Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1919 Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%). Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε - για ευνόητους λόγους - μακριά από τα προλεταριακά κέντρα της χώρας, στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Ακολούθως, οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρ. Εμπερτ και καγκελάριος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Φ. Σάιντεμαν. Είχε προηγηθεί η απόφαση του σοσιαλδημοκρατούμενου Κεντρικού Συμβουλίου των Σοβιέτ να αποποιηθεί όλες του τις εξουσίες (έστω και αυτές που είχε τυπικά) χάριν της Εθνοσυνέλευσης, σφραγίζοντας ουσιαστικά την αυτοδιάλυσή του.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοντζ (του δεύτερου μεγαλύτερου εβραϊκού γκέτο μετά από αυτό της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε αναβρασμό στη διοίκηση του κυβερνητικού στρατού και σοβαρές ανησυχίες στην αστική κυβέρνηση της Αθήνας, μιας και το Καρπενήσι ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα).

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση των εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία. Ο Μπάρμπι, όπως και πολλοί άλλοι ναζί, πέρασε μετά τον πόλεμο στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατόπιν εντάχθηκε στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών - BND - (1965) και εν συνεχεία πέρασε στην υπηρεσία της βολιβιανής κυβέρνησης (πάντοτε στο μέτωπο του «αντικομμουνιστικού αγώνα»). Ο Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία το 1983, όπου κατηγορούνταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λιόν. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Καρλ Πέρκινς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ