Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συζητούν για απολύσεις, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις

Με συνεντεύξεις τους, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ φτιάχνουν κλίμα για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Συγκυβέρνηση και τρόικα προωθούν την αποψίλωση του Δημοσίου, με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό
Συγκυβέρνηση και τρόικα προωθούν την αποψίλωση του Δημοσίου, με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό
Ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος επαφών της συγκυβέρνησης με τα «τεχνικά» κλιμάκια της τρόικας, ενόψει της επίσκεψης της επίσημης αντιπροσωπείας στις 11 Ιούνη και των συνεννοήσεων για τα μέτρα που προβλέπονται μέσα στο 2014. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, εκτός από την «πιστή» εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος, συνέστησε την επιβολή και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα στην είσπραξη των φόρων».

Ανέδειξε ακόμη την ανάγκη του κεφαλαίου για ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων» στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες σηματοδοτούν τη συγκέντρωση της παραγωγής και της αγοράς στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, με ταυτόχρονη καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων. Με τον ισχυρισμό ότι δεν θα πρέπει να δοθεί λαθεμένο μήνυμα χαλάρωσης στη συλλογή των φόρων και στον εισπρακτικό μηχανισμό, απέρριψε επί της ουσίας και το αίτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο, για λόγους προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συγκυβέρνησης.

Στα ζητήματα της φορολογίας επικέντρωσε και ο ευρωενωσιακός επίτροπος, Αλγκίντας Σεμετά, ο οποίος μίλησε χτες στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας. Χαρακτήρισε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος «σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» και εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της η Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες συνεννοήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να:

  • Εξαγγείλει συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με το επιχείρημα ότι δεν είναι παραγωγικοί, ή ότι έχουν ολοκληρώσει το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν. Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων επισύρει και την κατάργηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων, οι οποίοι οδηγούνται σε απόλυση. Ηδη η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε άμεσες απολύσεις 2.000 δημοσίων «υπεράριθμων» υπαλλήλων, 15.000 έως τα τέλη του 2014, ενώ ισχύει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 150.000 άτομα έως τα τέλη του 2015. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει από την τρόικα μετάθεση του χρόνου της απόλυσης των 2.000 υπαλλήλων για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, προκειμένου να αποφύγει λαϊκές αντιδράσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου.
  • Μονιμοποιήσει το χαράτσι στα ακίνητα, με το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου και στα αγροτεμάχια. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η συγκυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει ως τα τέλη του 2016 την εφαρμογή του «τέλους αλληλεγγύης» που επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα και που προβλεπόταν να λήξει το 2014.
  • Προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση μέσα στον Ιούνη στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, σαν αναγκαίο βήμα για την προώθηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ το 2015. Αυτό σημαίνει εκτόξευση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ως τα επίπεδα που οι ιδιώτες «επενδυτές» θεωρούν συμβατά για την απόσπαση υψηλής κερδοφορίας.
  • Προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε και θα πρέπει να ενσωματώσει τα νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» της διετίας 2015 - 2016.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ