Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» δεν είναι δυνατό να υπάρξει

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη νεκρανάσταση του «ευρωσυντάγματος» επιχειρεί ο συνασπισμός των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου - Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι - μαζί τους και η Ομάδα των Πρασίνων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφρονεί προκλητικά την καταδίκη του «ευρωσυντάγματος» από τον γαλλικό και τον ολλανδικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της Ευρώπης που οι κυβερνήσεις τούς στέρησαν το δικαίωμα να εκφραστούν.

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Εκθεσης για την πορεία της συνταγματικής διαδικασίας της ΕΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6 και 7 του Ιούνη, στις Βρυξέλλες. Προοδευτικό «ευρωσύνταγμα» της ΕΕ δεν είναι δυνατό να υπάρξει. Καμία «συνταγματική» συνθήκη δεν μπορεί να μετατρέψει το χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το «ευρωσύνταγμα» είναι αναγκαίο για την πλουτοκρατία, τους ιμπεριαλιστές και τους υπηρέτες τους. Το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών είναι ο οριστικός ενταφιασμός του «ευρωσυντάγματος» και της ίδιας της ΕΕ, τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας τα εξής:

«Η Εκθεση επιχειρεί τη νεκρανάσταση του "ευρωσυντάγματος". Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιφρονεί προκλητικά την απόρριψη και καταδίκη του "ευρωσυντάγματος", μέσα από δημοψηφίσματα, από το γαλλικό και ολλανδικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς που οι κυβερνήσεις τούς στέρησαν το δικαίωμα να εκφραστούν.

Ο γνωστός πια συνασπισμός των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου (Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) κι η Ομάδα των Πρασίνων καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του 2007. Να θεσπίσουν και να θέσουν σε ισχύ το "ευρωσύνταγμα" πριν τις ευρωεκλογές του 2009, με το ίδιο αντιδραστικό περιεχόμενο, ίσως όμως με διαφορετικό περιτύλιγμα, ώστε να εξαπατηθούν οι λαοί. Προοδευτικό "ευρωσύνταγμα" της ιμπεριαλιστικής ΕΕ του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Οποιαδήποτε Συνθήκη "Συντάγματος" είναι Συνθήκη που κατοχυρώνει και προωθεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου ευρωενωσιακού κεφαλαίου, όπως και οι σημερινές Συνθήκες της ΕΕ και προηγούμενα της ΕΟΚ.

Η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, οι ιμπεριαλιστές και οι υπηρέτες τους χρειάζονται "ευρωσύνταγμα". Για να θωρακίσουν την εξουσία τους. Να διασφαλίσουν το καπιταλιστικό σύστημα. Να χτυπήσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαών της Ευρώπης. Να καταστείλουν τα λαϊκά κινήματα. Να κλιμακώσουν την επιθετική πολιτική των επεμβάσεων και πολέμων.

Το συμφέρον των λαών είναι ο οριστικός ενταφιασμός της "συνταγματικής συνθήκης" και της ίδιας της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ