Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με προκλητικά επιχειρήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήγγειλε χιλιάδες απολύσεις και παράδοση στους ιδιώτες της περιουσίας της επιχείρησης

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ συγκεντρώθηκε κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10)

Phasma

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ συγκεντρώθηκε κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 10)
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για κατάργηση Οργανισμών του δημοσίου με υπουργική απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ με την ολοκλήρωση του χτεσινού προγράμματος. Ο Σ. Κεδίκογλου συνόδευσε τις σχετικές αναγγελίες με έναν οχετό ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να διευκολύνει συνολικά την επίθεση που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος, δημόσιος -αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος- Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης» και ότι «το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας». Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, θα απολυθούν όλοι και «όσοι το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης» με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Εννοείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία μείνει χωρίς δουλειά, καθώς όπως είπε ο Σ. Κεδίκογλου, ο νέος Οργανισμός «θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό».

Για την τύχη της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η δημόσια τηλεόραση και φτιάχθηκε με λεφτά των εργαζόμενων και του λαού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα. Είναι προφανές όμως ότι τα «γεράκια» ακονίζουν ήδη τα νύχια τους, για να τη βάλουν στο χέρι.

Οι δηλώσεις Κεδίκογλου επιβεβαίωσαν την έντονη φημολογία που προϋπήρχε όλη τη ημέρα χτες, σύμφωνα με την οποία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «φωτογράφιζε» -σε πρώτη φάση- τη δημόσια τηλεόραση. Σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων. Επικαλούνταν μάλιστα απόφαση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Απρίλη, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέσα στο 2013 και των 15.000 απολύσεων συνολικά μέχρι το τέλος του 2014.

Υποδαυλίζουν τον κοινωνικό αυτοματισμό

Προκλητικός και κυνικός, ο Σ. Κεδίκογλου επιχείρησε όχι απλά να προσεταιριστεί την κοινή γνώμη, αλλά και να υποδαυλίσει τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας το κλείσιμό της σαν υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στο λαό που κάνει θυσίες! Σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την ανοχή του λαού, υποσχέθηκε απαλλαγή απ' το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, έως την επαναλειτουργία του νέου Οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «χαράτσι»!

Υποσχέθηκε ακόμα ότι «μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα» και πως «για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη»! Πρόκειται για σωστό εμπαιγμό απ' τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει φορτώσει στις πλάτες του λαού πλείστα όσα ασήκωτα χαράτσια και αποψιλώνει συστηματικά από προσωπικό τομείς κρίσιμους για τη ζωή του, όπως η Υγεία.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες" που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού (...) δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα...» δήλωσε για να υποδαυλίσει έχθρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, κρύβοντας συνειδητά ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πληρώνουν όπως και όλοι οι υπόλοιποι την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σε άλλο σημείο, επέμεινε στην πρόκληση λέγοντας: «Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: Γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Εχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: Τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι (...) Εχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της (...) στη διαχείριση των συμβάσεων (...) στη διαχείριση του υλικού (...) Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Αργά το βράδυ, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καταργείται η ΕΡΤ ΑΕ και οι θυγατρικές της, η λειτουργία κάθε δραστηριότητας διακόπτεται μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα, το σύνολο της περιουσίας της μεταβιβάζονται στο δημόσιο, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, το προσωπικό απολύεται και οι συχνότητες παραμένουν ανενεργές μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ