Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Ανέλαβε ρόλο συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης»

Απέσυρε τα στελέχη της από τη συγκυβέρνηση, αλλά δεσμεύτηκε να στηρίξει τη «μεταρρυθμιστική της πολιτική»

Την απόσυρση των προσκείμενων στη ΔΗΜΑΡ υπουργών (Μανιτάκης, Παπαθεοδώρου, Ρουπακιώτης, Σκοπούλη) αλλά και όσων στελεχών είχε υποδείξει για τη Δημόσια Διοίκηση, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που συνεδρίασε μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση του Φ. Κουβέλη.

Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει ωστόσο να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, κατά περίπτωση και στο πλαίσιο της υποτιθέμενης «προγραμματικής αντιπολίτευσης». Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, που συγκαλείται πιθανότατα το άλλο Σαββατοκύριακο.

Εχοντας ήδη βάλει γερές πλάτες για το πέρασμα των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αναγκαίων για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να συνυπηρετεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη στρατηγική γραμμή πλεύσης υπέρ του κεφαλαίου, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχη τη διαφωνία της για τον τρόπο που αυτή πλασάρεται στο λαό.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, επιδιώκει από τη μια να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η στήριξή της σε καραμπινάτα αντιλαϊκά μέτρα σαν «υπεύθυνη - και κυβερνώσα μέχρι χτες - αριστερά», και από την άλλη να παραμείνει δύναμη χρήσιμη στο σύστημα για να διαχειριστεί την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του κόμματος αποποιούνται κάθε ευθύνη για το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας και ρίχνουν το φταίξιμο αποκλειστικά στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Λάβροι κατά του Αντ. Σαμαρά φέρεται να ήταν οι Α. Μανιτάκης και Φ. Σκοπούλη. Με την απόφαση διαφώνησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Β. Οικονόμου, και ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός, ενώ επίθεση στον Φ. Κουβέλη εξαπέλυσε και ο Ν. Μπίστης.

Πρόκειται για ομάδα στελεχών που από την Πέμπτη υπερασπίζονταν την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση, απέναντι στην πλειοψηφούσα στα όργανα του κόμματος άποψη που προέτρεπε τον Φ. Κουβέλη να μην κάνει καμία υποχώρηση απ' την αρχική πρόταση της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την ΕΡΤ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι διαφωνίες των κομμάτων στο ζήτημα της ΕΡΤ δεν ήταν επί της ουσίας, αλλά αξιοποιήθηκαν απ' όλους για να επιταχυνθούν οι διεργασίες στην αναμόρφωση της κυβέρνησης και γενικά του πολιτικού συστήματος.

Εσωκομματικές αναταράξεις

Ο Γρ. Ψαριανός κατηγόρησε το βράδυ της Πέμπτης τον Φ. Κουβέλη ότι - όπως και άλλα στελέχη - αιφνιδιάστηκε απ' την εξέλιξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αφού ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έφυγε για τη σύσκεψη «με άλλη συμφωνία από το κόμμα και άλλα είπε στο Μαξίμου». Ακόμα πιο επιθετικός ο Ν. Μπίστης, κατήγγειλε τον Φ. Κουβέλη για «παραλογισμό» και εγκωμίασε τον Ε. Βενιζέλο ότι «ήταν φωνή λογικής». Κατέληξε για τη ΔΗΜΑΡ ότι ανεξάρτητα από τις τελικές επιλογές, «το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Προαναγγέλλοντας εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο, τα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Γ. Αντωνίου, Γ. Γεωργάτος, Σ. Λιβαδάς, Δ. Τσικαρδάνη, σε κοινή τους δήλωση, μιλάνε για «αδικαιολόγητη μεγέθυνση μιας διαφωνίας» και κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι «εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση» και επιστρέφει «ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».

Χτες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των οργάνων, ο Φ. Κουβέλης με δήλωσή του αποκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, διαβεβαίωσε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τη «μεταρρυθμιστική πολιτική», αλλά «με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις» απέναντι σε «αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ