Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι ήταν υποκριτικά και κροκοδείλια τα "περσινά δήθεν δάκρυα" του για την κατάργηση και μείωση από την κυβέρνηση και την τρόικα του κατώτερου μισθού...». Αυτά δήλωσε χτες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Στρατούλης, μετά τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αγωνίζεται μαζί με τα εργατικά συνδικάτα για να ανατρέψει αυτές τις ταξικά άδικες κυβερνητικές πολιτικές κατάργησης του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακαλύπτει πως οι βιομήχανοι, τελικά, δε νοιάζονται αληθινά για τους μισθούς των εργαζομένων; Κι αυτή η «ανακάλυψή» του για τις αντεργατικές διαθέσεις των βιομηχάνων, κάλπικη είναι. Αφού, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο πρόεδρός του εκφράζει την αγωνία του, επειδή δε στηρίζονται οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει πολιτικές «ταξικά άδικες»; Και τι σημαίνει «ταξικά δίκαιες» πολιτικές; Είναι ποτέ δυνατόν να είναι «δίκαιες» οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε μια κοινωνία όπου τα εργοστάσια ανήκουν σε μια χούφτα καπιταλιστές και για το δικό τους όφελος λειτουργούν, ανοιγοκλείνουν, «αναδιαρθρώνονται»;

Είναι αληθινά ... καινοτόμες οι διαπιστώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και το θράσος του να εμφανιστεί ότι συμπονά τους εργάτες. Ασε που οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με τους άλλους εργοδοτικούς, βάζουν πλάτες για υπογραφή συμβάσεων με μεγάλες μειώσεις μισθών...

Οι νεοναζί απαλλάσσουν το κεφάλαιο...

Γράφουν οι χρυσαυγίτες στην ιστοσελίδα τους: «Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ευνοϊκό απέναντι στις επιχειρήσεις (...) Με φορολογικές διατάξεις των οποίων η πολυπλοκότητα και οι έκτακτες εισφορές που επιβεβαιώνουν τη φράση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού", οι επιχειρήσεις είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι το κράτος τις πολεμά, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία τους, μέσα από το φορολογικό νόμο (...) Η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα». Μεγάλη η πρεμούρα τους για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό στη Βουλή ζητούν συνεχώς νέα κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Χαρακτηριστικά τέλη Φλεβάρη, οι ναζί, με ερώτησή τους, στη Βουλή, βγαλμένη θαρρείς κατ' ευθείαν από τα συρτάρια της Ενωσης Εφοπλιστών, ζητούσαν «ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών υπό όρους από τη μεριά του κράτους». Να δοθούν «εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα (σ.σ. χρηματοδότησης) οι ναυτιλιακές εταιρείες». Επομένως, το ελληνικό Δημόσιο, ο ελληνικός λαός, να επιδοτήσουν παραπέρα τους εφοπλιστές, να αποπληρώσουν το τραπεζικό δάνειο ενός μεγαλοεπιχειρηματία, αν η πλοιοκτήτρια off shore του κηρύξει για το τυπικό μια πτώχευση, γλιτώνοντας ο ίδιος την αποπληρωμή.

Προηγούμενα, ο βουλευτής τους Παναγιώταρος ζητούσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές: «(...) βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή κι από δυο τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)».

... και φορτώνουν τα βάρη στο λαό

...Την ίδια στιγμή, οι φασίστες δεν τολμούν να πουν κιχ για το καμποτάζ, για το οποίο χρόνια αγωνίζονται οι ναυτεργάτες και έχει να κάνει ακριβώς με τη διατήρηση ελληνικού πληρώματος στα πλοία (για την ασφάλεια τη δικιά τους και των επιβατών). Ομως, τέτοια ζητήματα η Χρυσή Αυγή δεν αγγίζει, καθώς θίγονται συμφέροντα «πλοιοκτητών». Μόνο ζητά να τους δοθούν νέα κίνητρα (βλ. νέες επιδοτήσεις, άρα χρήμα του λαού, ή νέες φοροαπαλλαγές, άρα «κενά» στα έσοδα που πάλι ο λαός θα κληθεί να καλύψει) για μια - δυο όλες κι όλες επιπλέον θέσεις πληρώματος σε Ελληνες.

Μιλώντας τότε στην ίδια επιτροπή της Βουλής, έτερος βουλευτής της οργάνωσης, ο Γερμενής έλεγε κι αυτός τον πόνο τους : «(...) ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο, τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους». Συν τις τοποθετήσεις τους υπέρ νέων μέτρων ενίσχυσης άλλων μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου, π.χ. φαρμακοβιομήχανοι και ξενοδόχοι. Τέτοιοι είναι οι νεοναζί, τσιράκια των μεγαλοκαρχαριών, όργανα του μεγάλου κεφαλαίου στην προσπάθεια του να ξεπεράσει την κρίση του, φορτώνοντας όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό να αποκαλύπτονται και να απομονώνονται παντού απ' το λαό.

Με αφορμή μια τροπολογία

Η τροπολογία του πολυνομοσχεδίου για την οποία ξεσηκώθηκε δικαιολογημένα μεγάλος θόρυβος και που ανακοινώθηκε χτες πως τελικά δεν θα κατατεθεί τώρα αλλά πιθανά μετά το Πάσχα, ορίζει πως θα απολυθούν συμβασιούχοι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ασφαλιστικά μέτρα. Η πρόθεση να ακυρωθούν νομοθετικά, δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους και τούς διατηρούν στη δουλειά τους, στο μεροκάματο, μέχρι να κριθεί οριστικά η τύχη τους, είναι ενταγμένη στο διακηρυγμένο στόχο για 15.000 απολύσεις - μόνιμων και συμβασιούχων - μέχρι το 2014 και μείωση του προσωπικού συνολικά κατά 150.000 μέχρι το 2015. Μια πολιτική που καταδικάζει χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων και τούς στέλνει στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι από την πρώτη στιγμή που έπιασαν δουλειά είναι στην κυριολεξία όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν ξέρουν εάν μόλις τελειώσει η σύμβασή τους θα έχουν μεροκάματο. Δουλεύουν χρόνια ολόκληρα περιμένοντας τι; Να ανανεωθεί η σύμβασή τους για να συνεχίσουν να ελπίζουν ότι είναι πιθανό να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, για να έχουν ένα πιάτο φαΐ...

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, είτε είναι συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου, μόνιμοι ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης βιώνουν μεγάλα βάσανα. Μεγάλες μειώσεις μισθών, περικοπές σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, περικοπές στα επιδόματα, χρεωστικά εκκαθαριστικά, αυτοδίκαιες αργίες, διαθεσιμότητες, απολύσεις. Μάλιστα, αυτό που αποκαλύπτεται με μεγάλη ένταση το τελευταίο διάστημα είναι ότι σε βάρος εργαζομένων στο Δημόσιο, στήνεται μια φάμπρικα διώξεων με το νέο πειθαρχικό κώδικα που ισχύει με το τρίτο Μνημόνιο. Χωρίς λοιπόν να υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου, απλά και μόνο μια δικαστική εκκρεμότητα για οποιοδήποτε θέμα, ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο μπαίνει σε αυτοδίκαιη αργία, λαμβάνει το 1/3 των αποδοχών του και τελεί υπό απόλυση! Οσοι επιστρέψουν στη δουλειά τους , αφού προηγούμενα έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δεν λαμβάνουν πίσω τα χρήματα που τούς παρακρατήθηκαν...

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή στη Βουλή, είναι ένα ακόμα πακέτο μέτρων που τσακίζει τους εργαζόμενους συνολικά και βέβαια και τους δημόσιους υπαλλήλους. Με αυτό προωθείται και επίσημα η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία εδραιώνουν το «νέο μοντέλο» Δημόσιας Διοίκησης που αποτελειώνει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους και παραδίδει στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομείς κοινωνικής πολιτικής, σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η συρρίκνωση ή και εξαφάνιση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, ως αποτέλεσμα των χιλιάδων απολύσεων, οδηγεί στην είσοδο επιχειρηματιών σε καίριους τομείς για το λαό. Με συνέπεια τα λαϊκά νοικοκυριά να χρυσοπληρώνουν ή να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν. Πρέπει να γυρίζουν την πλάτη τους στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και στις ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι θυσίες που κάνουν, πιάνουν τόπο. Να απαιτήσουν οργανωμένα καμία απόλυση, ΟΧΙ στην εφεδρεία, στα χαράτσια, στη φοροληστεία. Να πουν ΟΧΙ στην επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Μοναδικό και βασικό τους όπλο η οργάνωση του αγώνα, παντού. Στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο υπουργείο, στον οργανισμό, στην υπηρεσία, στη γειτονιά.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τάζουν φτιασιδώματα του καπιταλισμού

Γρηγοριάδης Κώστας

Η μοναδική ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πολλά, δίχως να λέει τίποτα επί της ουσίας «θολώνοντας» τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, «έλαμψε» και πάλι κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ με θέμα το συνεταιριστικό νόμο 4015/11. Εκεί οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να «στηλιτεύσουν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί, όπως είπαν, δεν καταθέτει στη Βουλή τροποποιήσεις του εν λόγω νόμου -χωρίς να διευκρινίζει προς ποια κατεύθυνση- «πετώντας» κι ορισμένα «εύηχα» συνθήματα που κάθε άλλο παρά τη ρίζα του προβλήματος αναδεικνύουν. Για παράδειγμα, είπαν ότι ο σχετικός νόμος μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε «ανώνυμες εταιρείες» και ότι με το παλιό καθεστώς οι συνεταιρισμοί είχαν απαξιωθεί στην πλειοψηφία τους μιας και από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους είχαν μετατρέψει σε «γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας». «Λάβρος» επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «βίαιη καπιταλιστική επίθεση και την ισοπέδωση της κοινωνίας» που συντελείται σήμερα, μόνο που ερχόμενος στο «διά ταύτα», δηλαδή τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούσε και το παλιό και το νέο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και το τι είδους συνεταιρισμοί απαιτούνται σήμερα και στο πλαίσιο ποιας αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, εκεί «την κάνει γυριστή» κατά την προσφιλή του συνήθεια. Κάτι περί «ενθάρρυνσης μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης και εκ βάθρων ανασυγκρότησης του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος» ψελλίζει, που στην πραγματικότητα πρόκειται για φτιασιδώματα της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής, στα πλαίσια πάντα του καπιταλιστικού συστήματος που κατά τ' άλλα «καταγγέλλει». Ούτε φυσικά για την ΚΑΠ της ΕΕ που επιτάσσει τέτοιου είδους συνεταιρισμούς - ΑΕ, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν να πουν τίποτε, ούτε βεβαίως για τη διαδικασία συγκεντροποίησης της γης και της παραγωγής από τα μονοπώλια που αναπτύσσονται στον αγροτικό χώρο και που τέτοιου είδους συνεταιρισμοί σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία εντάσσονται.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αμνησία και η δήλωση μετανοίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κ. Θ. Καρτερός δεν εννοεί να κάτσει στ' αυγά του και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Με άρθρο του στην «Αυγή» ωρύεται, γιατί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του στη συγκέντρωση για τη στρατιωτική δικτατορία στις 22 Απρίλη, αναφέρθηκε στην αντιδικτατορική πάλη του λαού και ταυτόχρονα στα διδάγματα για τη σημερινή εποχή, κάνοντας κριτική στην πολιτική που ακολουθούν τα αστικά κόμματα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, στο άρθρο του ενοχλείται ιδιαιτέρως για την κριτική που κάνει το ΚΚΕ στην αστική διαχείριση που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο ίδιος να ξεχνάει ή να θεωρεί τιμή του την αποκήρυξη του παρελθόντος του και να κάνει συνεχώς δηλώσεις μετανοίας, δεν μπορεί όμως να απαιτεί να γίνουμε όλοι το ίδιο.

Βεβαίως, το ΚΚΕ πάλευε ενάντια στη δικτατορία και καλούσε σε πανστρατιά για την ανατροπή της, δίνοντας οι κομμουνιστές το παράδειγμα. Ξεχνάει, όμως, ο Θ. Καρτερός, ότι δεν πάλευαν το ίδιο όλοι και κυρίως δεν είχαν όλοι τον ίδιο σκοπό. Εκείνο, όμως, που κυρίως δε θέλει να θυμάται είναι ότι και τότε δεν ήταν μικρότερης σημασίας οι αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για καίριας και στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Για παράδειγμα, δε θέλει να θυμάται τη στάση του λεγόμενου ΚΚΕ εσωτερικού, προγόνου του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όταν έβλεπε με θετικό μάτι τη λεγόμενη φιλελευθεροποίηση της χούντας με τον Μαρκεζίνη, όπως επίσης δε θέλει να θυμάται την περιβόητη ΕΑΔΕ του ΚΚΕ εσωτερικού. Δείχνει να ξεχνάει γιατί το ίδιο ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα του η «Αυγή» και ο ίδιος υποστηρίζουν και για σήμερα. Οταν έχει τεθεί μπροστά μας το πρόβλημα της απαλλαγής του τόπου από τη δικτατορία των μονοπωλίων και την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι η ομπρέλα τους, ο κ. Καρτερός και ο ΣΥΡΙΖΑ μάς καλούν σε ενότητα για να κυβερνήσουμε με τους υγιείς επιχειρηματίες, να επεξεργαστούμε μια νέα στρατηγική για την ΕΕ και να εξανθρωπίσουμε το σύστημα. Για μια φιλελευθεροποίηση του συστήματος μέσω ενός νέου Μαρκεζίνη ή για μια νέα Εθνική Αντιδικτατορική Δημοκρατική Ενότητα.

Ο ίδιος μπορεί να γλείφει εκεί που έφτυνε. Ε! Δεν πάει πολύ να θέλει να του μοιάσουν όλοι; Αλλά είπαμε, η κολοβή αλεπού θέλει όλες τις αλεπούδες κολοβές.

Η «Επανάσταση των Γαριφάλων» δεν προσφέρεται...

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; 'Η τι είδους τιμές μπορεί να αποτίσει στην «Επανάσταση των Γαριφάλων» ο επικεφαλής ενός κόμματος, που στόχο της ύπαρξής του έχει τη διαχείριση του καπιταλισμού και που για να τον πετύχει διαβεβαιώνει τους αστούς πως θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για την ενσωμάτωση του λαού, τον παροπλισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος;

Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Πορτογαλία, όπως ανακοινώθηκε, με αφορμή την επέτειο της «Επανάστασης των Γαριφάλων» (25 Απρίλη 1974). Ενα κορυφαίο γεγονός που σημάδεψε τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας αυτής και όχι μόνο. Ξέσπασε στις 25 Απρίλη 1974 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», που ανέτρεψε τη δικτατορία, η οποία διαρκούσε από το 1926. Με τη μαζική είσοδο των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο, την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, πήρε χαρακτηριστικά λαϊκής επανάστασης που υπονόμευε την κυριαρχία των μονοπωλίων, ενώ σήμανε την απελευθέρωση των αποικιών. Το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός που σηματοδότησε, δεν ολοκληρώθηκε. Ανακόπηκε απ' την αστική τάξη, με τη στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ και τη συνδρομή της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού.

Τι θα τιμήσει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας; Ο κήρυκας της «κοινωνικής συνοχής», που, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, εγγυάται για την ικανότητα του κόμματός του να ενσωματώσει την εργατική τάξη, το λαό, έτσι που να γίνει «αρωγός στη μεγάλη εθνική προσπάθεια» για ξελάσπωμα των καπιταλιστών απ' την κρίση; `Η πιστεύει πως με τέτοια θα συγκαλύψει την πολιτική του, πολιτική εξωραϊσμού του συστήματος, της ΕΕ και του Ομπάμα;

... για κηρύγματα «κοινωνικής συνοχής»

Αλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι κατά την παραμονή του εκεί θα συναντηθεί με τον Μάριο Σοάρες είναι αποκαλυπτικό. Σοσιαλδημοκράτης διαθέσιμος στη δικτατορία πριν ανατραπεί για συνεργασία, στη διάθεση του ιμπεριαλισμού μετά την ανατροπή της, για να ανασχεθεί το λαϊκό κίνημα και να επικρατήσει η αντεπανάσταση, αντικομμουνιστής μέχρι μυελού των οστών, καυχιόταν πως το κόμμα του είναι «η μόνη δύναμη στη χώρα ικανή να αντισταθεί στους κομμουνιστές».

Αυτόν τιμούσαν οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι του κ. Τσίπρα, οι οπορτουνιστές του ευρωκομμουνισμού. Είναι, όντως, ο άνθρωπος στον οποίο αξίζει να υποβάλει τα σέβη του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τιμώντας το φρενάρισμα της επανάστασης και την παραμονή της Πορτογαλίας στα δεσμά του καπιταλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι νόρμες του κεφαλαίου

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της βίαιης προσαρμογής του λαού και του βιοτικού επιπέδου του στις ακόρεστες ανάγκες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων αποτελεί και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου, με τις διατάξεις του οποίου η συγκυβέρνηση έρχεται να «κυρώσει» την πρόσφατη συμφωνία της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ). Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής συμπληρώνεται με νέα μέτρα, όπως τις μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, τη μονιμότητα και επέκταση των ασήκωτων αντιλαϊκών φόρων και των άλλων χαρατσιών, με παραπέρα ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα κυρωθεί με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει για τις καταναλώσεις από την 1η Μάη. Η προωθούμενη ρύθμιση τάχα «τμηματικής διευκόλυνσης» για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας, αποτελεί το αντιλαϊκό πρελούδιο για τη συνέχεια με την ενεργοποίηση μέτρων κατάσχεσης μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε επόμενα νομοσχέδια, θα προχωρήσουν και σε νέα μέτρα, όπως κατακρεούργηση των συντάξεων του ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους, παραπέρα συμπίεση του κατώτατου μισθού, ανατιμήσεις των αντικειμενικών αξιών για τη λαϊκή κατοικία, εξέλιξη που αυτόματα συμπαρασύρει μια σειρά από φόρους και χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως το χαράτσι που σήμερα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα προχωρήσουν σε νέο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Τα αλλεπάλληλα χωρίς τέλος μέτρα πτώχευσης και καταστροφής του λαού αποτελούν τον καλύτερο κράχτη για τους επίδοξους «επενδυτές», για τους ρυθμούς καπιταλιστικής «ανάπτυξης» που οι ίδιοι ευαγγελίζονται για λογαριασμό των μονοπωλίων. Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις τάχα για «ανάσχεση» της ανεργίας, για «αντιστροφή της τάσης» τους επόμενους μήνες είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Η φτηνή, ακόμη περισσότερο χωρίς δικαιώματα ευέλικτη εργασία, προσαρμόσιμη στις εκάστοτε νόρμες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Οι μισθοί και τα μεροκάματα της πείνας, η διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλιση κ.ά.) είναι ο μονόδρομος των καπιταλιστών, το εφαλτήριο της «ανάπτυξης» που ορέγονται και από την οποία τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα. Σκόπιμα καλλιεργούν «φρούδες ελπίδες», επιχειρούν να χαυνώσουν λαϊκές συνειδήσεις, διαφημίζοντας τα ευρωενωσιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.ά.), με τα οποία επιδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς βέβαια να αποτρέψουν, έστω να «αναχαιτίσουν» την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Εξέλιξη που απαιτεί τώρα οργάνωση και πάλη ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την πολιτική που τα εφαρμόζει σε συνδυασμό με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ