Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΑΥΦΕ
Μειώνει 20% και πάνω τις επικουρικές συντάξεις

Συνένοχες οι παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό

«

Τσεκούρι» τουλάχιστον 20% στις επικουρικές τους συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά, θα υποστούν οι συνταξιούχοι του κλάδου φαρμάκου, με απόφαση της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών). Η μείωση θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1/3/2013, όταν έγινε η μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Επαγγελματικό Ταμείο - ΝΠΙΔ, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι τις 31/12/2014. Η μείωση ξεκινά από τη σύνταξη του Οκτώβρη και τα αναδρομικά από τη σύνταξη του Νοέμβρη.

Με τις μειώσεις, η διοίκηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις της αναλογιστικής μελέτης που προβλέπει ότι η μέση σύνταξη του ΤΕΑΥΦΕ θα πρέπει φτάσει τα επόμενα χρόνια στα 140 ευρώ, προκειμένου, όπως λέει η διοίκηση, «να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του Ταμείου, να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τα συσσωρευμένα ελλείμματα, τα οποία κληρονόμησε και να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι»!

Στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε Επαγγελματικό Ταμείο πρωτοστάτησαν η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ.

Το επιχείρημα που έσπερναν τότε στους εργαζόμενους, ήταν ότι με τη μετατροπή του Επικουρικού σε Επαγγελματικό Ταμείο, θα αποδεσμεύονταν από το κράτος και έτσι θα σώζονταν τάχα από την αντιασφαλιστική πολιτική. Τώρα κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ότι στις μειώσεις που η ίδια αποφάσισε, έχει συμψηφίσει και τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος 4093/2012, ο οποίος δεν αφορά το ΤΕΑΥΦΕ, σαν ΝΠΙΔ. Πρόκειται για το νόμο που από την 1η Γενάρη 2013 μείωνε κλιμακωτά μέχρι και 20% τις συντάξεις σε όλα τα επικουρικά ταμεία που λειτουργούν με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα, είναι ότι το Επαγγελματικό Ταμείο, όχι μόνο δε θωρακίζει τους ασφαλισμένους από την αντιασφαλιστική πολιτική, αλλά αποτελεί μέρος της, αφού οι εισφορές των εργαζομένων ούτε εγγυημένες είναι, ούτε βέβαια γλιτώνουν τις περικοπές.

Και ενώ οι ευθύνες για τις εξελίξεις τους βαραίνουν αποκλειστικά, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ - «Νέα Πορεία» στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καταγγέλλουν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας επειδή προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση που μετέτρεψε το επικουρικό ταμείο του κλάδου σε επαγγελματικό - ΝΠΙΔ! Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε όριο, αφού δεκάδες σωματεία και Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων έχουν ταχθεί κατά του Επαγγελματικού Ταμείου και το συνέδριο της ΟΕΦΣΕΕ αποφάσισε να το αντιπαλέψει.

Με τη μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό, μια σειρά από παροχές πήγαν περίπατο, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις που καταργήθηκαν. Επίσης, δεν γίνεται αναφορά για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά και άλλες περιπτώσεις, η κύηση, η λοχεία, η ανεργία κ.ά. δεν αναγνωρίζονται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης.

Η ΟΕΦΣΕΕ με ανακοίνωσή της θέτει τα εξής ζητήματα: «Αν ο καθένας επιλέξει το "μαγαζάκι" του, με τη μορφή του ιδιωτικού - επαγγελματικού ταμείου, χάνεται κάθε δυνατότητα ενιαίου ταξικού αγώνα και διεκδίκησης. Πώς θα απαντήσουμε στην επίθεση στα συνταξιοδοτικά και στα άλλα δικαιώματα και στις παροχές της κύριας ασφάλισης; Πώς θα απαντήσουμε στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ; Πώς θα εξασφαλίσουν την υποχρεωτικότητα των εργοδοτικών εισφορών;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ