Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΜΗΕ
Παραδίδονται στα μονοπώλια τα δίκτυα μεταφοράς

Ψηφίζεται σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο

Με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παράδοση της τεράστιας και στρατηγικής σημασίας υποδομής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μονοπώλια. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ) με την πώληση του 66% των μετοχών του (μέχρι τώρα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ) σε ιδιώτες. Το Δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 34%. Το τίμημα θα καθοριστεί ανάλογα με την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο έδωσε την αφορμή για να συνεχιστεί η παραπλανητική για το λαό αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, που κατέληξε σ' όλο κι όλο ένα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Οι ομιλητές του απέκρυψαν πλήρως ότι και αυτό το «έγκλημα» φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου. Πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων δεν προβλέπεται από κοινοτική οδηγία για να καταλήξουν ότι η σχετική απόφαση είναι αποκλειστική επιλογή της «κακής» κυβέρνησης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι, από τη μια, η συγκυβέρνηση αναγάγει σε πανάκεια την πολιτική της ΕΕ, ενώ, από την άλλη, η «αξιωματική αντιπολίτευση για το έγκλημα που συζητάμε σήμερα και για τον ΑΔΜΗΕ και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» ισχυρίζεται ότι «δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι την ευθύνη, λέει, την έχει η τρόικα και η κυβέρνηση, λες και η τρόικα δεν είναι Ευρωπαϊκή Ενωση, λες και δε συμμετέχει στην τρόικα η Ευρωπαϊκή Ενωση». Και ξεκαθάρισε: «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: είναι η ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και τα ενιαία δίκτυα, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων μονοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Και γι' αυτό έχει επιλέξει όχι τώρα, αλλά από τις αρχές του 1990, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά, την πολιτική απελευθέρωσης και της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας».

Επισήμανε ότι: «Δεν υπάρχει υγιεινή και ανθυγιεινή απελευθέρωση. Η απελευθέρωση είναι μία στο καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτή είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των πηγών παραγωγής Ενέργειας, είτε αυτές είναι ορυκτές είτε ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, οι ιδιωτικοποιήσεις των μονάδων παραγωγής. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία στη ΔΕΗ, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές». Πρόσθεσε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα πολύ κερδοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια, ενώ επισήμανε ότι ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση εξελίσσεται και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και η διαμόρφωση πανάκριβων τιμολογίων για το λαό. «Σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, το ρεύμα δεν μπορεί να είναι ποτέ κοινωνικό αγαθό (...) και πάντοτε ο ρόλος του αστικού κράτους ήταν να θωρακίσει αυτές τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων», υπογράμμισε.

Αντίστοιχης επιδίωξης είναι και αυτά που προωθούνται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και για τη ναυπηγική βιομηχανία όπως δείχνει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε «εγκληματική» απόφαση «την παραχώρηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στους επιχειρηματικούς ομίλους» και ανέφερε τις δραματικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε βάρος του λαού. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ όσο και αν δεσμεύεται η κυβέρνηση, όσο και αν φέρνει τροπολογίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ