Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ
Ανησυχούν για τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ των μονοπωλίων και των βάρβαρων ευρωενωσιακών πολιτικών που καταδικάζουν τα λαϊκά στρώματα στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανέχεια, επιδίδεται η κυβέρνηση με τη συνδρομή και των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Νέα Ευρώπη Τώρα», μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το «μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, Ελληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, πρέσβεις ξένων χωρών στην Ελλάδα κ.ά.

Κοινή επιδίωξη των συμμετεχόντων, να ελέγξουν τη διεύρυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και την ολοένα και μεγαλύτερη αμφισβήτηση των εργαζομένων απέναντι στο ευρωοικοδόμημα, και γι' αυτό επιχείρησαν να σπείρουν αυταπάτες περί της δημιουργίας μιας «νέας Ευρώπης» που δήθεν θα «προσφέρει αλληλεγγύη, ενότητα και κοινό όραμα» στους λαούς. Πίσω από τις έωλες υποσχέσεις τους και ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μάη του 2014, κρύβεται η προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν για την περαιτέρω θωράκιση της εξουσίας και των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στην ομιλία της η Μ. Γιαννάκου αλλά και σε άρθρο της στα χθεσινά «ΝΕΑ», επιχείρησε λάθρα να συνδέσει τη λαϊκή οργή απέναντι στις ευρωενωσιακές πολιτικές με τα φαινόμενα του «εθνικισμού και της ακροδεξιάς». Εκανε λόγο για «κινδύνους» που «ανακύπτουν από τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού» και σημείωσε ότι «σε ένα περιβάλλον ύφεσης, κρίσης και ανεργίας τροφοδοτείται ο σκεπτικισμός των Ευρωπαίων σχετικά με την ικανότητα της Ενωσης να εκπληρώσει τον καταστατικό στόχο της ευημερίας και της ανάπτυξης». Ετσι κάλεσε τα πολιτικά κόμματα του ευρωμονόδρομου και όσους «πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση» σε κοινό μέτωπο απέναντι σε όποιους αμφισβητούν τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη περαιτέρω θωράκιση των θεσμών της ΕΕ και την ενίσχυση των εξουσιών της στα πλαίσια και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μέσω «της διεκδίκησης μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδιακής διακυβέρνησης» που, όπως ανέφερε, «είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την ισχυρή θέση της Ευρώπης στο σύνολό της σ' ένα παγκόσμιο σύστημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αφού απέδωσε την «αποσταθεροποίηση στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης» στην «λανθασμένη αρχιτεκτονική της ίδιας της Ευρωζώνης». Ο ίδιος, παράλληλα, σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα περί μιας «κοινωνικής Ευρώπης» όπου και τα μονοπώλια θα παραμένουν ανταγωνιστικά και οι λαοί δήθεν θα ευημερούν, ισχυρίστηκε: «Η νομισματική ένωση θα πρέπει να συνοδευθεί από μια πραγματική οικονομική ένωση, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη μια ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς και να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου Φρανκ Ενγκελ, στην ομιλία τάχτηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα, επιλέγοντας γρήγορα και αποφασιστικά το δρόμο της ομοσπονδιοποίησης και της εγκαθίδρυσης των Hνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Οπως, υποστήριξε, «η διατήρηση της ψευδαίσθησης της εθνικής κυριαρχίας χωρίς περιορισμούς θα μπορούσε να μας καταδικάσει, κάθε κράτος χωριστά αλλά και όλα μαζί ταυτόχρονα, στην παγκόσμια ασημαντότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ(2014-07-03 00:00:00.0)
Προίκα στα μονοπώλια στρατηγικοί τομείς και τζάμπα εργάτες(2013-03-15 00:00:00.0)
Ευρωμνημόνια παντού(2012-10-05 00:00:00.0)
Ενίσχυση του αντιδραστικού χαρακτήρα των ευρωκομμάτων(2012-09-30 00:00:00.0)
Ο συμβιβασμός θα αποδειχτεί εύθραυστος(2011-10-28 00:00:00.0)
Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν είναι δυνατό να υπάρξει(2007-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ