Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα επέλαση στο Ασφαλιστικό

Ο κουρνιαχτός, που σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες για το διαχειριστικό έλεγχο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), μόνο αθώος δεν είναι. Ο υπουργός Εργασίας επικαλείται τον κατακερματισμό του ασφαλιστικού συστήματος που επέτρεπε εστίες κακοδιαχείρισης και κομπορρημονεί ότι θα δοθεί τέλος. Πίσω, όμως, από τις πομπώδεις φράσεις για «νοικοκύρεμα», βρίσκεται το σχέδιο για νέα επίθεση στις επικουρικές συντάξεις και γενικά σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και τις παροχές των Ταμείων.

Αλλωστε, δεν πρωτοτυπούν. Κάθε φορά που ετοιμάζονται να ...εκδράμουν κατά των συντάξεων και των ασφαλισμένων, «ανακαλύπτουν» σκάνδαλα, κακοδιαχείριση κ.λπ. Ετσι και τώρα. Ενώ επί θύραις βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με τον οποίο ό,τι απέμεινε από τις επικουρικές συντάξεις θα ριχτεί βορά στο βωμό της «δημοσιονομικής σταθερότητας», άρχισε το κυνήγι μαγισσών. Αλλά για την κακοδαιμονία του Ασφαλιστικού, τις «μαύρες τρύπες» της διαχείρισής του, την πρώτη και κύρια ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις που αυτές διόριζαν. Η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων είναι η μεγάλη μάστιγα, την οποία όμως όχι μόνο ανέχονται, αλλά θέλουν και να τη νομιμοποιήσουν μειώνοντας επιπλέον τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Δεν μπορούν, λοιπόν, αυτοί να εμφανίζονται σήμερα ως εξυγιαντές του συστήματος.

Υπενθυμίσουμε ότι το ΤΕΑΥΕΚ ήταν από τα πιο εύρωστα επικουρικά ταμεία. Ομως, με ευθύνη των διοικήσεων, στις οποίες πλειοψηφούν οι εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης, εδώ και 15 χρόνια σταμάτησαν επί της ουσίας οι έλεγχοι στους εργοδότες και οι διασταυρώσεις στοιχείων για την καταβολή των εισφορών που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους. Επιπλέον, τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν από την κυβέρνηση και από 1,2 δισ. ευρώ πριν το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, σήμερα δεν απομένουν παρά 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη. Τέλος, και το ΤΕΑΥΕΚ, όπως και όλα τα μεγάλα επικουρικά ταμεία, εντάχθηκε στο ενιαίο Επικουρικό του ιδιωτικού τομέα, έγιναν αναλογιστικές μελέτες και μάλιστα, με πρόσχημα αυτές, επιβλήθηκαν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις. Τώρα, «ανακαλύπτουν» ότι το Ταμείο δεν εισπράττει τις εισφορές από τους εργοδότες;

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ...τσιμπήσουν στην κυβερνητική προπαγάνδα. Καμιά εξυγίανση δεν προωθείται. Το αντίθετο, βρισκόμαστε πάλι ενόψει νέων μέτρων, νέων περικοπών στις επικουρικές και στη συνέχεια μπροστά σε συνολικές ανατροπές στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού των νόμων που ψηφίστηκαν από το 2010. Η στρατηγική, όμως, παραμένει η ίδια. Μείωση στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και ταυτόχρονα μείωση της όποιας κρατικής χρηματοδότησης δίνεται προς τα Ταμεία. Νέες απαλλαγές στους εργοδότες για συμπίεση του «μη μισθολογικού κόστους», μέχρι και την ολοκληρωτική απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα μετά από 40 ολόκληρα χρόνια δουλειάς και εισβολή της ιδιωτικής ασφάλισης και σε αυτόν τον τομέα.

Απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους γραμμή σύγκρουσης και πάλης, απαιτώντας την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών, την επαρκή χρηματοδότηση των Ταμείων από κράτος και εργοδότες, την άμεση αποκατάσταση όλων των περικοπών και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ