Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»
Νέο «εργαλείο» στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ενα ακόμα νομοσχέδιο που υπηρετεί την υπόθεση της εξασφάλισης της ελευθερίας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, διαμορφώνοντας και τους κατάλληλους ευνοϊκούς όρους, κατατέθηκε από την κυβέρνηση και ήδη ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από τους βουλευτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας». Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ επιφυλάχτηκαν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο φορέας θα έχει την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ και διακριτικό τίτλο Enterprise Greece. Ο φορέας θα προκύψει από τη συγχώνευση της υφιστάμενης εταιρείας «ΙNVEST IN GREECE» (Επενδύστε στην Ελλάδα) με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), ο οποίος θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Κατά το υπουργείο, το νομοσχέδιο «αποσκοπεί στη συνδυασμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών διά της ταυτόχρονης ανάπτυξης συνεργειών με όλους τους αρμόδιους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι εργαζόμενοι του ΟΠΕ θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, χωρίς ωστόσο να περιέχεται ρητή δέσμευση. Μάλιστα, προϊδεάζοντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, ανέφερε: «Η ουσία όλης αυτής της υπόθεσης είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που ανακαλύψαμε πρόσφατα ότι υπάρχει. Αυτό δίνει εφάπαξ σχεδόν 200.000 ευρώ στον κάθε εργαζόμενο βάσει του πίνακα που μας έχει έρθει κι αυτό είναι το πρώτο στοιχείο» και με τις προτεινόμενες διατάξεις αυτό θα πάρει τέλος.

«Μία ακόμα παρέμβαση του αστικού κράτους στην υπηρεσία των μονοπωλίων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, και πρόσθεσε ότι πρόκειται «για ένα νέο εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να συνδράμει τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στην αναζήτησή τους για νέες αγορές. Ενώ θα αναλάβει και το συντονισμό για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που επιθυμούν να τοποθετηθούν στη χώρα μας», «επενδύσεις» και «ανάπτυξη» που θα στηρίζονται στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ