Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Είχαν καλό «δάσκαλο»...

Μιλώντας προχτές στα ΜΜΕ, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) και στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Θ. Βασιλόπουλος, είπε ότι την περίοδο που έγιναν οι περικοπές μέχρι και 20% στους εργαζόμενους των καταστημάτων «Sprider Stores», «λειτουργούσε σωματείο με υπονομευτικό ρόλο και μόνο σκοπό να υπογραφούν μειώσεις». Αξιοποιώντας το παράδειγμα ενός καραμπινάτου εργοδοτικού σωματείου, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ πάει να βγάλει λάδι την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που δρα με τον ίδιο τρόπο στο πλευρό της εργοδοσίας. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, ΔΑΚΕ) υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις που φτάνουν το 6,8%. Το επιχείρημα ήταν η κρίση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο,τι έλεγε και το εργοδοτικό σωματείο της «Sprider», παπαγαλίζοντας τα «επιχειρήματα» της εργοδοσίας.
  • Με παρασκηνιακές διαδικασίες, πίσω από την πλάτη των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων), «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚΕ μετέτρεψαν το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στον παραπάνω κλάδο από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δηλαδή σε Επαγγελματικό Ταμείο. Τι σημαίνει αυτό; Το ξεκαθαρίζει απολύτως το καταστατικό του νέου Ταμείου: Από 1/1/2013, οι συνταξιούχοι του κλάδου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις «να μειώνονται κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα εκατό (100,00) ευρώ»!
  • Οι ίδιες δυνάμεις της πλειοψηφίας έστησαν «σωματείο» με την επωνυμία «Πανελλαδικό Σωματείο στο Εμπόριο» με διαδικασίες «εξπρές», σε συνθήκες εξπρές και με άκρα μυστικότητα, για να χτυπήσουν τα κλαδικά συνδικάτα στο Εμπόριο με ταξική διοίκηση και πλειοψηφία. Στις «εκλογές» του διασπαστικού σωματείου ψήφισαν διευθυντές, προϊστάμενοι των καταστημάτων «Βερόπουλος» και «Βασιλόπουλος». Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στις κάλπες, σύμφωνα με μαρτυρίες τους, κάτω από την απειλή της απόλυσης κ.λπ.
  • Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το άλλο διασπαστικό σωματείο που είχε στήσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με εντολή των σουπερμακετάδων πριν αρκετά χρόνια, την Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων.

Τι προκύπτει; Οτι οι πρωτομάστορες του εργοδοτικού σωματείου στα «Sprider» είχαν για δάσκαλο την ίδια την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους. Γιατί; Επειδή «θεός» και των δύο είναι η υποταγή των εργαζομένων στην ανταγωνιστικότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης, του κλάδου και συνολικά της καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτή η «ανταγωνιστικότητα», την οποία επικαλείται η εργοδοσία για να μειώσει μισθούς και δικαιώματα, είναι ασύμβατη με τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτά έλεγε το ΠΑΜΕ τότε στους εργαζόμενους, αυτά τους λέει και τώρα, που αποδείχτηκε ότι οι υποχωρήσεις δεν έσωσαν τη δουλειά τους.


Κ.Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου(2013-09-12 00:00:00.0)
«Σωματεία»... στην υπηρεσία των εργοδοτών(2013-02-07 00:00:00.0)
Η ΔΑΣ καταγγέλλει το ρόλο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ(2012-11-14 00:00:00.0)
Στη μάχη της οργάνωσης για να μην εφαρμοστεί η σύμβαση(2012-08-01 00:00:00.0)
Ωμή εργοδοτική παρέμβαση(2007-05-03 00:00:00.0)
Αύριο το συνέδριο της Ομοσπονδίας τους(2004-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ