Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η εντατικοποίηση είναι ο κανόνας

Νιώθοντας να τους «πνίγει το δίκιο» πριν λίγες μέρες οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων με ανακοίνωση ζήτησαν να σταματήσει η «δαιμονοποίηση» και ο «λιθοβολισμός» της ελληνικής ξενοδοχείας, εξαιτίας - όπως σημειώνουν - «μεμονωμένων περιστατικών παραβατικότητας και κακώς εννοούμενων ή εφαρμοζόμενων εργοδοτικών συμπεριφορών». Ορισμένα μόνο περιστατικά των τελευταίων ημερών που καταγγέλθηκαν δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, οι εργαζόμενοι «φτύνουν», κυριολεκτικά, «αίμα» στη δουλειά.

Συγκεκριμένα, σε ξενοδοχείου της Ρόδου πριν λίγες μέρες ένας μάγειρας, προκειμένου να καταφέρει να ολοκληρώσει ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, γλίστρησε μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας, έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι και στο σαγόνι. Στο ίδιο ξενοδοχείο, νωρίτερα, δύο εργαζόμενες λιποθύμησαν, η μία υπέστη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Κέρκυρα, εργαζόμενη εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας της εντατικοποίησης που την οδήγησε και σε λιποθυμία. Λίγες μέρες πριν επίσης απολύθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας από ξενοδοχείο στην Ερέτρια γιατί διεκδίκησε το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η ίδια, λίγες μέρες πριν την απόλυσή της, είχε δουλέψει μέσα σε δυο μέρες 26 ολόκληρες ώρες (με ένα διάλειμμα 6 ωρών). Σε άλλο ξενοδοχείο της Ρόδου διαπιστώθηκε ότι για κάθε δυο καμαριέρες αντιστοιχούν μέχρι και 52 δωμάτια!!!

Οι ξενοδόχοι δεν είναι μόνο προκλητικοί αλλά έχουν και απύθμενο θράσος, όταν «παραπονιούνται» την ίδια στιγμή που έχουν διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» μέσα στα ξενοδοχεία τους. Το θράσος και τον «αέρα» τους, έχουν τροφοδοτήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που ικανοποίησαν κάθε παραγγελιά τους, είτε αφορούσε χτύπημα των συμβάσεων, είτε χτύπημα των μισθών, είτε χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, είτε τη «νομιμοποίηση» της τζάμπα εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, είτε φοροαπαλλαγές, είτε επιδοτήσεις κλπ. κλπ. Ανθρωποι σακατεύονται καθημερινά μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά ποιος να «ακουμπήσει» τους ξενοδόχους. Αλλωστε η κυβέρνηση το έχει αποδείξει και δηλώσει ποικιλοτρόπως: ο Τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία της χώρας». Δικαιώματα, μισθοί, ωράρια, μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια δε συμβαδίζουν με την κερδοφορία των ξενοδόχων γι' αυτό και μειώνονται ή αφαιρούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεζόν στην εκμετάλλευση, χειμώνας στην ανεργία για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό(2017-07-09 00:00:00.0)
Προκαλεί το εργοδοτικό «ενδιαφέρον» για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους(2015-07-29 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα(2014-08-29 00:00:00.0)
Η εντατικοποίηση επιτείνει τη φθορά της υγείας(2014-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ