Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «εισιτηριοδιαφυγή»...

«50 εκατομμύρια το κόστος εισιτηριοδιαφυγής». Αυτός ο τίτλος υπάρχει στο πρωτοσέλιδο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» της Κυριακής. Με αφορμή το γεγονός ότι το ζήτημα των εισιτηρίων βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας του τραγικού θανάτου του 19χρονου Θανάση στο Περιστέρι, η εφημερίδα δημοσιοποιεί στοιχεία που δείχνουν πόσα χρήματα χάνονται από τα δημόσια ταμεία επειδή κάποιοι δεν πληρώνουν εισιτήριο. Ετσι, με πιο προσεκτικό τρόπο λόγω της συγκυρίας, επαναφέρουν το θέμα των «τσαμπατζήδων» που ζημιώνουν λέει τις αστικές συγκοινωνίες.

Το κόστος των μετακινήσεων σήμερα για έναν εργαζόμενο, έχει διαμορφωθεί ως εξής: το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα και για διάρκεια 90 λεπτών από την πρώτη επιβίβαση κοστίζει 1,4 ευρώ. Το απλό εισιτήριο για ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ, 1,4 ευρώ. Το απλό εισιτήριο για λεωφορείο, τρόλεϊ και τραμ, 1,2 ευρώ. Η μηνιαία ενιαία κάρτα για όλα τα Μέσα Μεταφοράς, 45 ευρώ. Η μηνιαία ενιαία κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, 20 ευρώ. Το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μεταφοράς, 4 ευρώ. Το εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα Μέσα Μεταφοράς, 14 ευρώ. Η ετήσια κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα Μέσα Μεταφοράς 450 ευρώ. Η ετήσια κάρτα για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, 200 ευρώ.

Ενας εργαζόμενος για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά του μπορεί να χρειαστεί μέσα σε ένα χρόνο, έναν ολόκληρο μισθό ή και παραπάνω μόνο για το κόστος των εισιτηρίων. Την ίδια στιγμή λοιπόν που τα λαϊκά νοικοκυριά αιμορραγούν, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης προβάλλουν και ξαναπροβάλλουν αθλιότητες περί «τσαμπατζήδων» και «χασούρας του δημοσίου». Είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν ακόμα κι αυτό το εισιτήριο που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ