Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ενας στους τρεις δούλευε ανασφάλιστος το 2013

Προκλητικές οι κορόνες του αρμόδιου υπουργού ότι αποκλιμακώνεται η μαύρη εργασία

Θραύση συνεχίζει να κάνει η ανασφάλιστη - «μαύρη» εργασία στον ιδιωτικό τομέα, μ' έναν στους τρεις εργαζομένους το 2013 να δουλεύει χωρίς ασφάλιση, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας την «κατατροπώνει» στα χαρτιά. Σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του σχεδίου «Αρτεμις» για το μήνα Δεκέμβρη, ο Γ. Βρούτσης ισχυρίζεται «ότι η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης...».

Τον ισχυρισμό αυτόν τον στηρίζει στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του σχεδίου «Αρτεμις», κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας έπεσε στο μισό (από το 40% περίπου τους πρώτους μήνες, στο 19% τον περασμένο Δεκέμβρη).

Ομως, ακόμα κι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι, στους ελέγχους που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, από τους 72.960 εργαζομένους σ' αυτές οι 23.153 (ποσοστό 31,73%) δούλευαν χωρίς ασφάλιση. Δηλαδή και πέρσι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζομένους δεν είχε ασφάλιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο, αλλά και για το ΙΚΑ, που ουσιαστικά χάνει σε ετήσια βάση το 1/3 των εσόδων του, όπως βέβαια και οι υπόλοιποι Οργανισμοί (π.χ. ΟΑΕΔ).

Η πραγματική κατάσταση όμως στους χώρους εργασίας είναι ακόμα χειρότερη. Οπως δείχνουν και πρόσφατα στοιχεία από ελέγχους μέσα σ' επιχειρήσεις που προσκομίζει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία συνεχίζει να οργιάζει. Σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ, από τα τελευταία στοιχεία ελέγχων που έγιναν στην περιοχή της Πάτρας προκύπτει ότι η ανασφάλιστη εργασία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται.

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους δύο συνεργείων από τις 17/1 έως 20/1, ελέγχτηκαν 130 επιχειρήσεις (βιομηχανίες - υπηρεσίες καθαρισμού - security νοσοκομείου Ρίου - ταξί - λαϊκές αγορές - φορτηγά - υγειονομικού ενδιαφέροντος). Διαπιστώθηκε ότι 85 επιχειρήσεις απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό (ποσοστό 65% των επιχειρήσεων), ενώ από τους 741 ευρεθέντες εργαζομένους 280 βρέθηκαν ανασφάλιστοι. Δηλαδή το ποσοστό της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας αγγίζει το 37,8%, σε μια μόνο ενδεικτική περίπτωση ελέγχου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια καταγγελία, «τις τελευταίες 10 μέρες πριν τον έλεγχο, είχαν καταχωρηθεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 244 νέοι εργαζόμενοι. Κι όλα τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν με ενημερωμένους τους εργοδότες μέσω εφημερίδων - ηλεκτρονικού Τύπου - site ότι στην περιοχή γίνονται έλεγχοι από κλιμάκια του ΙΚΑ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org