Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Μνήμες και διδάγματα από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση και την πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση και την πορεία προς το Γ' Νεκροταφείο
Τους 315 δολοφονημένους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, 69 χρόνια μετά την εκτέλεσή τους από τους Ναζί, καθ' υπόδειξη των ντόπιων συνεργατών τους, τίμησαν την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της περιοχής, εργαζόμενοι, νεολαίοι, σπουδαστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η πλατεία «17ης Αυγούστου 1944», κοντά στον τόπο του μπλόκου, αντήχησε από συνθήματα όπως «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ». Είχε προηγηθεί το προηγούμενο Σάββατο η κατάθεση στεφανιών στα σημεία της προσφυγούπολης, όπου έγιναν εκτελέσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα, ο Αργύρης Παπουτσάκης, μέλος της ΔΕ του Παραρτήματος Νίκαιας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημείωσε: «Στις 17 Αυγούστου του 1944 από τις 2:30 τα ξημερώματα 2.500 - 3.000 Ναζί και Ταγματασφαλίτες περικύκλωσαν την Κοκκινιά και τις γύρω περιοχές βάζοντας σε εφαρμογή το δολοφονικό τους έργο. Περίπου 25.000 Κοκκινιώτες συγκέντρωσαν οι Ναζί και με τις υποδείξεις των συνεργατών τους ξεκίνησαν τις εκτελέσεις ως αντίποινα της ηρωικής μάχης της Κοκκινιάς το Μάρτη του ίδιου χρόνου. 315 διαλεχτά παλικάρια μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ άφησαν την τελευταία τους πνοή βροντοφωνάζοντας "Ζήτω το ΚΚΕ"».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της φασιστικής Χρυσής Αυγής, ως στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος και οι συγκεντρωμένοι φώναξαν: «Οι ταγματασφαλίτες, τώρα Χρυσαυγίτες». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.


Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τέτοιες επέτειοι, που πρέπει σε κάθε περίπτωση να μένουν ανεξίτηλοι ειδικά για τις νεότερες γενιές, πρέπει να είναι αφορμή και για να τιμώνται αυτοί που θυσιάστηκαν αλλά και για να σκέφτεται κανείς πώς θα συνεχίσει τον αγώνα. Γιατί δεν τιμάς αυτούς που έπεσαν, που θυσιάστηκαν μονάχα με εκδηλώσεις αλλά και με την καθημερινή στάση ζωή σου.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι δύσκολος. Απαιτείται οργάνωση της πάλης, λαϊκή κινητοποίηση και δράση σε γραμμή που να αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων. Απαιτεί θυσίες με την έννοια ότι φαντάζει πιο εύκολο να μένει κανείς στη γωνία, στον "καναπέ" και να έχει την αυταπάτη ότι με τη μια ψήφο θα αλλάξουν τα πράγματα.

Βλέπουμε τη δυσκολία, είναι στο συσχετισμό δύναμης που είναι πολύ αρνητικός. Ομως μπορεί να αλλάξει. Εχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και θα ξανασυμβεί. Και συνήθως αλλάζει και απότομα. Γιατί και σήμερα μια κατάσταση βράζει και ποτέ δεν ξέρεις ποιο γεγονός θα λειτουργήσει σαν την πέτρα που θα πέσει στο νερό. Μήπως δεν ήταν αρνητικός ο συσχετισμός πριν τον πόλεμο; Με το ΚΚΕ στην παρανομία; Αυτός ο συσχετισμός άλλαξε και είχαμε εποποιίες που σήμερα καλά κάνουμε και τις τιμούμε».

Στο χώρο της εκδήλωσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία κατέθεσε και στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα: Η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τα Παραρτήματά της σε Κοκκινιά και Πειραιά, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, η Ενωση Γονέων Πειραιά, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και η ΕΕΔΥΕ. Αντί για στεφάνια, χρήματα προσέφεραν στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διάφορα παραρτήματά της, Σύλλογοι Γυναικών και συνταξιουχικές οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής. Με συγκίνηση οι παρευρισκόμενοι σιγοτραγούδησαν το «Επέσατε Θύματα» και ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος.

Θρασύδειλη επίθεση

Κρατώντας πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων του Μπλόκου, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Γ' Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται το κοινοτάφιο. Κατά τη διάρκεια της πορείας, από μπαλκόνι πολυκατοικίας πετάχτηκε προς την πορεία κροτίδα, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Σε ανακοίνωση τους, οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς και οι Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σημειώνουν για το περιστατικό: «Ενα φασιστοειδές από την ταράτσα πολυκατοικίας πετώντας κροτίδες νόμιζε ότι θα φοβίσει τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, όλους εκείνους που ήταν εκεί για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μπλόκου. Προφανώς και οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό». «Δε μας φοβίζουν τέτοιες ενέργειες. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Γ' Νεκροταφείο όπου έγινε προσκλητήριο των πεσόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ