Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων

Ως έγκλημα σε συνεχόμενες πράξεις, μπορεί να χαρακτηριστεί η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από τις αστικές κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων. Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη την εγκληματική και σε βάρος των εργαζομένων πολιτική της διαχρονικής αρπαγής - λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με νόμους του κράτους για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Η πολιτική αυτή λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Τη δεκαετία του '50 και του '60, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι εισφορές δηλαδή των εργαζομένων, τα οποία τοποθετούνταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της χορήγησης προνομιακών δανείων στους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ποτέ δεν αποπληρώθηκαν. Οι απώλειες που κατέγραψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, από αυτήν την άκρως φιλομονοπωλιακή πρακτική των αστικών κυβερνήσεων, ανήλθε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Την περίοδο 1980 - 1990, τα αποθεματικά αξιοποιήθηκαν για να καλύπτονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούσε η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Στη συνέχεια τα 'ριξαν στη χοάνη του χρηματιστηριακού τζόγου, όπου σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες, καθώς τα κεφάλαια που οι διορισμένες διοικήσεις τοποθέτησαν σε μετοχικούς τίτλους, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Ενισχύοντας την πανωλεθρία, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να αυξήσει τη δυνατότητα συμμετοχής των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχικούς τίτλους, από το 20% στο 23%. Μεγάλο μέρος των αποθεματικών που είχαν τοποθετηθεί σε κρατικά ομόλογα «κουρεύτηκαν» το Μάρτη του 2012, στα πλαίσια της πολιτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία κατέληξε στο πετσόκομμα των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και μικροομολογιούχοι. Οι εκτιμώμενες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν τότε στα 12 - 13 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες απώλειες έχουν υποστεί τα Ταμεία και με τις τοποθετήσεις σε εταιρικές μετοχές και ειδικότερα σε μετοχές τραπεζών, όπου θεωρούνται από τους μεγάλους μετόχους. Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την απόκτηση των όποιων τραπεζικών μετοχών, έχουν χάσει πάνω από το 97% της αξίας τους και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν γίνει ήδη «ψιλά». Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, που σήμερα αποτιμώνται μόλις στα 0,40 ευρώ, πριν την κρίση είχαν ξεπεράσει και τα 45 ευρώ! Το ειδεχθές έγκλημα, πάντως, συνεχίζεται και σήμερα, με τα προβαλλόμενα διλήμματα για συμμετοχή ή όχι των ασφαλιστικών Ταμείων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Κι αυτό επειδή είναι απόλυτα βέβαιο ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βγουν ζημιωμένα. Σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ταΐσουν τους τραπεζίτες με νέο κομμάτι των αποθεματικών που τους έχουν απομείνει, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο έστω και ένα ευρώ έσοδο. Αν δεν πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, τότε χάνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αντιστοιχούν στα ποσοστά μετοχών που κατέχουν σήμερα.


Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ