Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Πλούσια αρθρογραφία του τεύχους

Καθοριστική πλευρά της γενικότερης προσπάθειας ανασύνταξης και αντεπίθεσης του κινήματος αποτελεί η ανάπτυξη της οργάνωσης και δράσης των νεολαίας γύρω από τα οξυμένα προβλήματά της, η άνοδος της συμβολής της στον αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό αγώνα, η ενίσχυση του ταξικού της κριτηρίου. Αναφερόμαστε πρώτα απ' όλα στους νέους της εργατικής τάξης, σε αυτούς που ανήκουν ή προέρχονται από τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων και στην ένταξή τους στους ταξικούς αγώνες.

Σε αυτή την κρίσιμη πλευρά της πολιτικής δουλειάς του Κόμματος στη Νεολαία και της βοήθειας στην ΚΝΕ είναι αφιερωμένη η βασική ενότητα του παρόντος τεύχους της ΚΟΜΕΠ. Περιλαμβάνει την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά του Κόμματος στη Νεολαία, καθώς και μια εκτενή συνέντευξη-συζήτηση μελών της Συντακτικής Επιτροπής που έλαβαν μέρος στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Η συγκεκριμένη συζήτηση συμπυκνώνει σημαντικές πλευρές της πείρας και της κομματικής δράσης σε επιμέρους σχετικούς τομείς, όπως στην εργατική νεολαία, στους μακροχρόνια άνεργους νέους, στους μαθητές, στους σπουδαστές-φοιτητές κλπ. Το υλικό του αφιερώματος φωτίζει το πρωταρχικό καθήκον για όλο το Κόμμα, ν' ανοίξει με δική του ευθύνη δρόμους για να προσελκύει νέες ηλικίες στον επαναστατικό πολιτικό αγώνα.

Στην απόφαση προσδιορίζονται οι παράγοντες που σήμερα επιδρούν αντιφατικά στη συνείδηση των νέων από λαϊκές οικογένειες, αφ' ενός προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης, αφ' ετέρου στη ριζοσπαστικοποίηση ενός μικρότερου μέρους τους, στο έδαφος επιδείνωσης της θέσης τους. Στην απόφαση επίσης προσδιορίζονται η σημασία και οι τρόποι σχεδιασμένης κομματικής παρέμβασης, τα πεδία και οι τομείς δράσης όπου έχει πρωταρχική ευθύνη το Κόμμα, καθώς και ζητήματα κοινού σχεδιασμού με τα όργανα της ΚΝΕ για στοχευμένη, εξειδικευμένη προσέγγιση. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης ένα ενδιαφέρον άρθρο που φωτίζει την πολύπλευρη αστική επίδραση στα παιδιά, στην κρίσιμη ηλικία που ο άνθρωπος προσπαθεί να γνωρίσει και να μάθει τον κόσμο, να κατανοήσει τη φύση και την κοινωνία. Το άρθρο πραγματεύεται αρκετές πλευρές της καθημερινότητας του παιδιού (π.χ. την επίδραση των μέσων μαζικής επικοινωνίας, του διαδικτύου, του παιδικού βιβλίου) και υπογραμμίζει την ανάγκη, αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της διαρκούς, επικίνδυνης αστικής παρέμβασης.

Στην ενότητα για το Γυναικείο Ζήτημα δημοσιεύεται διάλεξη του Τμήματος για την Ισοτιμία των Γυναικών που έγινε πρόσφατα στην Κομματική Σχολή της ΚΕ. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και το θέμα των αιτιών της απώλειας της υπεροχής του Κόμματος στη σχετική διαπάλη για τη συνειδητοποίηση της ταξικής φύσης του Γυναικείου Ζητήματος, που αποτελεί δείκτη του επιπέδου πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης.

Στην ενότητα Ιστορία δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η στάση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο φασισμό». Εξετάζεται η στάση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο φασισμό, από την εμφάνισή του ως αστικό πολιτικό ρεύμα και μορφή δικτατορίας του κεφαλαίου τη δεκαετία του 1920 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ιστορικές αναφορές στα παραδείγματα της Ιταλίας, της Γερμανίας κλπ.

Στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 30.10.2013 έως 31.12.2013.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2016-11-24 00:00:00.0)
Αρθρογραφία πάνω στις σύγχρονες εξελίξεις για την ανάπτυξη μιας πλατιάς ιδεολογικής παρέμβασης(2012-09-02 00:00:00.0)
Ξεκινούν το Σάββατο οι εργασίες(2005-10-27 00:00:00.0)
Ανοίγει ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ στη δράση μας(2005-07-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-01-18 00:00:00.0)
Κυκλοφόρησε το τέταρτο τεύχος της ΚΟΜΕΠ(1997-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ