Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11764

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κριτήριο να είναι, ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα

ΣΕΛ.  5  -  7
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Επείγουν άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των κατοίκων

Στην Κεφαλονιά αύριο Πέμπτη ο Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  20

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες που αγωνίζονται από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Κυριακή 9 Φλεβάρη στο μπλόκο της Νίκαιας
  • Κάλεσμα για αλληλεγγύη στον εργατόκοσμο της Κεφαλονιάς που δοκιμάζεται άγρια από το σεισμό και την αναλγησία του κράτους. Ανακοινώθηκε πρωτοβουλία για συλλογή τροφίμων από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία μέσω του ΠΑΜΕ.

Eurokinissi

  • Μαζική ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για την Υγεία που πραγματοποιήθηκαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για την Υγεία και διεκδικώντας σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Δ. Κουτσούμπας: «Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Θα πρέπει να οργανωθεί άμεσα παλλαϊκός αγώνας για να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Να προσληφθεί άμεσα νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή απασχόληση, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο λαός σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι η ίδια η ζωή του, η υγεία του. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να εκφράσουμε ξανά τη συμπαράστασή μας στους συμπατριώτες μας στην Κεφαλονιά που υποφέρουν, ιδιαίτερα στους ασθενείς, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους ανθρώπους που πλήττονται και έχουν πληγεί από τον Εγκέλαδο. Να παρθούν άμεσα μέτρα, τόσο για τις υγειονομικές υπηρεσίες στην Κεφαλονιά, όσο και άλλα μέτρα που αφορούν την περίθαλψη και την υγεία του λαού της Κεφαλονιάς».

ΣΕΛ.  12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στους αγρότες

Οι κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να βρουν αμέριστη συμπαράσταση από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο ζήτημα αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν, απέναντι στα εξοντωτικά μέτρα που τους επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ, στην καταστολή και την τρομοκρατία, στον «κοινωνικό αυτοματισμό» που πάνε να καλλιεργήσουν σε βάρος τους και σε βάρος συνολικά των λαϊκών αγώνων. Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες αφορά συνολικά το λαό, πρώτα απ' όλα επειδή συνδέεται με το ζήτημα παραγωγής διατροφικών προϊόντων που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Τα μέτρα που προωθούνται στο πλαίσιο της ΚΑΠ έχουν στόχο να ενισχύσουν την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην αγροτική παραγωγή, στην παρασκευή και τη διακίνηση των τροφίμων, που θα γίνονται από μεγάλες καπιταλιστικές καθετοποιημένες μονάδες. Για να γίνει αυτό, η γη και η παραγωγή θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ακόμα λιγότερα χέρια. Αυτή είναι η τάση που διαγράφεται στην Ελλάδα, από τη δεκαετία ακόμα του '80, στο πλαίσιο της ΕΕ και θα επιταχυνθεί με την ΚΑΠ 2014 - 2020.

Πλευρές αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το φορολογικό, που εξοντώνει τους αγρότες, επειδή προστίθεται στα απανωτά χαράτσια, στην αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των τιμών παραγωγού. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, για την αυστηροποίηση των όρων αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, σε βάρος των μικρών κτηνοτρόφων. Το νομοσχέδιο περιείχε ακόμα και μέτρα που απαλλάσσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις από υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, η οποία μπαίνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οσο η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων ελέγχονται από τα μονοπώλια και υποτάσσονται στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, τόσο θα ενισχύονται οι αγροτοκαπιταλιστές, τόσο θα διαιωνίζεται η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Να γιατί ο αγώνας για την επιβίωση των φτωχών και μεσαίων αγροτών, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τη στρατηγική της, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης.

Αλλωστε, οι ποσοστώσεις και οι άλλες δεσμεύσεις που προκύπτουν από την ΚΑΠ είναι από τα βασικά εργαλεία για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, που θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει δουλειά στους αγρότες και λαϊκή ευημερία. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός που προτείνει το ΚΚΕ, δίπλα στον κοινωνικοποιημένο κρατικό τομέα της αγροτικής παραγωγής, μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά και ποιότητα ζωής στην αγροτική οικογένεια. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μεταξύ αυτών και στον κλάδο των τροφίμων, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, είναι η μόνη που μπορεί να λύσει το διατροφικό ζήτημα προς όφελος του λαού.


Eurokinissi


Κέντρα αγώνα τα μπλόκα των αγροτών

Να διευρύνουν και να δυναμώσουν το μέτωπο της εργατικής - λαϊκής συμπαράταξης στον αγώνα τους, για να μεγαλώσει η αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να αποκτήσει προοπτική η πάλη τους, επιχειρούν οι Θεσσαλοί αγρότες με το πρόγραμμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες, που αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα από τα χωριά της Θεσσαλίας.


ΣΕΛ.  15


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια

ΣΕΛ.  3
Ο «νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός» έβγαλε καινούριες φύτρες

ΣΕΛ.  16
Γιατί έχει σημασία να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστών, εκπροσώπων φορέων, στην εκδήλωση.


ΣΕΛ.  8  -  9
«ΟΧΗΜΑ» ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org