ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήνουν κλίμα τρομο-λαγνείας

Στο κλίμα, που στήνεται εδώ και πολύν καιρό και ιδιαίτερα μετά τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο, με αρθρογραφία και αλληλοσυμπληρούμενες δηλώσεις κρατικών και άλλων παραγόντων, ήρθε να προστεθεί και η επανεμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, μετά την προ ημερών απόδρασή του. Ενισχύονται, αντικειμενικά, ερωτήματα που διατυπώθηκαν, καιρό πριν, για το ποιον εξυπηρετεί αυτή η διαδικασία. Ορατή σε πρώτο επίπεδο είναι μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τρομολαγνεία, που λειτουργεί καθηλωτικά για το λαϊκό κίνημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίστηκε να ζητά να επικρατήσει ένα κλίμα «ομόνοιας» για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, ο δραπέτης Χρ. Ξηρός καλεί τις διάφορες ομάδες που ο ίδιος αναφέρει ως συνέχεια της «17Ν» να καταλήξουν σε «ενότητα στην πράξη». Ο Χρ. Ξηρός, με την μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, προσπάθησε να εμφανιστεί ως ιδεολογικός απόγονος του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Βελουχιώτη και του Γκεβάρα και κάλεσε σε ενοποίηση διαφόρων διάσπαρτων ομάδων με ένα κείμενο που θυμίζει «εθνο-πατριωτικό» στιλ της παλιάς «17Ν».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελληνική κοινωνία ομονοούσα, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς κόμματα, μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε την Κυριακή στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθήνας, το οποίο οργάνωσε ο Σύλλογος «Θάνος Αξαρλιάν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τον Χρ. Ξηρό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: «Δεν έχω κανένα ρόλο ή λόγο να σχολιάσω τις όποιες σκέψεις του όποιου τρομοκράτη και ιδίως του συγκεκριμένου». Επανέλαβε ότι «οι διωκτικές αρχές της χώρας κάνουν το καθήκον τους, που σημαίνει ότι θα πράξουν ό,τι μπορούν για να εκτελέσουν τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης και να οδηγήσουν στις φυλακές αυτούς, οι οποίοι πρέπει να είναι στις φυλακές».

Παράλληλα, τα «τρομοσενάρια» συνεχίζονται. Με διαρροές που δημοσιεύονται στο «Βήμα», η Ελληνική Αστυνομία εμφανίζεται να περιμένει νέο χτύπημα, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι επαφές που είχε ο Ξηρός με κρατούμενους των «Πυρήνων της Φωτιάς». Επίσης, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται πως «τους ξέρουμε σχεδόν όλους», όμως, «για ορισμένους είτε δεν μπορούμε να αποδείξουμε την εμπλοκή τους με αδιάσειστα στοιχεία είτε δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε». Ο αξιωματικός εκτιμά ότι τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξουν διαδοχικές ένοπλες ενέργειες, ενώ οι διωκτικές αρχές θεωρούν πως «κάποιοι που συντονίζουν τις ένοπλες ομάδες ήθελαν ελεύθερο τον Χριστόδουλο ως το νέο βαρύ όπλο τους».

Αλλο δημοσίευμα στην «Καθημερινή» αναφέρει πως οι μετακινήσεις του Χρ. Ξηρού γίνονταν με γνώση όλων των βαθμοφόρων στις φυλακές Κορυδαλλού, που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα για το «ρεβεγιόν» του Χρ. Ξηρού. Επίσης, ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται σε σχέδιο της ΕΥΠ, που θα παρεμβαλλόταν σε αγοραπωλησία όπλων, ανάμεσά τους και εκτοξευτές ρουκετών, η οποία θα γινόταν μετά από εντολή ατόμου από κύκλωμα του οργανωμένου εγκλήματος σε ομάδα «αντιεξουσιαστών». Για την υπόθεση είχε ενημερωθεί κλιμάκιο ξένης μυστικής υπηρεσίας που σταθμεύει μόνιμα στην Ελλάδα. Κατά την εφημερίδα, η υπηρεσία αυτή θα διέθετε τεχνολογικό εξοπλισμό και πυροτεχνουργούς για να εγκαταστήσουν σήματα εντοπισμού στα όπλα. Ομως, η επιχείρηση, που είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, διακόπηκε διότι παράλληλη επιχείρηση της Ασφάλειας έκανε τους επίδοξους αγοραστές να υπαναχωρήσουν.

Χάθηκαν 12 μετανάστες στα νερά του Αιγαίου

Σε εξέλιξη ήταν χτες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμακονήσι, κοντά στη Λέρο, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό με μετανάστες, πιθανά από μηχανική βλάβη.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το πλωτό του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Τότε, οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει, μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Διασώθηκαν 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, δώδεκα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Στη θαλάσσια περιοχή γίνονταν έρευνες από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλωτό, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο.

Το περιστατικό αυτό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν συχνά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Την ώρα που τα μέτρα καταστολής στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ενταθεί, χιλιάδες απόκληροι της παγκοσμιοποίησης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων προσπαθούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη θάλασσα. Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνονται τα δυστυχήματα στο Αιγαίο, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας όπου οι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν χωρίς χαρτιά σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το περασμένο Σάββατο, σε περιοχή του Πέπλου Εβρου, εντοπίστηκε σε κατάσταση σήψης πτώμα άνδρα, ηλικίας 25-35 χρόνων περίπου, πιθανά μετανάστη, αφροασιατικής καταγωγής. Η σορός του άνδρα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σώοι στο κεντρικό λιμεναρχείο της Πάτρας οδηγήθηκαν 34 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής από πλωτό του Λιμενικού σε σκάφος που έπλεε στον Πατραϊκό κόλπο, ανοικτά της Κάτω Αχαΐας. Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι αλλοδαποί ήταν αλιευτικό που είχε κλαπεί από τη θαλάσσια περιοχή των Αλυκών της Κάτω Αχαΐας. Το Λιμενικό πραγματοποιεί έρευνες, προκειμένου να εντοπίσει τα άτομα που είχαν αναλάβει τη διακίνησή τους.

Επίσης, εντοπίστηκαν προχτές το πρωί, από το γραφείο Ασφάλειας και κλιμακίου ειδικών αποστολών της λιμενικής αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή «Αγρελιά-Χαραμίδας» Λέσβου, 50 μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, τον περσινό Δεκέμβρη συνελήφθησαν 868 μετανάστες χωρίς χαρτιά κατά τη διάρκεια της εισόδου στη χώρα μας και άλλοι 281 μετανάστες που προσπάθησαν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Συνελήφθησαν 63 διακινητές, ενώ κατασχέθηκαν τέσσερα σκάφη και 29 οχήματα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ φώτιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παράγκα του μετανάστης από τη Ρουμανία. Ομως αυτό στάθηκε μοιραίο γι' αυτόν, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο παράπηγμα, στην περιφερειακή οδό Ορχομενού Βοιωτίας, στο χωριό Καρυά. Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, ανασύρθηκε νεκρός ο 47χρονος Ρουμάνος.

Επίσης, λίγο μετά τις 4.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για πυρκαγιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Καρόλου και Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα. Οταν οι πυροσβέστες μπήκαν στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου, βρήκαν μια γυναίκα απανθρακωμένη, μέσα στο χώρο του σαλονιού.

Εξάλλου, από διαρροή υγραερίου από αναμμένο πετρογκάζ που χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προήλθε ο θάνατος ζεύγους ηλικιωμένων στο Διαβατό Ημαθίας. Το δηλητηριώδες αέριο «πλημμύρισε» το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ κρίθηκαν χτες μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι δύο από τους απαγωγείς του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου. Οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν άλλα τρία άτομα και τα δύο κρησφύγετα των απαγωγέων, ένα εξοχικό στα βόρεια προάστια και μία αγροικία στην Κερατέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προαγγελία νέων απολύσεων

Το κλείσιμο κι άλλων φορέων του δημοσίου που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως ανενεργοί και που θα έχει ως συνέπεια νέες απολύσεις, προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος.

Με συνέντευξή του αναφέρθηκε στο πρόσφατο «λουκέτο» οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ενώ είπε πως «για να δούμε τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις, προέχει το να απογραφούν. Από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361. Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις, έχουν απογραφεί 5.464. Οι υπόλοιποι δεν έχουν στείλει στοιχεία. Είπαμε με τον υπουργό στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί, σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο».

Ερωτώμενος για την αξιολόγηση των δομών των δήμων και την «εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα», ο Λ. Γρηγοράκος είπε σε όλους τους τόνους πως από αυτό το μέτρο δεν «πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα» και πως πρόκειται για πρόταση της ΚΕΔΕ που ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την επιστολή του Χρ. Ξηρού

Με αφορμή την επιστολή του Χρ. Ξηρού, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι προβοκάτορες της "17Ν" και οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πάλη του λαού, αλλά αξιοποιούνται για τη συκοφαντία της. Εδώ και δεκαετίες, παίζουν το ρόλο των πιο αντιδραστικών υπηρεσιών και μηχανισμών - ντόπιων και ξένων - προκειμένου να ενισχύονται η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Πέθανε ο Κώστας Φιλίνης

Πέθανε χτες τα ξημερώματα, σε ηλικία 93 ετών, ο Κώστας Φιλίνης. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, που στη διάσπαση του 1968 πέρασε με το «ΚΚΕ εσωτερικού» στο οποίο διετέλεσε μέλος της ηγεσίας του, όπως επίσης της ΕΑΡ και στη συνέχεια του ΣΥΝ. Αργότερα εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Τετάρτη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Φιλίνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ