Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή εργατική τάξη

Περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου στον ΟΛΠ

Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ
Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ
«Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί και με αγώνες και στην κάλπη». «Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ότι είστε δυνατοί εσείς, η φωνή σας, οι αγώνες για το δίκιο σας». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στους λιμενεργάτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίου (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στο Ικόνιο στη διάρκεια περιοδείας της χτες νωρίς το πρωί.

Η οργή των λιμενεργατών ξεχείλιζε, καθώς βλέπουν ότι «τρέχουν» με τάχιστους ρυθμούς οι διαδικασίες για την πλήρη παράδοση του λιμανιού στο πιάτο των μονοπωλίων όπως η COSCO, διαδικασία που θα συνοδευτεί με το «καθάρισμα του λιμανιού» από εργαζομένους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ο,τι δηλαδή έγινε με την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ. Παραχωρήθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο για να καταντήσει εργασιακή κόλαση με εργαζομένους χωρίς δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2010 οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ από 450 περίπου που ήταν έχουν απομείνει 250, ενώ μέσα σε δύο χρόνια οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με αυτές του 2009, ενώ χτυπήθηκαν και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση του ΟΛΠ αναφέρεται για το 12μηνο του 2013 ότι αναμένει τα συνολικά έσοδά του αυξημένα κατά 8,2% και ότι στο 9μηνο του 2013 ήδη έχει καταγραφεί άνοδος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από 644.055 TEUS (μονάδα μέτρησης) σε 625.914 το 2012. Η αύξηση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και των εσόδων έγινε με λιγότερους εργαζομένους, που σημαίνει άγρια εκμετάλλευση. «Κυρίαρχο ρόλο» στη διαμόρφωση των εσόδων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ανάμεσα σε άλλα «παίζει η μείωση κατά 9,2% του μισθολογικού κόστους».

Η Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τους λιμενεργάτες να ενώσουν την Κυριακή τη δύναμή τους με τους αγρότες στα μπλόκα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ, όπως ξεκληρίζει τους αγρότες για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι πλήττει και τους εργαζομένους του ΟΛΠ. Τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν την τεράστια πείρα τους από την αδυσώπητη πολιτική της ΕΕ στο λιμάνι που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ξεκαθάρισε ότι όποιος προσκυνάει την ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και λέει ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων κοροϊδεύει απροκάλυπτα. Επισήμανε ότι είναι συμφέρον για τους εργαζομένους και του λιμανιού να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταξικού κινήματος, στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, όπου τα λιμάνια θα είναι στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ