Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πάνω από 35 στους 100 εργαζόμενους δουλεύουν «μαύρα»

Την οικονομική αστυνομία επιστρατεύουν υποκριτικά τα αρμόδια υπουργεία

Την οικονομική Αστυνομία επιστρατεύει η συγκυβέρνηση για την αντιμετώπιση - υποτίθεται - της «μαύρης» εργασίας. Την ίδια ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι τόσο υποστελεχωμένο, ώστε το προσωπικό να επαρκεί για να ελέγχεται μια επιχείρηση κάθε 32 χρόνια, κι αυτό σύμφωνα με στοιχεία του 2010.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χτες από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης - Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης - Πρόνοιας, Γ. Βρούτση και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργούνται από τα μεικτά κλιμάκια που αποτελούνται από υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και του ΣΔΟΕ, όπου απαιτείται, αλλά και του ΣΕΠΕ που γίνονται έλεγχοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, έχουμε ποσοστιαία στοιχεία (σ.σ. για την ανασφάλιστη εργασία), τα οποία όμως δεν είναι ποσοτικοποιημένα σε επίπεδο τελικού μεγέθους. Ενδεικτικά θα σας πω ότι το πρώτο επτάμηνο του 2012, η ανασφάλιστη εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους που έχουν γίνει έλεγχοι έχει φτάσει στο 35,4%, από 30,6% το 2011 και 27,9% το 2010 στην ίδια περίοδο. Οσον αφορά τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους και μη καταχωρημένους στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, το ποσοστό είναι 47% για το 2012 έναντι 38,9% το 2011 και 37,1 % το 2010, σε σχέση με τους συνολικά εργαζόμενους αλλοδαπούς σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν».

Πρόκειται, στην ουσία, για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού ο Γ. Βρούτσης άνοιξε αμέσως «παράθυρο» στην εφαρμογή των σχετικών μέτρων, λέγοντας πως «θα είμαστε καταρχήν επιεικείς σε συμπτώματα παραβατικότητας που δεν υποκρύπτουν συστηματικό δόλο, αλλά οφείλονται π.χ. σε ελλιπή γνώση της νομοθεσίας ή άλλους συγκυριακούς λόγους». Εκλεισε έτσι πονηρά το μάτι σε όσους μεγαλοεπιχειρηματίες παρανομούν. Αλλωστε, το υποκριτικό ενδιαφέρον για την προστασία των ανασφάλιστων εργατών βεβαιώνει και ο νόμος που πέρασε πέρυσι για το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τον οποίο, οι εργοδότες που κάνουν χρήση της «ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας» (καταγράφει τα ένσημα) έχουν έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ πληρώνει πρόστιμο και ο ανασφάλιστος εργαζόμενος αυτών των επιχειρήσεων!

Χαρακτηριστικό της ...αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού σε αυτόν τον τομέα, είναι ότι ο Γ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα οι αρχές έχουν κλείσει εννέα καταστήματα για παράβαση του νόμου περί απασχόλησης μεταναστών χωρίς χαρτιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ