Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11751

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Να απαντήσει ο λαός με ισχυροποίηση του ΚΚΕ και μαχητική λαϊκή συμμαχία

ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» 17/1/2014
Η ΕΕ αποφάσισε πολεμική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας

ΣΕΛ.  7

Ξεκινάνε νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Σε μαζική σύσκεψη των εκπροσώπων από τα περσινά «μπλόκα», που έγινε την Κυριακή στη Λάρισα, αποφασίστηκε πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Στις βασικές διεκδικήσεις περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της φοροεπιδρομής, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις εναντίον τους, να μην ισχύουν νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, μείωση τιμής του ρεύματος, αφορολόγητο πετρέλαιο κ.ά.

Με τα τρακτέρ να βγαίνουν από σήμερα Τρίτη στις πλατείες των χωριών, ξεκινάει η πανελλαδική κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών, η οποία θα κλιμακωθεί στα τέλη του μήνα, με το στήσιμο μπλόκων σε πολλές περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης που θα επιλεγούν.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Γενάρη, θα γίνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα των εφοριών σε όλη τη χώρα, για να καταγγελθεί η πολιτική της άγριας φορολόγησης των αγροτών. Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός στην πορεία της κινητοποίησης θα είναι η συγκέντρωση στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Φλεβάρη.


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλπικη αντιπαράθεση

Αν κάποιος καταπιεί αμάσητα διάφορα άρθρα που αναφέρονται στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και αντίστροφα, θα φτάσει να πιστέψει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό και τρομερό πόλεμο: Τελευταίο επεισόδιο της αντιπαράθεσης η αναζήτηση του ποιος πιστεύει ή όχι στο Θεό! Δεν πρόκειται για παιχνίδι αθεόφοβων, αλλά για μια αντιπαράθεση πολιτικών δυνάμεων που, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, κινούνται εντός του πλαισίου μιας ενιαίας στρατηγικής. Είναι η στρατηγική που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαχείρισης, στο «διά ταύτα» στηρίζει την καπιταλιστική ανάκαμψη, που αποδέχεται ως μονόδρομο την ΕΕ, παρά τις διαφωνίες για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στο εσωτερικό της. Μάλιστα, όσο πιο έντονη είναι η σύμπλευσή τους σε στρατηγικές επιλογές, τόσο η αντιπαράθεσή τους δεν γίνεται για την ουσία αλλά με σκοπό να διαμορφωθούν τεχνητές διαχωριστικές γραμμές. Την πραγματική διαχωριστική γραμμή μπορεί να την αναδείξει μόνο η λαϊκή πάλη που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που είναι σε ρήξη με τη στρατηγική των καπιταλιστών.

Το γεγονός ότι οι διαφορές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αβυσσαλέες, ότι κινούνται σε κοινό στρατηγικά πλαίσιο, εντοπίζεται ήδη από σειρά αστών αναλυτών που κρίνουν το μέγιστο για να ζητήσουν συμφωνία στο έλασσον.

Η «Καθημερινή» μιλά για «επικίνδυνη αντιπαράθεση», ενώ η «Αυγή» μιλά για ανάγκη «δημοκρατικής ανατροπής», καθώς, σύμφωνα με την ανάλυσή της, ο Σαμαράς έχει επιλέξει να παίξει ρόλο τρομοκράτη!

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μια αντιπαράθεση με υπερβολές μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στο όχι απίθανο ενδεχόμενο της συνεννόησης, του μεγάλου συνασπισμού με δεδομένη τη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μιλάνε ευθέως για ανάγκη ενός νέου «ιστορικού συμβιβασμού», δίνοντας έτσι και μια ιστορική διάσταση στο εγχείρημα, με παραπομπή στο ιταλικό προηγούμενο.

Για το λαϊκό κίνημα, η κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτεί κατά κύριο λόγο ανέβασμα των τόνων, έτσι ώστε μεγάλες μάζες του λαού να παραμείνουν εγκλωβισμένες σε μια - κάλπικη για το λαό, ουσιαστική για το κεφάλαιο - αντιπαράθεση για το ποιας μορφής διαχείριση είναι προτιμότερη. Η προβολή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ του ισχυρισμού ότι άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί οδηγούν σε άλλη, φιλολαϊκή Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Κριτήριο για το λαϊκό κίνημα παραμένει κάθε πράξη που συμβάλλει στην ανασύνταξη του κινήματος, οδηγεί στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να παλέψουν σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να ενισχυθεί ολόπλευρα το ΚΚΕ.


ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
Πείρα για τον αγώνα για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του

Τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, τη μάχη που έδωσε για 33 μέρες ο λαός της Αθήνας ενάντια στην αστική τάξη και τους μηχανισμούς της, τις δολοφονικές ομάδες των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων παρόμοιων σωμάτων, ενάντια στα πάνοπλα βρετανικά στρατεύματα, τίμησαν η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής.


ΣΕΛ.  9


«ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
Στο έλεος των εφοπλιστών οι νησιώτες

ΣΕΛ.  11
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΝΙΕ
Εκφυλισμός με «άρωμα» εργοδοσίας

ΣΕΛ.  10
Εξαρση της φτώχειας στις ΗΠΑ

ΣΕΛ.  17
Χάθηκαν 12 μετανάστες στα νερά του Αιγαίου

ΣΕΛ.  15
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές να βρει αντίθετο όλο το λαό

Η εφαρμογή του μέτρου για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων εφτά Κυριακές το χρόνο αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την οριστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Δε στρέφεται μόνο εναντίον των υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων στο Εμπόριο, αλλά και όλων των εργαζομένων, αφού η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δε θα περιορισθεί μόνο στον κλάδο του Εμπορίου.


ΣΕΛ.  12

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ