Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παλιό το κόλπο

«Την ώρα που η αντιπαράθεση για τη διάρκεια ζωής του "φρέσκου" γάλακτος εντείνεται (...) Στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος, αλλά και υψηλής παστερίωσης, που φτάνουν έως 5% (...) Οι βιομηχανίες αύξησαν τώρα τις τιμές, έτσι ώστε όταν καταργηθεί η νομοθεσία, που ορίζει ως διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος τις 5 ημέρες, οι τιμές θα μειωθούν, αλλά η μείωση αυτή θα είναι στην ουσία στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν από 20 ημέρες. Οι γαλακτοβιομηχανίες αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης. Οι αυξήσεις (...) έρχονται σε μια περίοδο που η τιμή του φρέσκου γάλακτος είχε ήδη αυξηθεί (...) κατά 3,5% το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013» (από ρεπορτάζ της «Καθημερινής» 6/2/2014). Παμπάλαιο το «κόλπο». Ποιος, όμως, έλεγε ότι με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων του ΟΟΣΑ η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί μειώνοντας τις τιμές; Σύσσωμοι οι αστοί με σημαιοφόρους την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ. Ο «Ριζοσπάστης» περιέγραψε τότε (μαζί με άλλα, όπως η μείωση της τιμής της πρώτης ύλης που θα ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους) αυτό που σήμερα η «Καθημερινή» αναφέρει για τις αυξήσεις και γιατί γίνονται. Η υποκρισία των αστών δεν έχει όρια...

Η «ιδέα» - λιτότητα...

«Μη εκλεγμένοι θεσμοί, όπως η Κομισιόν ή το Γιούρογκρουπ αποφασίζουν και επιβάλλουν πολιτικές δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών με άκρως υψηλό κοινωνικό κόστος. Χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς παρέμβαση των πολιτών. Χωρίς, εντέλει, λογοδοσία απέναντί τους ειδικά τη στιγμή ακριβώς που οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν βαρύ το τίμημα αυτής της άκρως "επικίνδυνης ιδέας". Ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη: οι έννοιες αυτές δεν μπορεί να είναι συμπληρώματα ligth στον κορμό μιας λιτότητας» (Ρένα Δούρου στο χτεσινό «Εθνος»). Ωστε, λοιπόν, η πολιτική λιτότητας είναι μια «επικίνδυνη ιδέα»... Οχι, δεν εφαρμόζεται σε Ευρωζώνη, ΕΕ και Ελλάδα γιατί αυτό απαιτούν έως τώρα οι ανάγκες του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση σε όφελός του αλλά εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών!! Οι δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εργοδοτικές εισφορές δεν έγιναν για να δημιουργηθούν συνθήκες αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά από ιδεοληψία! Οι περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια δεν έγιναν για να εξοικονομηθούν λεφτά για το χρέος και για επενδύσεις αλλά από ιδεοληψία!! Παρόλο που η πολιτική λιτότητας ενυπάρχει σε κάθε αστικό μείγμα διαχείρισης, όπως, π.χ., σ' αυτό του Ομπάμα που δεν έχει τέτοιες ιδεοληψίες!! Αλήθεια, ποιον δουλεύουν οι του ΣΥΡΙΖΑ;

... και το «στρίβειν» μέσω «δημοκρατίας»

Λένε λοιπόν οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι επειδή έχουν άλλες ιδέες θα εφαρμόσουν πολιτική χωρίς λιτότητα. Ομως οι ίδιοι στο πρόγραμμά τους λένε ότι θα βελτιώνουν μισθούς, συντάξεις κλπ, θα εφαρμόζουν «κοινωνική πολιτική», μόνο εφόσον υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και ανάλογα με το μέγεθός της!!!

Αρα για να μην υπάρχει λιτότητα πρέπει να προηγηθεί ανάπτυξη! Δηλαδή άνοδος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η οποία όμως για να επιτευχθεί... προϋποθέτει μεταξύ άλλων και λιτότητα! Φαύλος κύκλος...

Για να ξεφύγουν από αυτόν... το «στρίβουν» μέσω «δημοκρατίας». Τι κρύβουν; Οτι οι αποφάσεις των «μη εκλεγμένων θεσμών» της ΕΕ προέρχονται από τις συνθήκες της ΕΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε, έχουν εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως το άπαν της δημοκρατίας, αλλά και από τα εθνικά κοινοβούλια. Κοροϊδεύουν λοιπόν όταν λένε ότι η ΕΕ θα γίνει φιλολαϊκή, εφόσον υπάρξουν νέοι εκλεγμένοι θεσμοί. Οι εκλεγμένοι θεσμοί παντού στον καπιταλισμό δουλεύουν ρολόι... για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά με τη γραμμή του το λαό!

Αντιλαϊκές επιλογές

«Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και τα 50 χρόνια, σχεδόν μηδενικά επιτόκια στα 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης και νέο δάνειο - γέφυρα έως 15 δισ. ευρώ, συνθέτουν το τρίπτυχο της νέας λύσης για την Ελλάδα, που συζητείται στην ΕΕ. Στόχος, ιδίως εφόσον προχωρήσει γενναίος ετεροχρονισμός των πληρωμών για το χρέος προς την ΕΕ, ίσως και στα δύο πακέτα στήριξης συνολικού ύψους 197,6 δισ. ευρώ, να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές διευκολύνοντας την προσέλκυση αγοραστών για τα ελληνικά ομόλογα και την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με ευνοϊκούς όρους». (Από τον αστικό Τύπο). Τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια συμφωνία; Τη δυνατότητα εξοικονόμησης κρατικών κεφαλαίων για επενδύσεις, που σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δυνατότητα να δανειοδοτούν, μπορούν να αρχίσουν να γίνονται καπιταλιστικές επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει το «κούρεμα» του χρέους για εξοικονόμηση κεφαλαίων για επενδύσεις. Αντιλαϊκές επιλογές και οι δύο και σε όφελος του κεφαλαίου. Οι επενδύσεις για κερδοφορία θα γίνονται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ ο λαός θα πληρώσει το χρέος. Αντεπίθεση χωρίς χρονοτριβή με ισχυρό ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1478 Γεννιέται ο Τόμας Μορ, Αγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας, δημιουργός του όρου «Ουτοπία», που πρωτακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του.

1812 Γεννιέται ο Αγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς, σφοδρός επικριτής των κοινωνικών ανισοτήτων που επικρατούσαν στη βικτωριανή Αγγλία την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.

1900 Ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα, με πρώτο Γραμματέα τον Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ.

1929 Η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά των απεργών μεταλλωρύχων του Λαυρίου, που βρίσκονται στην 7η μέρα των κινητοποιήσεών τους, σκοτώνοντας τον εργάτη Γιώργο Συρίγο και τραυματίζοντας άλλους 33. Η απεργία θα διαρκέσει 47 ολόκληρες μέρες και θα λήξει με νίκη των απεργών που πέτυχαν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

1947 Χιλιάδες λαού της Αθήνας συγκεντρώνονται έξω από το ξενοδοχείο «Ακρόπολις» όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ και διαδηλώνουν με τα συνθήματα: «Συμφιλίωση», «Να φύγουν οι Αγγλοι», «Να σταματήσουν οι εκτελέσεις», «Κυβέρνηση με το ΕΑΜ», «Λεύτερες εκλογές», κ.ά.

1962 Η κυβέρνηση του Τζον Φ. Κένεντι επεκτείνει το εμπάργκο κατά της Κούβας ως απάντηση στην εθνικοποίηση των περιουσιών, εργοστασίων, κ.λπ. αμερικανικών μονοπωλιακών συμφερόντων από την επαναστατική κυβέρνηση της χώρας.

1964 Τη διχοτόμηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι προκρίνει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η Βρετανία. H Μόσχα δηλώνει ότι δε θα αδιαφορήσει σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο νησί.

1972 Υπογράφεται η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση βάσεων του 6ου στόλου στον Πειραιά.

1974 Η Γερουσία των ΗΠΑ αποφασίζει τη διενέργεια έρευνας γύρω από το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ (την παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος από τις κρατικές υπηρεσίες). Το σκάνδαλο ανάγκασε σε παραίτηση τον Πρόεδρο Νίξον, ο οποίος επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να το κουκουλώσει.

1984 Ο Ρίγκαν ανακοινώνει την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από το Λίβανο. Μέχρι τις 26 του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί, επίσης, το βρετανικό και το ιταλικό εκστρατευτικό Σώμα.

1986 Υπό συνθήκες βίας, με τριάντα και πλέον νεκρούς και τεράστιας κλίμακας νοθεία, διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, όπου ο δικτάτορας Φερδινάνδος Μάρκος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψήφια της αντιπολίτευσης, Κορασόν Ακίνο, χήρα του δολοφονηθέντος αντικαθεστωτικού ηγέτη Μπενίνο Ακίνο. Οταν καθίσταται προφανές ότι, παρά τη νοθεία, η Κορασόν Ακίνο θα νικήσει, ο Μάρκος επιχειρεί να ακυρώσει τις εκλογές.

1992 Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Δημιουργείται και τυπικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Συνθήκη υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ στις 28/7/1992. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που την καταψήφισε, ενώ ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μόνη εφημερίδα που τη δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο, μιας και έως τότε το περιεχόμενό της δεν ήταν γνωστό στον ελληνικό λαό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ