Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολιστικό διάγγελμα Σαμαρά

Η προσωρινή επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% παρουσιάστηκε ως μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης

Σαν προπέτασμα καπνού ενόψει της ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων, χρησιμοποίησε η κυβέρνηση την χτεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου.

Ο Αντ. Σαμαράς, ως κύριος εκφραστής μιας συντονισμένης επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού, επέλεξε τη χτεσινή μέρα, για να ανακοινώσει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για τον ΦΠΑ στην εστίαση, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή αγανάκτηση και να κάμψει τις κινητοποιήσεις για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ για τέσσερις μήνες, παρά τις βαρύγδουπες αναφορές του πρωθυπουργού περί «επιβολής θετικών αλλαγών» αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση. Εξάλλου, η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, είναι να εφαρμοστεί δοκιμαστικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% κι αν δεν αποφέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως είναι αύξηση των φορολογικών εσόδων, τότε ο συντελεστής θα επανέλθει αυτόματα στο 23%.

Στον αντίποδα, τα προηγούμενα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων αλλά και αυτά του πολυνομοσχεδίου έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση με την ψήφιση χτες των νέων μέτρων φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, μειώνει τους μισθούς, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και περικόπτει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα παραχωρεί νέα σκανδαλώδη προνόμια και φοροαπαλλαγές στο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός, στη χτεσινή του δήλωση, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σαν αφετηρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Με τη μείωση του 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος», υποστήριξε. Ουσιαστικά, προσπάθησε να σπείρει αυταπάτες προκειμένου να γονατίσει ο λαός μπροστά σε νέα σκληρά μέτρα που θα οδηγήσουν σε απολύσεις, αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δε σηματοδοτεί αλλαγή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Δεν χαλαρώνουμε, την ανηφόρα θα την ανέβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά. Ολους τους στόχους», προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Επιδίωξε, παράλληλα, να ενοχοποιήσει τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους για τη φοροδιαφυγή. Για να υπάρξουν «χαμηλότεροι φόροι, πρέπει όλοι να πληρώνουν, για να μην ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα», ισχυρίστηκε επιδιώκοντας να κρύψει ότι τα ελλείμματα, προκαλούνται από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που προσφέρουν πλήθος φοροαπαλλαγών και αθρόες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σαν «απόρροια των διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με την τρόικα που «απέδωσαν καρπούς», επιδίωξε να εμφανίσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ