Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11743

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αμέριστη στήριξη στην κυβέρνηση και προτροπές για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

ΣΕΛ.  4
Η «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» της Ευρώπης συντονίζει τη δράση της

ΣΕΛ.  7

Απαγόρευσαν την απεργία στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Προκλητική η στάση των δημοτικών αρχών απέναντι στους εργαζόμενους που δήλωσαν χτες ότι συμμετέχουν στη στάση εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε στάση εργασίας και σε καμία απεργιακή κινητοποίηση. Αυτό τους ανακοίνωσαν, χτες, προϊστάμενοι και διευθύνσεις προσωπικού σε μια σειρά από δήμους. Σε δήμους όπως το Περιστέρι, η Νίκαια και αλλού, στους εργαζόμενους στα πεντάμηνα που δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας, ανακοινώθηκε πως κάτι τέτοιο «απαγορεύεται» και ότι δεν καλύπτονται από καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Ορισμένοι προϊστάμενοι πήγαν και ένα βήμα πιο πέρα, ισχυριζόμενοι ότι όσοι δουλεύουν στα πεντάμηνα «δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ»!


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μωσαϊκό της διαφθοράς

Μία ακόμα σοβαρή υπόθεση διαφθοράς ήρθε στο προσκήνιο. Το μωσαϊκό των περιπτώσεων που αποκαλύπτονται και αφορούν σκάνδαλα, μίζες, χρηματισμούς, «θαλασσοδάνεια» απλώνεται διαρκώς. Εξοπλιστικά προγράμματα, χρηματισμός διοικητή νοσοκομείου, στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για εκτεταμένη διαφθορά είναι θέματα που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, η κουβέντα γίνεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η συζήτηση, που ακολουθεί στοχευμένα σχεδόν πάντα μετά από αποκαλύψεις για διαφθορά, οδηγείται στο ότι αυτή είναι η αιτία για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και πως χρειάζεται μια άλλη διαχείριση, κρυστάλλινη και διάφανη...

Ολες αυτές οι περιπτώσεις - και όσες ακόμα έρθουν στο φως - είναι η απόδειξη ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Και πως κάθε μίζα, χρηματισμός, πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος. Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα μονοπώλια. Η διαπλοκή του κράτους με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πλευρές. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής που βγαίνουν στην επιφάνεια. Το γιατί τώρα μηχανισμοί του αστικού κράτους «ξεγυμνώνουν» πολιτικά πρόσωπα, θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες.

Δεν είναι καθόλου άσχετες οι υποθέσεις διαφθοράς με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, την όξυνση των αστικών αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τις κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική. Τα σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εξυπηρετούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ...έργα αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού και αφήνουν άθικτη την αντιλαϊκή του φύση. Είναι μέρος της κόντρας συμφερόντων για το ποιος θα βγει λιγότερο χαμένος από την κρίση.

Το ΚΚΕ έχει από την πρώτη στιγμή απαιτήσει την άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση όλων των υποθέσεων διαφθοράς και των σκανδάλων που έρχονται στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή στέκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, αξιοποίησης των σκανδάλων για να συγκαλυφθούν ότι οι πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων βρίσκονται στην οικονομία και την πολιτική που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Το κυνήγι του κέρδους στηρίζεται πάνω από όλα στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, που κατοχυρώνουν την κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων και τη διαπλοκή του κράτους με τα μονοπώλια. Από κει απορρέουν και τα φαινόμενα διαφθοράς και εξαγοράς, το παράνομο χρήμα.

Και γι' αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη να μπει τέρμα σ' αυτή τη σαπίλα από τον οργανωμένο και αποφασισμένο λαό, ο οποίος με τη δική του εξουσία θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία, κάνοντας τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις κοινωνική ιδιοκτησία.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Πρόκληση η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ

Να σταματήσει το πρόγραμμα προπαγάνδας της ΕΕ «teachers4europe» (δάσκαλοι για την Ευρώπη), με στόχο την καλλιέργεια «ευρωπαϊκής συνείδησης» στις μικρές ηλικίες, δηλαδή την υπεράσπιση των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», και τα κονδύλιά του να διατεθούν για τις άμεσες ανάγκες των σχολείων, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  18


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Φέρνει στα μονοπώλια πάμφθηνο εργατικό δυναμικό

ΣΕΛ.  5
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΡΙΖΩΝ 2020»
Ερευνα στα μέτρα των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  19
Κινητοποιήσεις για την Υγεία

ΣΕΛ.  11
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Επικίνδυνη μεθόδευση από την κυβέρνηση

ΣΕΛ.  20
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δικομματικό παιχνίδι για τον μεγαλύτερο υπέρμαχο της ΕΕ

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παίζουν το δικομματικό παιχνίδι για το ποιος από τους δύο είναι μεγαλύτερος υπέρμαχος της ΕΕ. Από τη μία ο πρωθυπουργός ζητά να ηττηθούν τα κόμματα που εναντιώνονται στην ΕΕ, συγκαταλέγοντας υποκριτικά και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά. Από την άλλη ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται τις αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τον πόλεμο, τη δήθεν ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, τη στιγμή που επιβεβαιώνεται ότι στόχος της ΕΕ ήταν πάντα η προστασία των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των λαών.


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ