Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι ιδιωτικοποιήσεις

Να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ακόμα πιο... επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων επιχειρούν οι κυβερνώντες, καθώς τα επιτελεία τους διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Του προγράμματος, δηλαδή, που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, πρώτα και κύρια ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά κόντρα και στα δεδομένα που προκαλεί η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν όλες τις προηγούμενες μέρες οι κυβερνώντες με την τρόικα. Η απόσυρση του ενδιαφέροντος των ρωσικών πολυεθνικών για απόκτηση της ΔΕΠΑ, μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση της εκχώρησης μιας στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για την κυβέρνηση όμως και τους συνομιλητές της ισοδυναμεί με «τρύπα» στα κρατικά έσοδα. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι λείπουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τα ποσά που είχαν σχεδιάσει να εισπράξουν, οι δανειστές, από το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίστηκε παραπονούμενος προχτές στη Βουλή ο πρόεδρος του περιβόητου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Και αφού εξήγησε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών για περιουσιακά στοιχεία του Δημόσιου, εξήγησε ότι για να τσιμπήσουν οι επενδυτές, απαιτούνται ελκυστικοί όροι.

Στην καθομιλουμένη αυτό το «ελκυστικοί όροι» σημαίνει εγγυήσεις για την εξασφάλιση του επιχειρηματικού κέρδους και μέτρα για την προσφορά ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Αυτό θα πει ιδιωτικοποιήσεις. Επιχειρηματικά κέρδη στηριγμένα στην κρατική περιουσία και την εξαθλίωση των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ