Κυριακή 12 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ και τα κόμματά της

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ανέδειξε το γεγονός ότι αυτή θα συνεχίσει την υλοποίηση «της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η οποία δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά τους λαούς όλων των χωρών, με ή χωρίς μνημόνιο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετεί η ΕΕ από την ίδρυσή της (...) σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2014, "θα επιβάλλονται με αυξημένη οικονομική επιτήρηση των χωρών και με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών».

Αναδεικνύοντας το χαρακτήρα των αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ, αλλά και τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή επίθεση, το ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτής της περιόδου δε σημαίνει ότι τα παραπάνω μέτρα επιβάλλονται ερήμην ή παρά τη θέληση των άλλων χωρών. Οι αστικές τάξεις όλων των χωρών, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, μέσω των κυβερνήσεων συναποφασίζουν και από κοινού υλοποιούν την αντιλαϊκή επίθεση. Οι όποιες αντιθέσεις υπάρχουν σε ζητήματα, όπως η τραπεζική ενοποίηση ή η διαχείριση του χρέους σε υπερχρεωμένα κράτη, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά ποιας χώρας τα μονοπώλια θα βγουν πιο κερδισμένα ή λιγότερο χαμένα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Εκφράζουν τις αντικειμενικές συνθήκες της ανισόμετρης ανάπτυξης που υπάρχουν στο πλαίσιο κάθε συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ΕΕ, με σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι «κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παίζουν το δικομματικό παιχνίδι για το ποιος από τους δύο είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος της ΕΕ. Από τη μια, ο πρωθυπουργός ζητά να ηττηθούν τα κόμματα που εναντιώνονται στην ΕΕ, συγκαταλέγοντας υποκριτικά και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά. Από την άλλη, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται τις αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τον πόλεμο, τη δήθεν ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι στόχος της ΕΕ ήταν πάντα η προστασία των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των λαών».

Με αυτήν την έννοια, το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών, όπως σημείωσε με άλλη του παρέμβαση το ΚΚΕ μέσα στη βδομάδα, «είναι "ναι ή όχι στην ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου" και ο λαός πρέπει να το απαντήσει με βάση την πολύχρονη πείρα του, που αποδεικνύει ότι αυτή η λυκοσυμμαχία τού έφερε τεράστια δεινά και θα φέρει περισσότερα, γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου που η ΕΕ προστατεύει. Γι' αυτό και στις ευρωεκλογές ο λαός πρέπει να καταδικάσει τις πολιτικές δυνάμεις που προβάλλουν την ΕΕ ως μονόδρομο (...) Η λαϊκή αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια αποκαλύπτει το χαρακτήρα της ΕΕ και προβάλλει το στόχο της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές επιλογές και της αποδέσμευσης από αυτήν, ως βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη προς όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ