Κυριακή 12 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 διοργανώνουν η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, η Οργάνωση ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/1, στις 6.30 μ.μ., στο «Θέατρο Πολιτών» (Περιστέρι, Μονής Δαμάστας και Τεγέας). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Θ. Αυγέρος, μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και την Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

«Το ΚΚΕ - υπογραμμίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης - τιμά την ΕΑΜική Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1944. Εκτιμά ως την πιο σημαντική στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αντλεί διδάγματα και βγάζει συμπεράσματα από λάθη και ανεπάρκειες στρατηγικού χαρακτήρα. Κυριότερο δίδαγμα: Ανάμεσα στην αστική και στην εργατική εξουσία δεν μεσολαβεί καμία άλλη εξουσία. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1941 - 44 έπρεπε να μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική εξουσία. Μόνο μ' αυτή τη γραμμή υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να νικήσει ο λαός».

Και καταλήγει: «Ο Δεκέμβρης του 1944 κατατάσσεται στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Οσα κι αν γραφτούν ενάντια στο Δεκέμβρη, θα μείνει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του πανό: "Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org