Συστήνει την «Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» και επιταχύνει τη διαδικασία εκχώρησης δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση
Πολύτιμα κοιτάσματα που θα μπορούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες του λαού, γίνονται βορά στα μονοπώλια και μπερδεύουν το κουβάρι των ανταγωνισμών |
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσουν στην ιδιοκτησία της εταιρείας το σύνολο των εξακριβωμένων και πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (κατά τα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ) και στη συνέχεια να προχωρήσει η παράδοσή τους για εκμετάλλευση σε ντόπιους και ξένους ομίλους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε». Τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί «στρατηγικές συμμαχίες με τις καλύτερες εταιρείες ερευνών» και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «εθνικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό συγκριτικό πλεονέκτημα».
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αν. Σαμαράς ενημερώθηκε από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Στη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν στοιχεία τόσο για την πορεία των θαλάσσιων ερευνών, όσο και των προτάσεων που έχουν καταθέσει ενεργειακοί κολοσσοί για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. «Είναι μεγάλη και σύγχρονη η πρόκληση για τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση της ύπαρξης των υδρογονανθράκων», ανέφερε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός.
Στις δηλώσεις του, επικεντρώθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούνται στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι «προχωράει η επιλογή των εταιρειών για τη διερεύνηση των υδρογονανθράκων στα Γιάννενα, στον δυτικό Πατραϊκό, στο Κατάκολο».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η νορβηγική εταιρεία PGS ολοκλήρωσε τον Μάρτη τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, με θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες, ώστε αυτές να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να υπογραφούν και οι συμβάσεις για την παραχώρηση των τριών περιοχών -Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο- που είχαν προκηρυχθεί το 2011, καθώς ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που έχουν επιλεγεί για την ανάθεση των ερευνών στην περιοχή. Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιδείξει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total και αμερικανική Exon Mobile, οι οποίες έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα αποθέματα της Ελλάδας από τη νορβηγική εταιρεία που πραγματοποίησε τις έρευνες.
Προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στις τρεις περιοχές δύο θαλάσσιες (Κατάκολο και Δυτικός Πατραϊκός) και μία χερσαία (Ιωάννινα), έχουν καταθέσει επίσης:
Το ενδιαφέρον των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για τη μελλοντική εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων, συνδέεται και ενισχύει τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές του θαλάσσιου χώρου» που το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται.
Στις δηλώσεις του, ο Αν. Σαμαράς επανέλαβε την πρόθεση της συγκυβέρνηση να προχωρήσει στην παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, με την άμεση και ενεργό συμμετοχή της ΕΕ. Είπε, μεταξύ άλλων: «Η επιδίωξή μας είναι να ενταχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, όπως θα διαμορφωθεί, στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, στην πολιτική δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής, που θα δώσει και μια αυτονομία ενεργειακή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική έχει και εθνική σημασία, έχει και πανευρωπαϊκή σημασία γιατί θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο και τα ελληνικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά».
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αποτυπώνουν και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που κάνουν λόγο για «εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών κοιτασμάτων» σε όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγ. Λιβιεράτος δήλωσε από την πλευρά του πως «γίνεται μια εντατική εργασία αυτόν τον καιρό σε διάφορα μέτωπα και το ζητούμενο είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και όλα τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία απαιτούνται, για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου».
Τέλος, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ προσυπογράφει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας μάλιστα την πατρότητά τους. «Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών βάζει επιτέλους την Ελλάδα στον Ενεργειακό Χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης με σημαντικά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο», επιχαίρει το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας εκ μέρους των ντόπιων μονοπωλίων και όχι βέβαια του λαού, που δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την παράδοση του ορυκτού πλούτου στα γεράκια της Ενέργειας.