Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ
Ανταγωνισμοί στο τρίγωνο ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντεγκλήσεις, μετά την αποχώρηση της «Gazprom» από το διαγωνισμό

Το παρασκήνιο της εμπλοκής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, έφερε στην επιφάνεια τους ισχυρούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

Γΰηοπξμ δξαϋχΰ ίμασπγ

Το παρασκήνιο της εμπλοκής στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, έφερε στην επιφάνεια τους ισχυρούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια
Να αποσυνδέσει τα συζητούμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα από την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και να αποπροσανατολίσει το λαό, επιχείρησε χτες ο Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «αστειότητες τα σχετικά σενάρια».

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει «από την τρόικα να αναπροσαρμοσθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις το 2013, που ήταν 2,6 δισ. ευρώ». Σε κάθε περίπτωση, το εκβιαστικό δίλημμα «μέτρα ή ιδιωτικοποιήσεις» είναι κάλπικο, καθώς η επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προωθούνται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ακόμα ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί σύντομα, ενώ άφησε αιχμές για εξωτερική παρέμβαση, αναφέροντας πως «τα προβλήματα που υπήρξαν είναι έξω και πέρα από εμάς». Απέκρυψε όμως ότι η κυβέρνηση συμμετέχει για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς για την παράδοση των ενεργειακών υποδομών της χώρας και στη βάση αυτή δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό.

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν έθεσε εμπόδια η Κομισιόν στη συμμετοχή της ρωσικής «Gazprom» στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, προσθέτοντας ότι «αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, τότε η Κομισιόν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για τις επιπτώσεις»...

Από την πλευρά της, η Κομισιόν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει «το συντομότερο δυνατό», στην επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν, Σίμον Ο Κόνορ, δήλωσε ότι «η έκβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του κλάδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική από την πλευρά των εσόδων, και της επίδρασης από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα».

Σε ό,τι αφορά την «Gazprom», ο εκπρόσωπος του ρωσικού μονοπωλίου Σεργκέι Κουπριάνοφ, δικαιολόγησε την (προς ώρας) απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ λέγοντας ότι «δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της».

Οπως είπε, «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ». Επιπλέον, το ρωσικό μονοπώλιο δεν θεωρούσε δεδομένο ότι η ΕΕ θα έδινε την έγκρισή της για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο αντιπρόεδρος της «Gazprom», Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Οπως παραδέχτηκε ο Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, το ρώσικο μονοπώλιο πουλά το φυσικό αέριο στην Ελλάδα κατά 30% ακριβότερο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με την αποχώρησή της, η «Gazprom» θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, που διαπραγματευόταν τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και δεν αποκλείεται να επανέλθει όταν προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός, επιδιώκοντας ακόμα ευνοϊκότερους όρους εξαγοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ