Τετάρτη 22 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Εκτενή αποσπάσματα από την παρέμβαση του Χρ. Παπάζογλου, μέλους του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος

Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ
Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ
Οι δύο στρατηγικές, που συγκρούονται και στον τομέα της Υγείας, με διαχωριστική γραμμή τη στάση των κομμάτων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι στην επιχειρηματική δράση, αποτυπώθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, όπου κλήθηκαν να εκφράσουν τις θέσεις τους όλα τα κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Στη συνέλευση δεν προσήλθαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα της συνέλευσης, το οποίο, ενώ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν αναφέρει τίποτα για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την ανάγκη να καταργηθεί. Επιπλέον, προσφέρει άλλοθι για «διάλογο» στο υπουργείο, αναφέροντας ότι «ενδεχόμενη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προϋποθέτει Υγειονομικό Σχεδιασμό - Υγειονομικό Χάρτη και ειλικρινή διάλογο όλων των φορέων».

Η διαφορετική διαχείριση στο ίδιο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για το χώρο της Υγείας, με συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκφράστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριά, ο οποίος παρουσίασε τις ανατροπές στην ΠΦΥ απλά σαν έναν «κρίκο της μνημονιακής αλυσίδας».

Ο ίδιος κατήγγειλε, σε όλους τους τόνους, την τρόικα, τις «νεοφιλελεύθερες επιλογές» και την «απειλούμενη επικράτηση των εργολάβων στο χώρο της Υγείας», δεν άγγιξε όμως την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και στηρίζει.

Η αναφορά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στην ΠΦΥ, «με εύλογο χρονικό διάστημα επιλογής για τους γιατρούς», προκάλεσε αντιδράσεις. Μετά από συνεχή ερωτήματα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το διάστημα αυτό στα δύο χρόνια, προκαλώντας εκ νέου δυσφορία σε μεγάλη μερίδα των γιατρών.

Οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται. Αύριο θα γίνει πανυγειονομική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12.30 μ.μ. και πορεία προς τη Βουλή. Για το λόγο αυτό έχουν προκηρύξει τετράωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) η ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Μεταφέρω τη στήριξη του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για να μην περάσει η επίθεση στην ΠΦΥ, να ακυρωθεί το νομοσχέδιο, να υπερασπιστούμε ένα σύστημα Υγείας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας και που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας που δικαιούνται οι επιστήμονες, οι γιατροί και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ έχει διπλό στόχο. Από τη μια, είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, επιστημόνων και εργαζόμενων στον ΕΟΠΥΥ και, από την άλλη, το τσάκισμα των υπηρεσιών Υγείας. Από το χαρακτήρα της επίθεσης, προκύπτει και η αναγκαιότητα να την αντιπαλέψουμε, διαμορφώνοντας ενιαίο μέτωπο πάλης μαζί με τους ασθενείς, τους συνταξιούχους, με όλους τους εργαζόμενους, με τους επιστήμονες κι εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.

Το ΚΚΕ σας καλεί σε αγώνα, όχι για να υπερασπιστούμε το χτες, αλλά τις σύγχρονες υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη. Ως επιστήμονες στο χώρο της Υγείας, εκτιμάμε ότι έχετε και έχουμε σημαντική ευθύνη. Τι να υπερασπιστούμε από το χτες; Τις απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούσαν στο πρώην ΙΚΑ και στον, πρώην όπως φαίνεται, ΕΟΠΥΥ; Ελαστικές σχέσεις που σωστά παλεύαμε να καταργήσουμε;

Τι να υπερασπιστούμε; Το απαράδεκτο 10λεπτο της ιατρικής εξέτασης; Τις υποστελεχωμένες και απαξιωμένες δομές, τις δομές χωρίς εξοπλισμό, που στερούσαν τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας;

Να αναδείξουμε τις ευθύνες

Εχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της επίθεσης, για την οποία το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μνημονιακή επιταγή. Εκδηλώνεται στη χώρα μας, με τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ, σε άλλες χώρες όμως γίνεται χωρίς μνημόνιο και εντάθηκε παντού την περίοδο της κρίσης.

Για παράδειγμα, και πριν από την κρίση έλεγαν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας. Υπήρχαν αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ που έλεγαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η δράση επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας. Αυτό συνεπάγεται, αντικειμενικά, την πίεση ακόμα και στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της Υγείας, το κλείσιμο των μικρών ιατρείων.

Εχουμε ιδιαίτερη ευθύνη σαν επιστήμονες να αποκαλύπτουμε και να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση, ενώ τσακίζει τις υπηρεσίες Υγείας, προσπαθεί να το "παίξει" υπερασπιστής του δικαιώματος της Υγείας. Παράλληλα, προωθούν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", για να φέρουν σε αντιπαράθεση τους ασθενείς με τους γιατρούς, τη μια ομάδα μισθωτών γιατρών με την άλλη των μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Σ' αυτόν τον "κοινωνικό αυτοματισμό", πρέπει να απαντήσουμε, αξιοποιώντας το σύνολο των επιχειρημάτων και της επιστημονικής μεθοδολογίας μας.

Τι κάνει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Ερχεται να χτυπήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, ή να εντείνει τη δραστηριότητα των ομίλων, τσαλαπατώντας το μικρό ιατρείο, τους χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και το δικαίωμα των ασθενών μας στην Υγεία;

Τι κάνει η κυβέρνηση με την πρόταση για δήθεν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση; Προχωράει στην κατεύθυνση της κατάργησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή στην ένταση αυτής, ασκώντας πίεση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για παραίτηση, παράλληλα με τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίας που προσδιορίζει στο νομοσχέδιο, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις χιλιάδων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, που έχουν ήδη εξαγγελθεί;

Να βγουν συμπεράσματα από την πείρα

Σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα από την πείρα σας, με γνώμονα την επιστημονική σας μεθοδολογία και να αξιολογήσετε την πρόταση του ΚΚΕ. Τα δικά σας, τα δικά μας συμφέροντα δεν είναι παράλληλα με τα συμφέροντα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και που θα επεκταθεί η δραστηριότητά τους στην ΠΦΥ. Τα δικά σας και τα δικά μας συμφέροντα δεν υπηρετούνται από τη διατήρηση, την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Δεν υπηρετούνται από τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Παραδείγματα τέτοια μπορούμε να δούμε και από το χώρο των υπηρεσιών Υγείας και από το Φάρμακο, όταν η λογική, που υπηρετεί τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπερασπίστηκε συμφέροντα ομίλων φαρμακοβιομηχάνων σε αντιπαράθεση με τις ανάγκες των ασθενών μας. Από αυτήν την άποψη, τα δικά σας και τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των επιστημόνων Υγείας, δεν υπηρετούνται από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ, της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία. Τις συνέπειές τους πληρώνουμε σήμερα.

Δεν υπηρετούνται τα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των μισθωτών γιατρών, αν ποντάρουμε στο "πρωτογενές πλεόνασμα" ή στη δήθεν επερχόμενη ανάπτυξη, που η λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Ούτε από τη διαφορετική διαχείριση της ίδιας πολιτικής, των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων στο χώρο της Υγείας, τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη διαπραγμάτευση, δηλαδή, των όρων επέκτασης των μονοπωλίων.

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη. Στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας δεν πρέπει και δεν ανεχόμαστε να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Με αυτήν την έννοια, οι επιστήμονες και όλοι οι εργαζόμενοι της Υγείας, πρέπει να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο με τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια, με στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Τη διαμόρφωση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα διαρθρώνεται σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.

Που θα διαμορφώνει όρους και προϋποθέσεις για ουσιαστικές υπηρεσίες και στην ΠΦΥ, με προσανατολισμό την πρωτογενή πρόληψη, την εξάλειψη των κινδύνων, με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες. Ενα τέτοιο σύστημα Υγείας, θα διασφαλίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα επιστημόνων, γιατρών, υγειονομικών, μισθολογικά και ασφαλιστικά.

Προβάλλουμε την αναγκαιότητα, παράλληλα με την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης, για να μείνουν στα χαρτιά νόμοι που έχουν περάσει ή μπορεί να περάσουν το επόμενο διάστημα, να υποτάξουμε την πάλη μας όχι στο πώς θα υπηρετηθεί η εναλλαγή διαχειριστών της ίδιας πολιτικής, αλλά στη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Αυτήν που συνδυάζει την αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την κατάργηση στο χώρο της Υγείας κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ