Κυριακή 12 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ψεύτικα διλήμματα, εκφοβισμοί και αυταπάτες

Eurokinissi

Μετά βαΐων και κλάδων η παραλαβή της Προεδρίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Τόσο οι παραλαμβάνοντες την Προεδρία της ΕΕ όσο και οι παραδίδοντες έκαναν καθαρό ότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος: Θα συνεχιστεί, δηλαδή, η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η οποία δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά τους λαούς όλων των χωρών, με ή χωρίς μνημόνιο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου που υπηρετεί η ΕΕ από την ίδρυσή της.

Το σημείωσε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ: «Οπως και οι προηγούμενες Προεδρίες έτσι και αυτή θα συμβάλει στην κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων, στις περικοπές στην Υγεία, την Πρόνοια και σε άλλες κοινωνικές παροχές. Αυτούς τους στόχους υπηρετούν το Σύμφωνο για το Ευρώ, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών που, από τις αρχές του 2014, θα επιβάλλονται με αυξημένη οικονομική επιτήρηση των χωρών και με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών».

Η θέση που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ με δική του κυβέρνηση θα λειτουργούσε υπέρ των λαών, αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι σε όσους υποφέρουν από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο ανήκει, πρωτοστατούν στον εξωραϊσμό της ΕΕ και των θεσμών της, σε μία περίοδο μάλιστα που όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού αντιδρούν στις πολιτικές της ΕΕ και το ευρωενωσιακό οικοδόμημα.

Η φιέστα της Προεδρίας συνοδεύτηκε και με το ανάλογο κρούσμα αυταρχισμού. Η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν κινητοποιήσεις με σκοπό αντίθετο με τις εκδηλώσεις ανάληψης της Προεδρίας. Αυτό το αιτιολογικό ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο για παρεμπόδιση λαϊκών κινητοποιήσεων όταν το περιεχόμενό τους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Καθαρά χέρια, βαρύς πέλεκυς

Δεν προλάβαμε να χωνέψουμε τις αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά, προέκυψαν αποκαλύψεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Εμφανίζεται, δηλαδή, ένα σάπιο σύστημα να ρίχνει οινόπνευμα στις πυορροούσες πληγές του ως απόδειξη αυτοκάθαρσης. Κατά το ιταλικό πρότυπο άρχισαν και οι αγιογραφίες δικαστών, ώσπου να φανεί ότι ο νόμος και η τάξη πάνε μαζί και ότι ο πέλεκυς δεν αφορά τις μίζες αλλά το λαϊκό κίνημα όταν σηκώνει κεφάλι.

Ως προς τα εξοπλιστικά, την ώρα που η προσοχή εστιάζεται στο εύκολο, στις μίζες, ο «Ρ» με σχόλιό του εντόπισε ορισμένα παράπλευρα στοιχεία: «Υπάρχει - σημείωνε - ένα επιπλέον στοιχείο που αξίζει της προσοχής. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, από τις αποκαλύψεις εμπλέκονται αντιπρόσωποι εταιρειών, κυρίως από Γερμανία, Ρωσία, Γαλλία, καθόλου από ΗΠΑ, που πλήρωσαν μίζες για να προωθήσουν το εμπόρευμα των εταιρειών τους. Σημαίνει κάτι αυτό; Δηλαδή, μήπως πίσω απ' αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για την πώληση όπλων, πολεμικού υλικού; Μήπως αυτή η υπόθεση εμπλέκεται με τους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς; Σχετίζεται και με ανακατατάξεις στους μεσάζοντες στην Ελλάδα; Απλώς θέτουμε ορισμένα ερωτήματα».

Συστατικό τους η διαφθορά

Για δε τα ζητήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το ΚΚΕ τόνισε ότι σε μια περίοδο που οι λαϊκές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τον εκβιασμό των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για δάνεια που πήραν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν βασικές ανάγκες, οι αποκαλύψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Ερωτήματα δημιουργεί ο χρόνος που γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις, όπου οξύνονται οι αστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Το γεγονός ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, εκθέτει όσους μιλούν σήμερα για έναν τραπεζικό πυλώνα υπό κρατικό έλεγχο, ο οποίος δήθεν θα λειτουργεί στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ υπέρ του λαού. Αναδεικνύει ότι η διαφθορά είναι άρρηκτα δεμένη με το κυνήγι του κέρδους των μονοπωλίων.

Ενα χαράτσι φεύγει, δύο έρχονται

Θαύμα, θαύμα: Η κυβέρνηση απέσυρε τη ρύθμιση για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία δηλώνοντας ότι θα εισπραχθεί το ποσό ως φόρος στα τσιγάρα. Μ' ένα σμπάρο δυο και τρία τρυγόνια. Οι αντιδράσεις κατακάθισαν, το χαράτσωμα καλά κρατεί. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζήτησε εκτός από την κατάργηση του «εικοσιπεντάευρω», την κατάργηση και της καταβολής του ενός (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή καθώς και των πέντε (5) ευρώ για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία που ισχύει από το 2011. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των χαρατσιών και κάθε πληρωμής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνολικά της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Εχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι' αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα.

Ερωτήματα

Εκεί που το πράγμα πήγαινε να στρώσει, με την αντιπαράθεση για την Προεδρία να είναι μια καθαρή ενδοοικογενειακή υπόθεση, όπου οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για τα οφέλη της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για μια ακόμα φορά διαφορετικό μείγμα για να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος, εμφανίστηκε ο δικηγόρος του Χρ. Ξηρού να ανακοινώνει πως «επαναστατική πράξη» είναι δράσεις τύπου «17Ν» και ότι γι' αυτό ο πελάτης του αποφάσισε να μην επιστρέψει στη φυλακή. Η δήλωσή του πέρασε από τα αστικά μέσα ενημέρωσης περίπου αμάσητη. Καταλαβαίνουμε ότι η αστική τάξη πριν πεινάσει μαγειρεύει, διατηρούμε ορισμένα ερωτήματα για το ποιον ωφελεί η ανακίνηση του θέματος «τρομοκρατία", τι εξυπηρετούν όλα όσα γράφτηκαν, ακούστηκαν αυτές τις μέρες, τι βρίσκεται πίσω από τις μακροσκελείς αναλύσεις για ενδεχόμενα τρομοκρατικά κύματα στη χώρα, την επανεμφάνιση τέτοιων ομάδων και τα ...ρεβεγιόν κρατουμένων που οδηγούν σε «συμμαχίες» διαφόρων «γενιών τρομοκρατών», αλλά για κάθε ενδεχόμενο καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τα ερωτήματα που είχε θέσει το ΚΚΕ την περίοδο «απόσυρσης» της «17 Νοέμβρη» για το ποιος ωφελείται από αυτή τη διαδικασία.

Δάσκαλοι εξωραϊσμού

Κοντά στο κλείσιμο της βδομάδας ο «Ρ» αποκάλυψε ότι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα υλοποιήσουν το Φλεβάρη πρόγραμμα και καλούν δασκάλους σε επιμορφωτικό σεμινάριο για να τους διδάξουν πώς να εμφυσήσουν τα οράματα της ΕΕ σε παιδιά Δημοτικού! Η συγκεκριμένη δράση, που ονομάζεται «ΤeachersforΕurope» (δάσκαλοι για την Ευρώπη), έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες που κατά καιρούς αναπτύσσονται σε σχολεία. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαχειριστεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, με μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς, με σκοπό να εξασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση για το κεφάλαιο, στήνονται μηχανισμοί εξωραϊσμού της ΕΕ, στοχεύοντας στη συνείδηση παιδιών με εργαλείο τους εκπαιδευτικούς.

Το μήνυμα

Τη βδομάδα που έφυγε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να δώσουν ο καθένας μια διαφορετική εκδοχή για το μήνυμα των ευρωεκλογών. Ο καβγάς προεκλογικού χαρακτήρα δεν μπορεί να κρύψει ότι υπάρχει στρατηγική σύμπλευση στους στόχους της εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και της εγγύησης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η αντιπαράθεσή τους είναι κάλπικη για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, είναι όμως πραγματική όσον αφορά το ποιο μείγμα διαχείρισης, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ελλάδας, θα διευκολύνει την καπιταλιστική ανάκαμψη. Και οι δύο, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «νοιάζονται» το πολιτικό σύστημα, «κόπτονται» για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, «καίγονται» για να εγγυηθούν την καπιταλιστική κερδοφορία. Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τα παραπάνω. Και οι δύο τους εξαπατούν τον ελληνικό λαό ότι εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην υλοποίηση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, βαδίζοντας στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εντός της ΕΕ, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή ευημερία.

Το πραγματικό δίλημμα

Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών είναι «ναι ή όχι στην ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου». Δίλημμα που ο λαός πρέπει να το απαντήσει με βάση την πολύχρονη πείρα του, η οποία αποδεικνύει ότι αυτή η λυκοσυμμαχία θα φέρει ακόμα περισσότερα δεινά, γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου που η ΕΕ προστατεύει. Ο λαός πρέπει να καταδικάσει τις πολιτικές δυνάμεις που προβάλλουν την ΕΕ ως μονόδρομο, που προβάλλουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ως διέξοδο για τη λαϊκή ευημερία.

Η λαϊκή αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια αποκαλύπτει το χαρακτήρα της ΕΕ και προβάλλει την πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές επιλογές, το στόχο της αποδέσμευσης από αυτήν με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική - λαϊκή εξουσία, ως βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ