Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτίθενται για μια ακόμη φορά

«

Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή. Δεν ξέρω αν η Αλέκα Παπαρήγα "απελευθερώθηκε" πολιτικά, τώρα που απηλλάγη από τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ». «Η Αλέκα "αθώωσε" τον Καραμανλή και την ΕΡΕ από τη δράση του Παρακράτους, που σκότωσε τον βουλευτή της ΕΔΑ». «Αφεση αμαρτιών σε Κ. Καραμανλή και ΕΡΕ από το ΚΚΕ για τη δολοφονία Λαμπράκη - Η Αλέκα Παπαρήγα αναγνώρισε την προσφορά του ηγέτη της Δεξιάς στον εκσυγχρονισμό της χώρας». Αυτά είναι μερικά σχόλια - εκτιμήσεις διαφόρων αστικών εφημερίδων και αναφέρονται στην ομιλία της Προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συνεδρίαση προς τιμήν των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά. Είναι γεγονός ότι ο αστικός Τύπος πάντα ψάχνει τρόπους να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κόσμο για τις θέσεις του ΚΚΕ. Είναι εύκολο να το κάνουν, αλλά δε συνάδει με τη δημοσιογραφία, την «αντικειμενική» όπως λένε, ιδιαίτερα όταν τα γραφτά τους αναφέρονται στο ΚΚΕ. Γιατί σχόλιο ή εκτίμηση ατεκμηρίωτη, χωρίς να διασταυρώνουν αυτά που γράφουν, τους εκθέτει.

Οσοι έγραψαν τα παραπάνω, ανακάλυψαν διαφοροποίηση της Αλ. Παπαρήγα από τις θέσεις του ΚΚΕ. Αυτό λένε «απελευθέρωση». Και αναφέρονται στο εξής απόσπασμα της ομιλίας της Αλ. Παπαρήγα: «Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ΕΡΕ με τη δολοφονία του Λαμπράκη. Πολιτικές ευθύνες, όμως, υπάρχουν. Κι αν θέλετε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, ότι το ξεκίνημα αυτής της συνωμοσίας ήταν το Παλάτι, και είχε αιχμή και το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκείνης της περιόδου».

Μόνο που αγνοούν, ή ξέρουν και αποσιωπούν, δεν έχει σημασία, ότι αυτή είναι η εκτίμηση του Κόμματος, όπως αποτυπώνεται στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που εγκρίθηκε, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης σε όλο το Κόμμα, από πανελλαδικό σώμα, τον Ιούνη του 2011. Αντιγράφουμε απ' αυτό: «Η ιστορική έρευνα δεν έχει πλήρως αποκαλύψει τα βαθύτερα αίτια και τη μεθόδευση της δολοφονικής επίθεσης κατά του Γρ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι πολιτικές ευθύνες αναμφίβολα βαρύνουν την κυβέρνηση Καραμανλή, ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η δολοφονία του Λαμπράκη αποτέλεσε πλήγμα κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Από αυτήν την άποψη φαίνεται πιθανότερη η εκδοχή κεφαλή της συνωμοσίας και εκτέλεσης του σχεδίου να ήταν τα Ανάκτορα. Ταυτόχρονα, η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε ηχηρό χτύπημα κατά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ