Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το 19ο Συνέδριο να συμβάλει στην ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

Συνεχίζεται η παραλαβή χαιρετιστήριων μηνυμάτων από Κομμουνιστικά, Εργατικά και άλλα κόμματα

Από πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας

Associated Press

Από πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας
Συνεχίζονται να καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ μηνύματα από Κομμουνιστικά, Εργατικά κι άλλα κόμματα, για το 19ο Συνέδριο.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας στο μήνυμά του σημειώνει πως «οι αδερφικές σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΤ αποτελούν τη μόνη αληθινή εγγύηση για την ειρήνη και την αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς μας. Το ΚΚΤ θα συνεχίσει να εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του με τους Ελληνες κομμουνιστές στην κοινή πάλη μας ενάντια στον καπιταλισμό (...) Οι κομμουνιστές και οι πρωτοπόροι της εργατικής τάξης δεν υποτάσσονται στα ψέματα που κατασκευάζει η αστική τάξη για να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις μάζες των εργαζομένων. Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κάτι που αποδεικνύει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση ως εργαλείο του ιμπεριαλισμού. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το ΚΚΕ θα κλιμακώσει τη πάλη του ενάντια στη σημερινή αντεργατική επίθεση. Το επόμενο διάστημα οι Θέσεις που επεξεργάστηκε η Κεντρική Επιτροπή θα φωτίσουν το δρόμο της αταλάντευτης πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων».
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας εκτιμά πως «το ΚΚΕ έχει αναλάβει τη σημαντική ευθύνη για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός σκληρού ταξικού αγώνα, ενώ κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες να αναπτύξει το ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΜΕ (...) Η απάντηση στον καπιταλισμό δεν είναι η εκτός των άλλων ανέφικτη επιστροφή στην περίοδο του καπιταλισμού του ελεύθερου συναγωνισμού, των σκόρπιων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά η αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η κατάκτηση ετοιμότητας στις συνθήκες της επαναστατικής κατάστασης. Ετοιμότητα βεβαίως που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον οπορτουνισμό στον καθημερινό αγώνα! Σήμερα είναι απολύτως αναγκαίο να θυμηθούμε ορισμένα βασικά στοιχεία από τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό που έχουν επιβεβαιωθεί και να αναδείξουμε τις εξελίξεις που επιταχύνονται και επιβάλλουν ακόμα περισσότερο από πριν την ταύτιση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με τον αντικαπιταλιστικό».
  • Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα εκτιμά πως «το ΚΚΕ τα περασμένα χρόνια απέκρουσε θαρραλέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις κοινές επιθέσεις των καπιταλιστικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού κεφαλαίου, υπεράσπιζε τα συμφέροντα των Ελλήνων εργατών, των αγροτών και της εργατικής διανόησης. Αποκάλυπτε τις δυνάμεις, που αντί να λύσουν τα προβλήματα των εργαζόμενων της Ελλάδας, ακολούθησαν το δρόμο του συμβιβασμού με τον καπιταλισμό. Οι Ούγγροι κομμουνιστές εκτιμούν πολύ την πάλη του ΚΚΕ, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σήκωσε ψηλά την κόκκινη σημαία της επαναστατικής ταξικής πάλης και έδειξε στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει ένας μοναδικός πραγματικός δρόμος επίλυσης των προβλημάτων των εργαζόμενων: η διαμόρφωση μιας πλατιάς λαϊκής ένωσης για τον περιορισμό της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας του κεφαλαίου, για τη δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η δράση του ΚΚΕ αποτελεί για όλο το κομμουνιστικό κίνημα παράδειγμα οργανωτικής δουλειάς ανάμεσα στις μάζες, συνδικαλιστικής δουλειάς, συνδυασμού της κοινοβουλευτικής με την εξωκοινοβουλευτική πάλη, της διαφώτισης και της επαναστατικής διαπαιδαγώγησης των μαζών. Το ΚΚΕ ανέλαβε το δύσκολο έργο της συνένωσης των μαρξιστικών - λενινιστικών δυνάμεων του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος για την υπεράσπιση των αξιών του σοσιαλισμού του 20ού αιώνα, τη διαφύλαξη της καθαρότητας των αρχών του κινήματός μας, της πάλης ενάντια στον κίνδυνο του οπορτουνισμού και του ρεβιζιονισμού. Το ΚΚΕ πάντα μας υπεράσπιζε, όταν οι αρχές της καπιταλιστικής Ουγγαρίας κινούσαν δικαστικές υποθέσεις ενάντια σε όλη την ηγεσία του κόμματός μας. Το ΚΚΕ είναι δίπλα μας και σήμερα, όταν στην Ουγγαρία ο νέος αντικομουνιστικός νόμος απαγορεύει την ίδια τη λέξη «κομμουνιστικός». Εμείς, οι Ούγγροι κομμουνιστές, και στο μέλλον θα κάνουμε τα πάντα για τη διατήρηση της μνήμης του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων Ελλήνων πατριωτών, των παραδοσιακών διεθνιστικών δεσμών του ουγγρικού και ελληνικού λαού. Μαζί με τους Ελληνες κομμουνιστές θα αγωνιζόμαστε για την ιδεολογική (στη βάση αρχών), πολιτική και οργανωτική ενδυνάμωση του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του κομμουνιστικού πόλου του κινήματος».
  • Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας σημειώνει πως «το ΚΚΕ έχει τεράστιο κύρος στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. (...) Το ΣΚΛ είναι σίγουρο ότι το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα επεξεργαστεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τα πολιτικά καθήκοντα του Κόμματος στη βάση των γεγονότων και της εκτίμησης των τάσεων στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιλυθεί επιτυχώς το βασικό καθήκον του Συνεδρίου και θα εγκριθεί ένα σύγχρονο Πρόγραμμα του Κόμματος, καθώς και το νέο του Καταστατικό»
  • Το Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (ΦΚΚ-1930) χαιρετίζει «τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες του ελληνικού λαού για αποδέσμευση από την πολεμική μηχανή του γενοκτόνου ΝΑΤΟ, από την ιμπεριαλιστική συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την παγίδα χρέους της Ευρωζώνης. Χαιρετίζουμε το ρόλο του ΚΚΕ που εμπνέει τη μαχητική αντικαπιταλιστική αντεπίθεση του ελληνικού λαού ενάντια στις πολιτικές του μονοπωλιακού καπιταλισμού απέναντι στην κρίση (...) Το ΦΚΚ-1930 χαιρετίζει επίσης την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη σταθερή του στήριξη στις ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (...) τη σταθερή έκφραση της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης από το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων (...) και το ρόλο του ΚΚΕ στη διαμόρφωση ενός κομμουνιστικού πόλου ανάμεσα στα κόμματα που υπερασπίζονται το Μαρξισμό - Λενινισμό».
  • Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας εκτιμά πως «το ΚΚΕ έχει μια πολύχρονη και τιμημένη ιστορία αγώνων για τη χειραφέτηση της ελληνικής εργατικής τάξης. Εχει κάνει πολλές θυσίες, έχει αντέξει πολλές δυσκολίες και συνεχίζει να καθοδηγεί την αντίσταση στα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται ενάντια στο λαό της Ελλάδας, ενώ παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού (...) Η σταθερή υπεράσπιση των αρχών του Μαρξισμού-Λενινισμού και η κατηγορηματική απόρριψη του αναθεωρητισμού και του οπορτουνισμού αποτελούν έμπνευση για αδελφά κόμματα που παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη (...)».
  • Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα σημειώνει πως «ως κόμμα με μεγάλες και ηρωικές παραδόσεις στον επαναστατικό αγώνα, το ΚΚΕ παίζει αναντικατάστατο ρόλο στo σκληρό αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει το μεγάλο κεφάλαιο στα δικαιώματα και το βιοτικό τους επίπεδο. Το ΠΚΚ παρακολουθεί και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την αποφασιστική και θαρραλέα αντίσταση των κομμουνιστών, των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας (...) Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για να προωθηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας και για την ενίσχυση και την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος. Εκφράζουμε τη θέλησή μας να ενισχυθεί η αμοιβαία συνεργασία, η σύγκλιση σε επίπεδο θέσεων και οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στα κόμματά μας και σας στέλνουμε αδερφικούς χαιρετισμούς».
  • Το κόμμα Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία) σημειώνει: «Η ορθότητα της ανάλυσής σας, η σαφήνειά σας στον καθορισμό των στόχων, η αποτελεσματική πολιτική δράση σας στις εργαζόμενες μάζες, η πολιτική συνοχή σας, η αφοσίωσή σας στο Μαρξισμό-Λενινισμό και τον επιστημονικό σοσιαλισμό καθιστούν το ΚΚΕ παράδειγμα για όλο το κομμουνιστικό κίνημα».
  • Το Κόμμα Εργατών Μπαγκλαντές γράφει: «Νιώθουμε ότι είμαστε πολύ κοντά με τους συντρόφους του ΚΚΕ που διεξάγουν ένα δύσκολο αγώνα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας. Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη της Ελλάδας με την άξια καθοδήγηση του ΚΚΕ θα καταφέρει να κατακτήσει μια θέση στην Ιστορία».
  • Το Συριακό ΚΚ απευθύνει συντροφικούς χαιρετισμούς στο ΚΚΕ, κι εύχεται «παραπέρα επιτυχίες στο συνεπή αγώνα του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ελλάδας, καθώς και για τη νίκη του σοσιαλισμού (...) Εμείς οι Σύριοι κομμουνιστές, απευθυνόμαστε στο αδελφό κόμμα σας με ειλικρινή αισθήματα ευγνωμοσύνης, για την ευγενή του θέση της υποστήριξης του αγώνα του λαού μας ενάντια στα επεκτατικά σχέδια του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Ολες οι πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του κόμματός μας, διεξάγουν μια γενναία πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν το σιωνιστικό Ισραήλ, η αραβική αντίδραση και η Νατοϊκή Τουρκία».
  • Το Παλαιστινιακό ΚΚ χαιρετίζει το κόμμα, που κράτησε ψηλά το λάβαρο, ύστερα από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Αναφέρεται στο καθεστώς απαρτχάιντ που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός κι εκτιμά πως η συμφωνία του Οσλο αποτέλεσε μια αγχόνη στο λαιμό του λαού της Παλαιστίνης.
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ σημειώνει, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του: «Συντασσόμαστε με τους αγώνες που διεξάγετε για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου, πολιτισμένου και ανθρώπινου κόσμου (...) αναμένουμε τα αποτελέσματα του 19ου Συνεδρίου σας, καθώς είμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης και προσαρμογής των εσωτερικών ντοκουμέντων μας για να μπορούμε κι εμείς να καθοδηγούμε καλύτερα τους αγώνες μας, που είναι μέρος των αγώνων που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο».
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία) γράφει: «Πιστεύουμε ότι το Συνέδριο του κόμματός σας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αμοιβαίας συνεργασίας του προοδευτικού κόσμου, στην κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου κοινωνικού συστήματος. Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη! Ζήτω ο σοσιαλισμός! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Ευχόμαστε να αυξηθεί η επιρροή του κόμματός σας στη κοινωνία. Εκτιμάμε την αμοιβαία συνεργασία μας και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε παραπέρα».
  • Το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος εκφράζει την πεποίθησή του «ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μελλοντική δράση του κόμματος, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο του στη χώρα».
  • Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης εκφράζει τη σιγουριά του ότι «μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των κομμουνιστών στην Ελλάδα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο αντιιμπεριαλισμός τους είναι πραγματικός και όχι προσχηματικός. Οι αγώνες των κομμάτων μας είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένοι».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ