Προβλέπει μέτρα για να διασφαλίσουν οι τράπεζες τα χρωστούμενα
Με τοποθετήσεις κατ' άρθρο συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοθέτημα, προσαρμοσμένο στα συμφέροντα των μονοπωλίων, για λογαριασμό των οποίων βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία. Διαλύει σταδιακά τον ΕΦΕΤ και άλλους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ υπάρχει διάταξη που προβλέπει επί της ουσίας ασυλία (ελάχιστα πρόστιμα και αυτά μετά από πολλές προϋποθέσεις) για τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ και παραβιάζουν τους όρους ασφάλειας των τροφίμων.
Επίσης, απελευθερώνει το γεωπονικό επάγγελμα δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να εμπορεύεται φυτοφάρμακα. Προβλέπει, τέλος, για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους περαιτέρω επιβαρύνσεις και χαράτσια που αφορούν τις σταβλικές εκτάσεις, τον κτηνίατρο εκτροφής, τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κ.ά.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, που ενισχύει επί της ουσίας το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο. Είναι ενδεικτική η διάταξη που προβλέπει ότι ο αγρότης, για να εξοφλήσει τα χρέη του, μπορεί να νοικιάσει την περιουσία του, καταβάλλοντας το ενοίκιο στην τράπεζα, όμως αν τελικά αυτό δεν φτάσει για την εξόφληση των χρεών, η περιουσία δημεύεται ούτως ή άλλως.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο στην πολιτική που παραδίδει την «ποιότητα και την ασφάλεια της διατροφής του λαού στα χέρια των μονοπωλίων», δηλαδή «η διατροφή είναι παραδομένη στο κέρδος». Σχολιάζοντας προηγούμενες αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε: «Αποτελεί τουλάχιστον πολιτική εξαπάτηση ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να υπάρχουν μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής την ώρα που αποδέχεται την ενιαία αγορά, την ΕΕ των μονοπωλίων».
Η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου χαιρέτισε την αγωνιζόμενη αγροτιά, επισημαίνοντας ότι η νέα ΚΑΠ της ΕΕ προωθεί το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών για να συγκεντρωθεί η γη σε λίγα χέρια για να δημιουργηθούν μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Εκανε ειδική αναφορά στη διάλυση της τευτλοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι «χιλιάδες μικροί αγρότες και εργαζόμενοι είναι ανάστατοι, απλήρωτοι, οι τιμές έχουν πέσει κάτω του κόστους και οδηγείτε και τα τελευταία εργοστάσια σε κλείσιμο, δηλαδή χιλιάδες στην ανεργία».
Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει μεν την κατάσταση, όμως αποκρύβει τα αίτιά της, την πολιτική της ΕΕ, και αυτό γιατί έχει την ίδια στρατηγική με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης. Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας, αναλώθηκε σε περιγραφές για τα προβλήματα των αγροτών, δεν έβγαλε όμως άχνα για την ΚΑΠ της ΕΕ. Αντίθετα, πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση «για έναν δίκαιο τρόπο φορολόγησης των αγροτών», που θα είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα» και «δεν θα υπονομεύει την παραγωγική διαδικασία και δυνατότητα της χώρας»!