Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό του βασανισμένου παλαιστινιακού λαού

Στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αποψη από το Διεθνές Συνέδριο για την απελευθέρωση των των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Αποψη από το Διεθνές Συνέδριο για την απελευθέρωση των των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές
Στην Παλαιστίνη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία του ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Παίρνοντας μέρος σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις για τους χιλιάδες κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους και τον τερματισμό της βάρβαρης κατοχής.

Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο ο Γ. Τούσσας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου - Μ. Ανατολής - Β. Αφρικής μοιάζουν με καζάνι που βράζει με βασικά στοιχεία τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την οικοδόμηση της "Νέας Μέσης Ανατολής" και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες και περικλείουν μέσα τους στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Οι εξελίξεις, επίσης, χαρακτηρίζονται από την ανοιχτή πλέον επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας για να ανατραπεί η συριακή κυβέρνηση. Η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία είναι μέρος ενός ενιαίου σχεδίου που περιλαμβάνει και την επίθεση στο Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα και την αξιοποίηση της προπαγάνδας περί χημικών όπλων.

Το τοπίο συμπληρώνεται από την επέκταση των εποικισμών και την επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στην Α. Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό ενισχύεται από τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεών τους στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την άγρια εκμετάλλευση των λαών».

Αναφέρθηκε ακόμα στον ανταγωνισμό για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στις αντιπαραθέσεις, στη διαπάλη για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και Υφαλοκρηπίδων που εμπλέκονται η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και σημείωσε : «Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τεκμηριωμένα την ελληνική κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί μέσω της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, εμπλέκουν τη χώρα μας σε νέους επικίνδυνους σχεδιασμούς με τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και άλλων διευκολύνσεων, με την υλοποίηση πολιτικο-στρατιωτικών συμφωνιών με το Ισραήλ».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την κατάσταση των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς δίκη, χωρίς καν οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τελειώσει η μαρτυρική φυλάκισή τους. Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων».

Εκτίμηση για το ΚΚΕ

Στις επαφές που έχει το στέλεχος του ΚΚΕ με εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων εκφράζεται η βαθιά εκτίμηση για την αταλάντευτη στάση του Κόμματος, της έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Οπως είπαν οι συνομιλητές του, παρότι το ΚΚΕ είχε εναντιωθεί στη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» του Οσλο, πάντα βρέθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων, και υπενθύμισαν την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα, τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στα κατεχόμενα εδάφη μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, τη στήριξη στο εργατικό κίνημα, στις διεθνείς οργανώσεις, την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ.

Τραγική η κατάσταση για το λαό

Ο Γ. Τούσσας στις συναντήσεις που είχε χτες στην Ιεριχώ με δικηγόρους κρατουμένων και λαϊκές οργανώσεις, ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με την τραγική κατάσταση της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνει ο βασανισμένος παλαιστινιακός λαός. Τους 5.000 φτάνουν οι Παλαιστίνιοι κρατούνται παράνομα στις ισραηλινές φυλακές ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, 186 σε διοικητική κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ όπως καταγγέλθηκε μέσα στο 2012 βασανίστηκαν 137 παιδιά. Ταυτόχρονα με την ενίσχυση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι εποικισμοί, η κατάσχεση σπιτιών και εκτάσεων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, η ναρκοθέτηση σε 64 σημεία. Την προσπάθεια στραγγαλισμού του λαού επιτείνει και το γεγονός ότι το Ισραήλ ελέγχει πάνω από το 60% της κοιλάδας του Ιορδάνη, το 95% του νερού, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον ορυκτό πλούτο στη Νεκρή Θάλασσα. Διαλυμένη είναι και η αγροτική παραγωγή και η μικρή βιοτεχνία.

Την διάρκεια της περιοδείας στην Ιεριχώ στην Κοιλάδα του Ιορδάνη ο ισραηλινός στρατός, τρομοκρατώντας τους Παλαιστίνιους και τους βεδουίνους ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ έντονη είναι η παρουσία του στρατού στα σημεία ελέγχου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ