Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα για να σωθεί το κεφάλαιο

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην ΕΕ, παρά τη «φαγωμάρα» τους για τον επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση, τσακίζουν από κοινού με αντιλαϊκά μέτρα τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην ΕΕ, παρά τη «φαγωμάρα» τους για τον επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση, τσακίζουν από κοινού με αντιλαϊκά μέτρα τους εργαζόμενους
Με νέα σενάρια, δηλώσεις, διαψεύσεις, αλλά και με δεδομένο ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, συνεχίζεται η συζήτηση για πιθανό «κούρεμα» του κρατικού χρέους που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Με τους εκπροσώπους των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων να παζαρεύουν παρασκηνιακά το μείγμα της «διαχείρισης» για το ελληνικό κρατικό χρέος, η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutshe Zeitung», σε δημοσιεύματά της επικαλούμενη ανώτατη πηγή της Κομισιόν, αναφέρει πως «στα τέλη Σεπτέμβρη η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η εφημερίδα χτες, παραμονές της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, αναφέρει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται άλλα 10 δισ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβρη για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα μπορούσε να απειλήσει την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας». Οπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα δε φαίνεται να μπορεί να ικανοποιήσει τη ρήτρα εκείνη του καταστατικού του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η χώρα η οποία δέχεται τη στήριξη του διεθνούς οργανισμού, μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες».

Διαψεύδουν το «κούρεμα» προαναγγέλλουν μέτρα...

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα «για χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, ανέφερε «πως με βάση την έκθεση της τρόικας που κατατέθηκε στη γερμανική Βουλή, περιγράφονται τα ακριβή μέτρα που θα πρέπει να λάβει άμεσα αλλά και μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα. Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά σε χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Κομισιόν, μέσω του εκπρόσωπου της για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Σίμον O' Κόνορ που διέψευσε τα δημοσιεύματα για χρηματοδοτικό κενό 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι «είναι λάθος» και ότι «το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες».

Ωστόσο ο Σίμον O' Κόνορ παραδέχτηκε την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων μέχρι το τέλος του 2014, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας είχαν ήδη δημοσίως αποκαλύψει ότι υπάρχει ένα κενό της τάξης των 2,8 - 4,6 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας, που θα χρειαστεί να καλυφθεί με κάποιο τρόπο».

Οπως είπε, τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξει με έκθεση της τρόικας μια «αναθεωρημένη εκτίμηση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας» και υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να καλυφθεί με τα κεφάλαια που απέμειναν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας». Ο ίδιος έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι κάτι θα γίνει «μόνο στην περίπτωση, που στο τέλος του 2013 φανεί ότι οι τράπεζες δε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια».

Το ίδιο σενάριο, αναπαράγουν και γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης που κάνουν λόγο για σχέδιο που φέρει την ονομασία «προληπτικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα» και «σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτήν τη στιγμή ότι θα περισσέψουν από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Εξάλλου η γερμανική εφημερίδα «FAZ», επικαλείται έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, βάσει της οποίας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- υπολογίζει ότι «το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους πρέπει να κυμανθεί μεταξύ 64% και 71%, προκειμένου να πέσει κάτω από το 120% μέχρι το 2022, καθώς σήμερα ξεπερνά το 175%».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ