Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Γεμάτα τα τεφτέρια τους με νέα μέτρα

Το πρόγραμμα των επόμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, παράγοντας εξελίξεων και στο πολιτικό σκηνικό

Στα τέλη του Ιούνη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επανακάμπτουν στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση που αφορά στην «επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος», για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου περνά η κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για Υγεία και Πρόνοια, οι επόμενες απολύσεις στο δημόσιο κ.ά. Ειδικότερα:

1. Οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα μπαίνουν στη λίστα των απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται 75 φορείς που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταγράφουν «αποκλίσεις» και «υπερβάσεις δαπανών». Μετά την ΕΡΤ και μέχρι το τέλος του 2013, θα ακολουθήσει νέα παρτίδα απολύσεων, ακόμη 2.000 εργαζόμενων. Στον προθάλαμο της απόλυσης θα βρεθούν ακόμη 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της εφαρμογής «προγραμμάτων κινητικότητας», τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στον Ιούνη.

2. Συγκυβέρνηση και τρόικα, έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή ελέγχου, που ήδη εξετάζει μέτρα κατακρεούργησης των κονδυλίων στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Αυτή την πολιτική υπηρετούν οι κυβερνητικές «αποκαλύψεις» για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κοινή Επιτροπή (συγκυβέρνηση - τρόικα) έχει αναλάβει να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της ελλείμματος στον ΕΟΠΥΥ (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) και να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του. Σφαγείο ετοιμάζουν για τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, που αφορούν στην κρατική επιδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν το φθινόπωρο φέτος, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

3. «Εμπλοκές» φαίνεται να παρουσιάζονται με τον «ενιαίο φόρο» πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η εφαρμογή του χαρατσιού μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2014, μέχρις ότου επεκταθεί σε κάθε σπιθαμή γης. Ταυτόχρονα, δρομολογούν ανατιμήσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων, που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού, εκτοξεύοντας τα χαράτσια του 2014.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ