Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γιατί δε μιλούν για την εργοδοτική και κρατική βία;

Με αφορμή την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η αστική προπαγάνδα ξανάνοιξε το ζήτημα της βίας. Πράγματι η Χρυσή Αυγή επειδή είναι ναζιστική - φασιστική οργάνωση, φορέας της αντιδραστικής ιδεολογίας του λεγόμενου εθνικοσοσιαλισμού, έχει ως θεωρία της το ρατσισμό, την «ανωτερότητα της φυλής», τον άκρατο εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς, προωθεί το χυδαίο αντικομμουνισμό και το μίσος απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για όλα τα παραπάνω, η βία και η εγκληματική δράση είναι οργανικά συνυφασμένες με την πολιτική της δράση. Με κύριο μέτωπο, αυτής της εγκληματικής δράσης, το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει τον καπιταλισμό. Γι' αυτό και διαπλέκεται με κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα. Η αστική προπαγάνδα περί βίας γενικά, συγκαλύπτει τη ρίζα της φασιστικής βίας, θέλοντας να συγκαλύψει την ίδια τη βία του καπιταλισμού, αποπροσανατολίζοντας και από την ανάγκη συνειδητοποίησης από το λαό ότι η βία της Χρυσής Αυγής είναι η βία του φασισμού, η βία της ιδεολογίας της. Αλλά επειδή η αστική προπαγάνδα αξιοποιεί τη δράση ενός παράγωγου του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας, όπως είναι το κάθε φασιστικό μόρφωμα, για να ανακινεί την ευαισθησία τάχα των αστών για τη βία και την αντίθεσή τους σ' αυτήν, τι έχουν να πουν για την άγρια εργοδοτική βία και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, όπου η δημοκρατία τους σταματά έξω από τις πύλες των εργοστασίων, που γίνονται γκέτο απόλυτης υποταγής και καταπίεσης των εργατών, και κάθε διεκδίκηση δικαιώματος απαγορεύεται ή συνοδεύεται ακόμη και με απόλυση; Τι έχουν να πουν για την κρατική τρομοκρατία και καταστολή κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τα άγρια χτυπήματα των ΜΑΤ ακόμη και σε συνταξιούχους, το χτύπημα μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα, στα στρατόπεδα κράτησής τους κλπ; 'Η μήπως αυτή η βία των αστών είναι καλή βία;

Προστατεύουν το γέννημά τους

«

Είναι άλλο πράγμα οι δολοφονίες, οι προπηλακισμοί, το "μπραβιλίκι", ακόμη και η συνέργεια σε κακουργήματα κι άλλο η συμμετοχή ακόμη και σε ένα απεχθές κόμμα όπως είναι η Χρυσή Αυγή», αποφάνθηκε ο γνωστός Π. Μανδραβέλης στην «Καθημερινή», κάνοντας εμφανή την αγωνία του να προστατέψει τη ΧΑ από την ταύτιση των πράξεών της με τον πυρήνα της αστικής ιδεολογίας της που συγκροτείται από έναν χυδαίο αντικομμουνισμό, εθνικισμό και ένα απέραντο μίσος για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ταύτιση που στην πράξη εκφράστηκε ξανά και ξανά με πλέον πρόσφατη την επίθεση στο Πέραμα.

Η γαλαντομία με την οποία σπεύδουν οι αστοί αρθρογράφοι να προστατέψουν το δικαίωμα της ΧΑ να υπάρχει στο πολιτικό στερέωμα είναι εξηγήσιμη. Το σύστημα γέννησε τη ΧΑ για να χτυπήσει τους εργάτες και δεν μπορεί να αφήσει τη δουλειά στη μέση. Τυπικά οι αστοί εμφανίζονται δίγλωσσοι. Δεν είναι. Είναι στοχοπροσηλωμένοι. Αντίπαλός τους παραμένει το εργατικό κίνημα και ειδικότερα η πρωτοπορία του, το ΚΚΕ. Εχουν επεξεργασμένη από χρόνια πριν μια στρατηγική που έχει πυρήνα της τον αντικομμουνισμό, στα πλαίσια της οποίας έχουν κατά καιρούς αναγορεύσει τη δράση του ΚΚΕ και σε εθνικό κίνδυνο, για την αντιμετώπιση του οποίου επιστράτευσαν και τη ΧΑ. Είναι ο ίδιος ο Μανδραβέλης που στις 23 Απρίλη του 2010 έγραφε στην «Καθημερινή»: «Εφτασε η στιγμή να πούμε όλοι "ως εδώ!" Δεν μπορεί το 8% να κυβερνά τη χώρα. Δεν μπορούν δέκα άτομα να κλείνουν τα ξενοδοχεία και κανείς να μη διαμαρτύρεται. Δεν μπορεί να παραβιάζονται κατάφωρα οι νόμοι και να μην κάθεται κανένας στο σκαμνί. Δεν μπορεί μια χούφτα στελεχών του ΚΚΕ να μασκαρεύονται ναυτεργάτες και να σταματούν την ακτοπλοΐα. Αυτό που το ΚΚΕ ονομάζει "αντικομμουνισμό" δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη. Είναι κοινωνικό καθήκον. Είναι αντίσταση στον φασισμό με κόκκινη λεοντή».

Λίγες μέρες μετά, στις 30 Απρίλη 2010, στην ίδια εφημερίδα ο Στ. Κασιμάτης συμπλήρωνε: «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε όλοι το "δικαίωμα" του ΚΚΕ να κάνει σχεδόν ό,τι του καπνίσει (...) Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει αυτό η κυβέρνηση και να τους δώσει, επιτέλους, την "παλικαρίσια μάχη" που ονειρεύονται; Μόνο να κερδίσει έχει, αν τολμήσει να πάρει το ρίσκο». Αυτήν την «παλικαρίσια μάχη» κλήθηκαν τελικά να την δώσουν οι χρυσαυγίτες που πήγαν στο Πέραμα να στήσουν αντι-σωματείο απέναντι στο Συνδικάτο Μετάλλου και για να το στήσουν κατέφυγαν στη μέθοδο που διαχρονικά κατέχουν: Τη φυσική εξόντωση του αντίπαλου.

Κοινός παρονομαστής το μίσος της αστικής τάξης για τον νεκροθάφτη της, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μίσος που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η ΧΑ με τους ίδιους - τηρουμένων των αναλογιών - όρους που οι εθνικοσοσιαλιστές της δεκαετίας του '20 το επιχείρησαν.

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ: «Το ναζισμό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σάπιο αστικό κράτος, αλλά η λαϊκή συμμαχία που θα έχει στόχο να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και θρέφει ναζιστικά μορφώματα, όπως τη δολοφονική Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της. Η μαζική πάλη και επιλογή του λαού και της νεολαίας μπορεί να απονομιμοποιήσει και να ξεριζώσει τη ΧΑ μαζικά, οριστικά και τελεσίδικα μέσα στο λαό».


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Στον Προκρούστη η Ψυχική Υγεία

Το 2013 αυξήθηκαν κατά 50% τα καταθλιπτικά επεισόδια στη χώρα μας σε σχέση με το 2011 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ το ποσοστό του πληθυσμού με μείζονα κατάθλιψη -που χρειάζεται, δηλαδή, άμεση θεραπεία- είναι 12,3% το 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2% το 2011. Αναφορικά με τη συσχέτιση της κατάθλιψης και της οικονομικής κρίσης προκύπτει ότι παρουσιάστηκε σε ποσοστό 33,8% (έναντι 20,9%) σε εκείνους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε 10,7% (έναντι 6,2%) για αυτούς με λιγότερα οικονομικά προβλήματα.

Η εξοντωτική αυτή κατάσταση βρίσκει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αποδιαρθρωμένες και συρρικνωμένες, ενώ στο τέλος του 2015 η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε όλα τα δημόσια ψυχιατρεία, όπως είναι ειλημμένη υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι εξωνοσοκομειακές δομές Ψυχικής Υγείας συρρικνώνονται συνεχώς ή έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ και στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Οι πάσχοντες ή στοιβάζονται στις κλινικές των γενικών δημόσιων νοσοκομείων ή μένουν στο δρόμο. Συμβαίνουν, δηλαδή, εκείνα που έκανε ο Ρίγκαν στην Αμερική στην εποχή του. Κι έρχονται και χειρότερα αν δεν αποκρουστεί αυτή η πολιτική και δεν αναπτυχθεί πάλη για ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Οταν επιμένουν με τα «άκρα»...

«Από τη μια πλευρά έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ, δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση».

Αυτά τα δήλωσε ο Σαμαράς στην Ουάσιγκτον. Εκείνο που συνέβη μετά από την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στην Αμερική, ήταν οι εικόνες με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρούν επικοινωνιακά «δικαιωμένοι» από τα ανακριτικά γραφεία.

Τόσο αποφασισμένο, τελικά, είναι το κράτος, εξ ονόματος του οποίου μιλά ο κ. Σαμαράς, να συντρίψει το ναζιστικό εξτρεμισμό;... Η μήπως νομίζουν ότι όλο αυτό το σόου θα το αξιοποιήσουν σαν πρόβα του κράτους τους, ώστε να είναι σε καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να επιτεθούν εναντίον εκείνου του «άκρου» (!), εναντίον του λαού και του ταξικού κινήματός του, δηλαδή, που απ' ό,τι φαίνεται είναι το μόνο «άκρο» (!) που πραγματικά ενοχλεί το αστικό κράτος;...

Πολύ παλιά η βάρβαρη ιστορία

Την επαιτεία και τη διαβίωση στο δρόμο ποινικοποίησε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Το νομοθετικό έκτρωμα που επιβάλλει πρόστιμα και φυλακίζει τους άστεγους ετοιμάζοντας πογκρόμ διώξεων κατά των ανθρώπων που ο καπιταλισμός και η πολιτική διαχείρισης της κρίσης τους στέλνουν στην ανεργία και τους αφήνουν δίχως στέγη. Ετσι, δε φτάνει που τους εξαθλιώνει, τους φυλακίζει κιόλας. Και αυτό σε μια χώρα που πριν την αντεπανάσταση ήταν εξασφαλισμένες για όλους και η δουλειά και η στέγη και όλες οι ανάγκες των ανθρώπων. Η σαπίλα του καπιταλισμού σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο που η συνταγή δεν είναι καινούρια. Υπάρχει από τη γέννηση του καπιταλισμού. Ο Μαρξ στον πρώτο τόμο του «Κεφαλαίου» περιγράφει ανάγλυφα ανάλογους νόμους στην Αγγλία το 18ο και 19ο αιώνα. Ηταν τότε που η ραγδαία για τη συγκεκριμένη περίοδο ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας με πρώτη ύλη το μαλλί απαιτούσε τεράστια βοσκοτόπια για εκτροφή προβάτων. Οι αγρότες ξεκληρίστηκαν βίαια από τη γη τους, εκδιώχτηκαν από τα χωράφια και τα σπίτια τους, στάλθηκαν στα αστικά κέντρα ως εργάτες, αλλά δεν μπορούσαν όλοι να βρουν δουλειά. Ετσι, και άστεγοι έμειναν και επαίτες έγιναν. Αλλά επειδή οι αστοί θεωρούσαν ότι τα δημιουργήματά τους βρώμιζαν τη βιτρίνα τους, τους δίκαζαν και τους έκλειναν φυλακή. Ο,τι δηλαδή κάνει τώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Υπουλη προπαγάνδα

Σχεδόν ταυτόχρονα με την πρωθυπουργική εξαγγελία ότι εκτός από τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και το άλλο «άκρο» (σ.σ.: το άλλο «άκρο», όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι αυτό που θέλει την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ!), η «Καθημερινή» τυπωνόταν έχοντας στην πρώτη σελίδα της την ακόλουθη αναφορά: «Το ΚΚΕ απορρίπτει το μέτωπο κατά της βίας»... Το δε ρεπορτάζ που φιλοξένησε στις εσωτερικές της σελίδες είχε τίτλο: «Αποστάσεις του κ. Δ. Κουτσούμπα από το μέτωπο κατά της βίας».

Οσο, λοιπόν, η «Καθημερινή» θα καμώνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι λέει το ΚΚΕ (και το καμώνεται για να αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες της σχετικά με όσα λέει το ΚΚΕ), εμείς δε θα κουραζόμαστε να της το εξηγούμε:

Πρώτον, η φασιστική και ναζιστική βία είναι γέννημα, δημιούργημα και αρκετές φορές το προκάλυμμα του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί η «Καθημερινή».

Δεύτερον, το σύστημα που υπηρετεί η «Καθημερινή» δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ ειλικρινή διάθεση καταπολέμησης του ναζισμού και του φασισμού, διότι τότε το καπιταλιστικό σύστημα (όχι η «Καθημερινή») θα εμφάνιζε αυτοκτονικές τάσεις.

Τρίτον, η ναζιστική και φασιστική βία, την οποία, όπως ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, «εξέθρεψε μέσα στα σπλάχνα της» η αστική δημοκρατία, άλλες φορές επιλέχτηκε από τους καπιταλιστές ως επίσημη έκφραση της «νόμιμης κρατικής βίας» τους, άλλες φορές χρησιμοποιήθηκε για την αντιδραστικότερη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού τους, κι άλλοτε αξιοποιήθηκε από το αστικό κράτος για να συκοφαντηθούν και να χτυπηθούν οι λαϊκοί, εργατικοί και ταξικοί αγώνες ως το δήθεν «άλλο άκρο» (!) της βίας του ναζισμού!

Αλλωστε, αυτή η θεωρία των «δύο άκρων» δεν είναι άγνωστη στην «Καθημερινή». Την υπηρετεί... καθημερινά.

Ως εκ τούτου, αυτό για το οποίο μιλούν η «Καθημερινή» και οι πολιτικοί της φίλοι δεν είναι καθόλου «μέτωπο κατά της βίας» και δη της ναζιστικής βίας. Είναι μέτωπο χρησιμοποίησης της ναζιστικής βίας, που όσοι την κανακεύουν θέλουν να την αξιοποιήσουν για να ελεεινολογούν ενάντια στο λαϊκό κίνημα, για να ανοίγουν το δρόμο για λήψη κατασταλτικών μέτρων ενάντια στο εργατικό κίνημα, και για να συκοφαντούν, τελικά, σαν «βία» το ταξικό κίνημα.

Απέναντι σε αυτό το «μέτωπο», λοιπόν, το ΚΚΕ δεν τηρεί απλώς «αποστάσεις», όπως λέει η «Καθημερινή». Τηρεί θέση ευθείας, αποφασιστικής και δικαιωμένης ιστορικά πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βάζουν πλαφόν στη ροή μεταναστών

Την τοποθέτηση πλαφόν στη ροή μεταναστών από το νότο προς το βορρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζουν τα επιτελεία της. Το θέμα - σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες - ανακινήθηκε πριν λίγες βδομάδες σε κλειστή σύσκεψη του Κολεγίου Επιτρόπων, όπου εκπρόσωποι χωρών του βορρά κατέθεσαν πρόταση που προβλέπει περιορισμούς στις μετακινήσεις εργατικού δυναμικού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα από τις χώρες του Νότου, που δοκιμάζονται πιο σκληρά από την καπιταλιστική κρίση, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά.

Πριν δύο δεκαετίες, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα μονοπώλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έριχναν τα εθνικά τείχη», όπως έλεγαν, και εξασφάλιζαν τις περίφημες 4 ελευθερίες, που προέβλεπαν την «ελεύθερη μετακίνηση» κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ανθρώπων. Εξασφάλιζαν, δηλαδή, τις συνθήκες εκείνες που στον ανταγωνισμό με τα άλλα οικονομικά ιμπεριαλιστικά κέντρα θα τους επέτρεπαν να διεκδικήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με το τεράστιο περίσσευμα σε εργατικό δυναμικό - ανεργία - που στην ΕΕ φτάνει τα 27 εκατομμύρια, με τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες να μπαίνουν και αυτές στον προθάλαμο της κρίσης, τα ίδια τα επιτελεία της ΕΕ επιχειρούν να κλείσουν την ελεύθερη στρόφιγγα της μετακίνησης εργατικού δυναμικού. Αλλωστε, η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών με ανισομετρία μεταξύ τους στην οικονομική ανάπτυξη και έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ τους. Κάθε κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τα δικά του μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους ακόμη και μέσα στην ίδια την Ενωση. Και ταυτόχρονα κάθε κράτος της ΕΕ, στην κρίση, πασχίζει να δείξει ότι νοιάζεται για τους δικούς του εργαζόμενους, καλλιεργώντας ενίοτε και αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους των κρατών - μελών της Ενωσης. Τώρα, λοιπόν, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων, για λογαριασμό των τελευταίων, σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους, μειώνοντας ή και κλείνοντας την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού. Ενα εργατικό δυναμικό που και στο Νότο και στο Βορρά και σε συνθήκες ανάπτυξης και στη σημερινή κρίση πληρώνουν το μάρμαρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιον βλέπουν να τους απειλεί;

«

Αν θέλουμε να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, δεν μπορούμε ποτέ να πάμε στα άκρα. Πριν από λίγες ημέρες, όπως σας είπα, συντρίψαμε μια ομάδα νεοναζί στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας πλήρως τη νομοθεσία. Αποδείξαμε ότι το νομικό μας πλαίσιο είναι πλήρως εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. Αυτό που πραγματικά χρειαζόταν ήταν η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου (...) Από τη μια πλευρά έχουμε τη Χρυσή Αυγή και από την άλλη μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ, δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση». Αυτά είπε χτες στις ΗΠΑ ο Αντ. Σαμαράς. Σε ποιον απευθυνόταν; Σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτούς διαβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τσακίσει τα «άκρα» και τον «εξτρεμισμό». Ανασύροντας την πιο χυδαία προπαγάνδα, έβαλε σ' ένα τσουβάλι τη φασιστική Χρυσή Αυγή και τις πολιτικές - κοινωνικές δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Τον ιμπεριαλισμό, δηλαδή, και τις ενώσεις του. Ολους αυτούς τους καταχώρισε κάτω από τον τίτλο «εξτρεμισμός» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και τους νόμους να τους τσακίσει. Εξαγγέλλει ότι θα εξασφαλίσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, την προώθηση των στρατηγικών επιλογών της ελληνικής αστικής τάξης σε συμμαχία με ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Λέει, δηλαδή, στους φυσικούς και πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου ότι το νομικό οπλοστάσιο που ενεργοποίησε σε βάρος της Χρυσής Αυγής θα το αξιοποιήσει αύριο για να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και μάλιστα, το πιο πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό του κομμάτι, αυτό που αντιπαλεύει τον καπιταλισμό και τις διακρατικές του ενώσεις. Αυτές οι δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απειλούν τη «σταθερότητα» που θέλουν οι καπιταλιστές, για να επενδύουν πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, με το κίνημα παραδομένο ή τουλάχιστον εγκλωβισμένο σε μεταρρυθμιστικές αυταπάτες. Αυτές οι δυνάμεις, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, απειλούν και την «ελληνική υπόθεση», που σημαίνει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Για λογαριασμό της η κυβέρνηση παλεύει να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, που σημαίνει αναβάθμιση του ρόλου της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, σε ανταγωνιστική σχέση αλλά και σε συμμαχίες με άλλες χώρες της περιφέρειας.

Οσο περνούν οι μέρες τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τις πραγματικές στοχεύσεις του αστικού συστήματος, πίσω από τον κουρνιαχτό για τη Χρυσή Αυγή, που είναι δικό του παιδί. Ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Η «σταθερότητα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, έχει ανάγκη μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή, που θα τρομοκρατούν και σε συνεργασία με τους μηχανισμούς του κράτους θα χτυπάνε το κίνημα. Αυτό ζητάει σήμερα το κεφάλαιο, αυτόν το ρόλο ανέθεσε το σύστημα στη Χρυσή Αυγή. Να γιατί λέμε ότι ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις κορόνες των αστών και των κομμάτων τους ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Το δικό του φόβο έχουν και για να τον βάλουν στη γωνία αξιοποιούν όλα τα μέσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ