Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Προγραμματική τους συμφωνία το ξεπάτωμα του λαού

Στα σκαριά το «νέο» κυβερνητικό σχήμα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησε με τον τρόπο που πλασάρεται η αντιλαϊκή πολιτική

Το... μακιγιάρισμα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, γίνεται για να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια
Το... μακιγιάρισμα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, γίνεται για να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια
Με κεντρικό στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει από την κρίση και να κλιμακώσουν την επίθεση στο λαό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχωρούν στο σχηματισμό δικομματικού κυβερνητικού σχήματος, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση.

«Δεν θα πέσουμε σε ακυβερνησία, δεν θα πέσουμε σε στασιμότητα» δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ετοιμάζουν τη «νέα προγραμματική συμφωνία», που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα τριετίας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων. Σύμφωνα με τα επιτελεία των δύο κομμάτων, πρώτα θα οριστικοποιήσουν τη «νέα προγραμματική συμφωνία» και στη συνέχεια θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να γίνει άμεσα, μετά τη χτεσινή αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπουργοποιηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σίγουρος θεωρείται ο ενεργότερος ρόλος του Ευ. Βενιζέλου, πιθανά σε θέση αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αφού η κοινοβουλευτική δύναμη των δυο κομμάτων ανέρχεται αθροιστικά στους 153 (ΝΔ 125 - ΠΑΣΟΚ 28). Οι ίδιες πηγές σημείωναν χτες ότι οι βουλευτές που πιθανά θα στηρίξουν μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι 155, ή ακόμα και 157, αθροίζοντας στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες ορισμένους από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ.

Στο παιχνίδι και οι «ανεξάρτητοι»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι σε τροχιά επιστροφής στη ΝΔ βρίσκονται οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Μαρκόπουλος (προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ.) και Θ. Σολδάτος.

Επαληθεύοντας ότι στο πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται ένα γενικότερο ανακάτεμα της τράπουλας, με στόχο να ελιχθεί απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις, στελέχη των δυο κομμάτων δεν απέκλειαν να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου), οι οποίοι τάχτηκαν κατά της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση.

Θεωρούν επίσης δεδομένη τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη του κόμματος «Συμφωνία Νέα Ελλάδα», οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι ακόμα και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν χρειαστεί, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να αποτραπούν με κάθε τρόπο οι εκλογές και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα», όπως δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με συνέντευξή του στο «Real FM», επιχείρησε να εμφανίσει περίπου σαν λαϊκή απαίτηση (!) τη συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης και την κλιμάκωση των μέτρων, λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να αντανακλά τη βούληση του κόσμου. Νομίζω ότι είναι σαφές πως οι Ελληνες δε θέλουν εκλογές σε αυτή τη φάση. Θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ