Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Απεργούν παρά τις δικαστικές διώξεις και απειλές
  • Απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ από χτες το απόγευμα, αλλά και στην ΟΛΥΜΠΟΣ
  • Η εργοδοσία στοχοποιεί τα κλαδικά συνδικάτα με εξώδικα με τα οποία τα κρίνει «αναρμόδια» για προκήρυξη κινητοποιήσεων

Απεργούν από χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι στο τμήμα διανομής της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ των αδελφών Σαράντη στη Θεσσαλονίκη, και οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με απόφαση του Κλαδικού Σωματείου στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικώντας ανάκληση των απολύσεων στην ΟΛΥΜΠΟΣ και πληρωμή των δεδουλευμένων στη ΜΕΒΓΑΛ.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου, απαιτώντας την εξόφληση περίπου 3 μηνών, που τους οφείλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σήμερα στις 9.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς).

Στα δικαστήρια προσέφυγε η εργοδοσία

Πιεσμένη από την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, η εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα βγάζει εμπορεύματα από το κέντρο διακίνησης της Αττικής και τα μεταφέρει σε τρία διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου, σε εγκαταστάσεις συνεργατών της εταιρείας.

Επίσης, η εργοδοσία έστειλε εξώδικο στο Κλαδικό Σωματείο της Κεντρικής Μακεδονίας με το οποίο σημειώνει ότι δεν είναι αρμόδιο να προκηρύξει απεργία, εφόσον υπάρχει το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και απειλεί με διώξεις.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κανονικά τη 48ωρη απεργία τους χτες στις 5 το απόγευμα με καθολική συμμετοχή στο υποκατάστημα της Χαλκιδικής και μαζική συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, χτες το πρωί οι ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ προσέφυγαν στα δικαστήρια προκειμένου να βγάλουν παράνομη την 24ωρη απεργία που ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα. Η προσφυγή της εργοδοσίας θα συζητηθεί σήμερα το πρωί. Με την προσφυγή της, η επιχείρηση, ισχυρίζεται ότι το Κλαδικό Σωματείο δεν είναι αρμόδιο να προκηρύξει απεργία, γιατί υπάρχει η Ενωση Προσώπων που έστησε παράνομα και η οποία δεν αντιδρά, αποδεικνύοντας έτσι γιατί επέβαλε με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων τη σύστασή της. Ζητά να τιμωρηθούν με φυλάκιση 6 μηνών και 3.000 ευρώ χρηματική ποινή ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Κλαδικού Σωματείου αν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου και επίσης να καταδικαστεί το σωματείο να καταβάλει 10.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ