Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λεηλασία στην Υγεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρίς αξονικό τομογράφο έμεινε το Θριάσιο Νοσοκομείο την Κυριακή, όταν έπαθε βλάβη την ώρα που εφημέρευε το νοσοκομείο. Για τρεις μέρες δε λειτουργούσε, επειδή το νοσοκομείο οφείλει χρήματα στην εταιρεία που κάνει τη συντήρηση του αξονικού και αρνείται να το επισκευάσει. Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, τη μέρα της εφημερίας οι ασθενείς παραπέμπονταν από το Θριάσιο στο Ασκληπιείο Βούλας (!) και φυσικά οι περισσότεροι εξαναγκάζονταν να πληρώσουν αδρά σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για μια αξονική τομογραφία. Την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη σε σετ έγχυσης σκιαγραφικού, με αποτέλεσμα να μη γίνονται με σωστό τρόπο πολλές ακτινολογικές εξετάσεις και να πρέπει να ξαναγίνουν αφού δεν έχουν διαγνωστική αξία. Στο Νοσοκομείο Αττικόν από τους τρεις υπερσύγχρονους αξονικούς λειτουργεί καθημερινά μόνο ο ένας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο μεταξύ, η αύξηση των εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αξιοποιείται από την κυβέρνηση και την τρόικα για να γίνουν νέες περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, που «βγαίνει εκτός προϋπολογισμού». Δηλαδή, και οι δημόσιες δομές Υγείας είναι «γυμνές» από προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, και οι ασθενείς πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας, και σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα όπου ξαναπληρώνουν και, επιπλέον, αυτό αξιοποιείται για να αυξηθούν οι συμμετοχές σε φάρμακα, εξετάσεις κ.λπ.!

Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες της Υγείας θησαυρίζουν και «κρατούν στο χέρι» ασφαλισμένους, ασθενείς, ολόκληρα νοσοκομεία εκβιάζοντας για να πληρωθούν και, σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση, η κατάσταση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Από το Θριάσιο Νοσοκομείο λείπει εδώ και μέρες υγειονομικό κι αναλώσιμο υλικό, όπως σύριγγες, γάντια, πάνες, βαμβάκι και καθημερινά πλέον αποδεικνύεται πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία υπάρχουν μόνο για να λεηλατούν τις εισφορές, τον κρατικό προϋπολογισμό και το λαϊκό εισόδημα...

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ακόμα πιο... επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων επιχειρούν οι κυβερνώντες, καθώς τα επιτελεία τους διαπιστώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Του προγράμματος, δηλαδή, που έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, πρώτα και κύρια ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά κόντρα και στα δεδομένα που προκαλεί η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν όλες τις προηγούμενες μέρες οι κυβερνώντες με την τρόικα. Η απόσυρση του ενδιαφέροντος των ρωσικών πολυεθνικών για απόκτηση της ΔΕΠΑ, μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση της εκχώρησης μιας στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για την κυβέρνηση όμως και τους συνομιλητές της ισοδυναμεί με «τρύπα» στα κρατικά έσοδα. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι λείπουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τα ποσά που είχαν σχεδιάσει να εισπράξουν, οι δανειστές, από το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίστηκε παραπονούμενος προχτές στη Βουλή ο πρόεδρος του περιβόητου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Και αφού εξήγησε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών για περιουσιακά στοιχεία του Δημόσιου, εξήγησε ότι για να τσιμπήσουν οι επενδυτές, απαιτούνται ελκυστικοί όροι.

Στην καθομιλουμένη αυτό το «ελκυστικοί όροι» σημαίνει εγγυήσεις για την εξασφάλιση του επιχειρηματικού κέρδους και μέτρα για την προσφορά ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Αυτό θα πει ιδιωτικοποιήσεις. Επιχειρηματικά κέρδη στηριγμένα στην κρατική περιουσία και την εξαθλίωση των εργαζομένων...

Καταργήσεις θέσεων και απολύσεις

Συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς η συγκυβέρνηση τις μαζικές καταργήσεις οργανικών θέσεων, ενώ παράλληλα τρέχει και το ζήτημα των χιλιάδων απολύσεων μέσω της αξιολόγησης φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην κατάργηση συνολικά 516 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α' βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, υπογράφοντας 13 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (έξι δήμων, τεσσάρων ΝΠΔΔ, δύο οργανισμών και ενός συνδέσμου) τα οποία και απέστειλε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή από τον ομόλογό του, Α. Μανιτάκη. Αυτό φυσικά που δεν ανακοινώθηκε είναι από πού καταργούνται αυτές οι θέσεις.

Μετά την αποτύπωση του «εργασιακού προφίλ» και την πλήρη καταγραφή των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπουργεία και στα εποπτευόμενα από αυτά ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, η κυβέρνηση προχωρά στις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο μέσω κατάργησης φορέων και θέσεων εργασίας. Αυτό άλλωστε είχε φανεί και από τη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή που τόνιζε πως «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει αυτά τα θεμελιώδη βήματα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση». Βήματα και αναδιαρθρώσεις που αφορούν την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ συνεπάγονται απολύσεις εργαζομένων, διακοπή των, έστω και ελάχιστων, υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και βέβαια ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς αρμοδιοτήτων που τώρα έχουν δήμοι και οργανισμοί του Δημοσίου.

Να πληρώσει το κράτος για Υγεία

Οι παροχές υπηρεσιών Υγείας μειώνονται και ταυτόχρονα τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ μεγαλώνουν σκαρφαλώνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό κι επειδή ενισχύει τη λειτουργία του ως αγοραστή υπηρεσιών και φαρμάκων από τους επιχειρηματικούς ομίλους για να τους ενισχύει, συρρικνώνοντας ό,τι έχει απομείνει από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως πολυιατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα δημόσια νοσοκομεία, τα βάζει και αυτά να πουλούν υπηρεσίες Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει στα δημόσια νοσοκομεία γύρω στα 700 εκατ. ευρώ για νοσήλια, εξετάσεις, θεραπείες ασφαλισμένων.

Πριν λίγες μέρες ο ΕΟΠΥΥ μπήκε «υπό την επιτήρηση» της τρόικας. Η πρόκληση για τα λαϊκά νοικοκυριά ξεπερνά κάθε όριο όταν κυβέρνηση και τρόικα μιλούν για διογκωμένες δαπάνες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προετοιμάζουν νέες περικοπές στις παροχές στους ασφαλισμένους, νέες απευθείας πληρωμές για να «βρουν την υγειά τους», την ώρα που οι τελευταίοι Κανονισμοί Παροχών του ΕΟΠΥΥ επέβαλαν συμμετοχή των ασφαλισμένων 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30-50% για τη νοσηλεία τους στις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές. Ενδεικτικά, μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον από την τσέπη τους από το Νοέμβρη του 2012. Στο μεταξύ μετά τα νέα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα ανέβηκε σε 16%, από 10% που ήταν πριν.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει: Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Ο λαός χαρατσώνεται με βαριά φορολογία και ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Για να μην επιβαρυνθεί το κράτος στελεχώνοντας με μόνιμο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με αντιδραστήρια και εξοπλισμό τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, συνάπτει συμβάσεις με κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ώστε να επιβαρύνονται τα Ταμεία, να καλύπτεται το κόστος από τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας πληρωμές των ασφαλισμένων. Σπρώχνει πελατεία στους επιχειρηματίες στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης από την κρίση. Συρρικνώνονται οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να «αναπληρωθούν» από τον ιδιωτικό τομέα, βουλιάζοντας τα Ταμεία, αρμέγοντας το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα.

Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί. Με ξεσηκωμό στους χώρους Υγείας και στη γειτονιά όπου βρίσκονται, με ενότητα υγειονομικών, εργαζομένων, ανέργων, ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, ασθενών, συνταξιούχων και νέων ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Αυτό είναι το συμφέρον όλων - εκτός από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους - γιατί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας σημαίνει και καλύτερες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα τα Ταμεία δε θα πληρώνουν για να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας από τις ιδιωτικές κλινικές και τα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, τώρα από τα 2 δισ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων το 2013, τα 1,44 δισ. ευρώ καλείται να τα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ! Ενώ με την πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος, απαλλάσσεται από αυτό το κόστος. Αυτή η πάλη πρέπει να συνδέεται με την «εδώ και τώρα» κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, με την αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Γέννημα του ιμπεριαλισμού η προσφυγιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, οι συρράξεις και οι διωγμοί σε διάφορες χώρες του πλανήτη οδήγησαν πέρυσι στην προσφυγιά 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι μισοί από αυτούς αφορούν μόνο πέντε χώρες: Το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία. Συνολικά καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων παγκόσμια, μέρος των οποίων ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του 2012 τα σπίτια τους αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν 23.000 άνθρωποι. Σήμερα, το 81% των εκτοπισμένων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο έξω από τη χώρα τους βρίσκεται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (πριν από μία δεκαετία, το ποσοστό έφτανε το 70%). Πρώτη χώρα στον αριθμό των εκτοπισμένων, θέση που κρατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είναι το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειονότητα όσων ζητούν καταφύγιο έξω από τα σύνορα (το 95%) καταλήγουν είτε στο Πακιστάν είτε στο Ιράν. Το 2012, οι Σύροι εκτοπισμένοι ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα. Τα στοιχεία αφορούν την κατάσταση πριν το πρώτο εξάμηνο του 2013, οπότε εκτοξεύθηκε ο αριθμός των Σύρων που καταγράφηκαν στις γύρω χώρες. Αρα, η κατάσταση είναι αρκετά χειρότερη σήμερα. Επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΗΕ ότι ο βασικότερος λόγος για την προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τη Γη, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη μαζική εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και της Συρίας από μερίδα του πληθυσμού τους. Πρόκειται για δυο χώρες όπου οι ιμπεριαλιστές άναψαν τη φωτιά του πολέμου με ανοιχτή επέμβαση που κλιμακώνεται. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που επιτίθεται στους μετανάστες, συμμετέχει με τα μπούνια στην επέμβαση σε βάρος του συριακού και των άλλων λαών, σε συμμαχία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, που βγάζουν χολή για τους μετανάστες, αλλά δε λένε κουβέντα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που στόχο έχει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ντόπιων αφεντικών, οι οποίοι έχουν για μαντρόσκυλο τους χρυσαυγίτες.

Το «ενδιαφέρον» τους για την ανεργία

Κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 3 Ιούλη, ο Α. Σαμαράς θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων στη «διάσκεψη κατά της ανεργίας» που γίνεται υπό την αιγίδα της Ανγκελα Μέρκελ. Παρόντες θα είναι και άλλοι αρχηγοί από χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Θα προηγηθεί, στις 27 και 28 Ιούνη η επίσκεψη του Κ. Χατζηδάκη στη Γερμανία, όπου θα μιλήσει στο ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ και με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Με τον τελευταίο, μάλιστα, αναμένεται να συζητήσει και τις δυνατότητες συνεργασίας της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας επενδύσεων KfW, με το υπό συγκρότηση «ταμείο αναπτυξιακών επενδύσεων» στην Ελλάδα. Το πρότυπο γι' αυτό, είναι η σύμπραξη της KfW με την αντίστοιχη τράπεζα στην Ισπανία. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να διοχετευθούν γερμανικά κεφάλαια σε ελληνικές επιχειρήσεις, στο όνομα του να γίνει ανάσχεση της ανεργίας και να υπάρξει ανάπτυξη. Τον ίδιο πάνω κάτω στόχο υπηρετούν και τα άλλα μέτρα που προτείνει η ΕΕ για την ανεργία και τα οποία συνίστανται σε παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σε εισφοροαπαλλαγές και νέες φοροαπαλλαγές για τους εργοδότες, σε ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις και επέκταση της «μαθητείας». Η ανεργία δηλαδή, που παράγει με τη σέσουλα ο καπιταλισμός και οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, αξιοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις για να διευρύνουν τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, στο όνομα τάχα της αντιμετώπισής της. Ακόμα κι αν μερικές εκατοντάδες άνεργοι βρουν ένα μεροκάματο της πείνας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην Ελλάδα και τα γερμανικά μονοπώλια θα είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι από τις συμπράξεις του «ταμείου αναπτυξιακών επενδύσεων» με την KfW της Γερμανίας, η οποία συν τοις άλλοις αναζητά τρόπο για να ενισχύσει την παρουσία των γερμανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα.

Η φτώχεια θερίζει τα παιδιά στον καπιταλισμό

Ολο και περισσότερα παιδιά μπορεί να απειληθούν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλά κράτη της ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία της ΕΕ για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε έκθεσή της, όπου η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα δραματική». «Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα στην ΕΕ», επισημαίνει η υπηρεσία της ΕΕ, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες που έχει στη ζωή κύρια των παιδιών και των νέων ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, σε ανάπτυξη και κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στα κράτη - μέλη της απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς η καπιταλιστική κρίση έχει συντελέσει στη μείωση των εισοδημάτων των οικογενειών και στη μείωση των κοινωνικών δαπανών από τις αστικές κυβερνήσεις, που διαχειρίζονται την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Για την Ελλάδα, η ίδια έκθεση σημειώνει τη «δραματική κατάσταση» που ζουν τα παιδιά και οι έφηβοι, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την Κοινωνική Ασφάλιση. Την κατάσταση επιβαρύνουν το ρεκόρ ανεργίας στους νέους και η μαθητική διαρροή που μεγαλώνει. Οι διαπιστώσεις των υπηρεσιών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ πρέπει να εξοργίσουν το λαό και κυρίως τους νέους. Καταγράφουν με θράσος μια κατάσταση για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά τα μονοπώλια και οι διαχειριστές της εξουσίας τους και ταυτόχρονα συστήνουν μέτρα - ασπιρίνες, για την ανακύκλωση της φτώχειας, πριν αυτή απειλήσει την «κοινωνική συνοχή», πριν δηλαδή η αντίδραση βρει διέξοδο στην ταξική πάλη. Φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση για το λαό είναι συνώνυμα με την ΕΕ και τον καπιταλισμό. Η εξάλειψή τους προϋποθέτει άλλη εξουσία και οικονομία, προϋποθέτει λαϊκή συμμαχία για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανάπτυξη για το λαό

Το ΚΚΕ αναπτύσσει πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της εργατικής τάξης. Για παράδειγμα το πρόβλημα της ανεργίας που καλπάζει και λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης της ΚΟ Αττικής, μιας περιοχής με μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, άλλους τομείς της οικονομίας την οποία βεβαίως μαστίζει η ανεργία. Γεγονός που αναδεικνύει τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όπως φαίνεται από τα ναυπηγεία, τις χαλυβουργίες, την τσιμεντοβιομηχανία, τις κατασκευές κλπ. Και όμως, όλοι αυτοί οι κλάδοι θα μπορούσαν να αναπτύσσονται. Γιατί παράγουν προϊόντα που έχει ανάγκη ο λαός. Αλλά αυτές οι ανάγκες δεν προσφέρονται για μεγάλη και γρήγορη κερδοφορία.

Για παράδειγμα η ζήτηση τσιμέντου έχει μειωθεί, ενώ χρειάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, λαϊκής στέγης... Αλλά αυτά δεν προσφέρονται για κέρδος. Η παραγωγή στα ναυπηγεία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη, ενώ χρειάζονται πλοία ασφαλή για την ακτοπλοΐα, για τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά αυτά τα ναυπηγούν οι εφοπλιστές στη Νοτιοανατολική Ασία. Και ολ' αυτά γιατί υπάρχει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στην παραγωγή που τα πάντα τα υποτάσσει στο κέρδος. Επενδύουν και κάνουν ανάπτυξη μόνο αν βγάλουν μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Και επίσης δεν επενδύουν για να αναπτύξουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Επομένως είναι αγεφύρωτο το χάσμα που χωρίζει την οικονομική «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι κεφαλαιοκράτες με το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, που αποσκοπεί στο να καλύψει ολόπλευρα τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, κάθε είδους διαχειριστές, κόμματα και πολιτικό προσωπικό του εκμεταλλευτικού συστήματος, παρά και τις υπαρκτές επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να παίξουν στο έδαφος των μονοπωλίων, να τα στηρίξουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προκειμένου, λένε, να υπάρξει η «ανάκαμψη», να γίνουν «επενδύσεις», να δημιουργηθούν «θέσεις εργασίας»... Ορος και προϋπόθεση γι' αυτό το δρόμο «ανάπτυξης» είναι να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης, να συμπιεστούν οι μισθοί και τα μεροκάματα, οι συντάξεις, να συνεχιστεί η διάλυση της γκάμας των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως για Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία.

Η διέξοδος για το λαό υπάρχει στον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Οι νευραλγικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής και της οικονομίας, που σήμερα βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων, αξιοποιούν -αγοράζοντας φτηνά- το έμπειρο εργατικό δυναμικό της χώρας. Μονοπώλια και μεγαλοεπιχειρηματίες στήνουν μπίζνες με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, στο χώρο της ενέργειας, στις κατασκευές, στο φάρμακο, στα τρόφιμα, θησαυρίζουν και από τη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων, από την εκμετάλλευση οδικών αξόνων και υποδομών, από την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για πολιτισμό, μόρφωση, αναψυχή, τουρισμό. Η λαϊκή εξουσία έχει τη δύναμη να λύσει μια και καλή τις σημερινές αγεφύρωτες αντιθέσεις, να κοινωνικοποιήσει τους βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, χωρίς τους καπιταλιστές και χωρίς καμιά ανάγκη για καπιταλιστικά κέρδη. Να αναπτύξει ολόπλευρα δραστηριότητες και κλάδους που πάντα θα εξελίσσονται ταυτόχρονα και παράλληλα με τις ανάγκες των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου. Αυτός είναι ο δρόμος που σήμερα ανοίγει η Λαϊκή Συμμαχία!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ