα η δυσαρέσκεια των λαών και γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν, εκτός των άλλων, και οι μηχανισμοί χειραγώγησης, ώστε να θωρακιστεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

«Ο προτεινόμενος Κώδικας παίρνει λέει μέτρα -συνέχισε- για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, για να προωθηθεί η ανιδιοτέλεια (άρθρο 4), η ακεραιότητα (άρθρο 5), η τιμιότητα (άρθρο 6), η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια (άρθρο 7), λες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι προβλήματα ηθικής και όχι της σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης».

Αναφερόμενος στους «αυστηρούς κανόνες για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τη δημοσιοποίησή τους» που προβλέπει ο «Κώδικας», ο Σπ. Χαλβατζής πρόσθεσε ότι αν ήθελαν τα αστικά κόμματα το στοιχειώδη έλεγχο, θα εφάρμοζαν αυτά που επανειλημμένα έχει καταθέσει το ΚΚΕ, όπως η ονομαστικοποίηση των μετοχών, των τίτλων του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου, έλεγχο στην εισαγωγή και εξαγωγή κεφαλαίων, απαγόρευση της δράσης των «off shore» κ.ά.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη εξάλλου τη διάταξη του «Κώδικα» περί ζητημάτων ευπρέπειας στη συμπεριφορά των βουλευτών. «Ποιος βάζει τους κανόνες ηθικής και ευπρέπειας που η παραβίασή τους επισύρει και ποινές;» σημείωσε, τονίζοντας ότι η μόνη περίπτωση που κατατίθεται αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών του ΚΚΕ είναι γιατί «πηγαίνουμε και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργατών, για να τους στηρίξουμε απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία».

  • Με ονομαστική ψηφοφορία και τις ψήφους της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκαν χθες το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (150 υπέρ - 120 κατά) και η τροπολογία για τη συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (159 υπέρ - 110 κατά - 1 «παρών»).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ