Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντισεισμική θωράκιση

Απτή επιβεβαίωση ότι η άμεση και επιτακτική ανάγκη για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας έρχεται σε δεύτερη μοίρα για την κυβερνητική πολιτική, γιατί έτσι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, ήταν τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για το σεισμό στην Κεφαλλονιά.

Ο υπουργός όχι μόνο δεν ανέφερε ούτε ένα μέτρο που να αφορά στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά υποβάθμισε προκλητικά τα όσα δραματικά αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. «Το μεγάλο ευτύχημα - είπε - μέσα στη μεγάλη ατυχία μας ήταν ότι δε θρηνήσαμε θύματα», δηλαδή να είναι και ευχαριστημένος ο λαός της Κεφαλονιάς που δε θρήνησε και νεκρούς!

Παρά την επιμονή του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου να αναφέρει ο υπουργός συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στα δημόσια κτίρια (όπως γηροκομείο, σχολεία, Σχολή Εμποροπλοιάρχων) και τις εργατικές κατοικίες, δεν πήρε απάντηση. Μόνο για το λιμάνι στο Ληξούρι είπε ότι θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες. Ο υπουργός δεν απάντησε ούτε αν θα ενισχυθούν με προσωπικό οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που είναι στα πρόθυρα διάλυσης. Επανέλαβε τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ ειδικά για τα σχολεία ανέφερε ότι η λειτουργία τους θα αποκατασταθεί άμεσα, καθώς ήδη έχουν μεταφερθεί στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες και θα αξιοποιηθεί το κτιριακό συγκρότημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία από τους σεισμούς σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, «συμβαδίζει με το ότι οι κυβερνήσεις ήταν και είναι προσανατολισμένες και είχαν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Από τη στιγμή που το κατασκευαστικό ιδιαίτερα κεφάλαιο δεν είχε αυτό ως προτεραιότητα αλλά είχε τα μεγάλα έργα υποδομής, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα νέα κτίρια, βεβαίως η αντισεισμική θωράκιση πήγε σε δεύτερο μέρος. Παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και μάλιστα στο όνομα της "πράσινης" οικονομίας φροντίζουν να βγάζουν πιστοποιητικά ενεργειακής επάρκειας και όχι αντισεισμικής προστασίας»!

Επίσης, ανέφερε ότι περιορίστηκαν σε δύο, οι τρεις κατηγορίες για τα κτίρια που ελέγχονται στην Κεφαλονιά. Αυτήν τη φορά, χαρακτηρίζονται μόνο πράσινα και κίτρινα και όχι κόκκινα. Ακόμα, σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 3.000 γεύματα που διατίθενται κάθε μέρα, στους σεισμόπληκτους φτάνουν το πολύ 100! Ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι σεισμόπληκτοι άλλων περιοχών περιμένουν την αποκατάσταση εδώ και χρόνια και απαίτησε να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν στους πληγέντες να πάνε πραγματικά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και να μη γίνουν «θαλασσοδάνεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ