Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εξάρτημα των μονοπωλιακών κερδών

Πριν από λίγες μέρες, η εργοδοσία σε εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μοίρασε στους εργαζόμενους ερωτηματολόγιο που φέρει τον τίτλο «ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ» και ακολουθεί η σημείωση πως πρόκειται για «Απόρρητα προσωπικά δεδομένα υγείας που παραδίδονται στο γιατρό Εργασίας σε κλειστό φάκελο και φυλάσσονται με ευθύνη του». Ομως, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι εργαζόμενοι ούτε ξέρουν ποιος είναι ο γιατρός Εργασίας, ούτε έχουν δει ποτέ κάποιο γιατρό Εργασίας. Με το ερωτηματολόγιο, η εργοδοσία ζητά να κάνει φύλλο και φτερό την ατομική κατάσταση υγείας των εργαζομένων, αλλά και των συγγενών τους, πρώτου βαθμού. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ερωτήσεις που αφορούν στο «οικογενειακό ιστορικό», δηλαδή, αν κάποιος από τους συγγενείς πάσχει ή έχει πεθάνει από κάποια αρρώστια. Ακολουθούν οι ερωτήσεις για το «ατομικό ιστορικό υγείας», το «γυναικολογικό ιστορικό» και πάει λέγοντας.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Πού αποσκοπεί αυτή η ενέργεια της εργοδοσίας; Και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα η εργοδοσία δεν έχει κάνει αυτό που ζητά το Σωματείο: «Να επιτρέψει την είσοδο στο χώρο σε γιατρό Εργασίας, να δει τις συνθήκες που δουλεύουμε και να φέρει γιατρό από το δημόσιο σύστημα Υγείας να μας εξετάσει εξονυχιστικά».

Τι γίνεται λοιπόν; Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα να υποθέσουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι μια απλή τυπική συλλογή στοιχείων; Αλλά ακόμη και απλή συλλογή στοιχείων να είναι για ποιο σκοπό η εργοδοσία μαζεύει τέτοια στοιχεία; Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προσαρμόζουν πλέον τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (σύνταξεις, υγείας και άλλα), ώστε οι αποδόσεις τους, οι παροχές τους να είναι συνάρτηση της υγείας του εργαζόμενου. Είναι επίσης γνωστό ότι ο εργάτης στον καπιταλισμό αποτελεί μέρος, εξάρτημα της μηχανής παραγωγής κερδών για τον κεφαλαιοκράτη. Οσο πιο αποδοτικό τόσο πιο χρήσιμο. Είναι άραγε μια ακόμα σύμπτωση η είδηση που προκύπτει από καταγγελίες γονιών για σωματομετρήσεις παιδιών στα σχολεία με την «ευγενική χορηγία» ιδιωτικών εταιρειών; Οι συμπτώσεις είναι πολλές για να παραμείνουν τέτοιες. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω ασύνδετων, μέχρι τώρα, διαδρομών, μπορούν κάλλιστα να γίνουν αντικείμενο ενιαίας επεξεργασίας που θα δίνει πληροφορίες, πολυτιμότερες από χρυσάφι.

Στον καιρό των μονοπωλίων δεν είναι πια ανέφικτος ένας επιτελικός σχεδιασμός που να τείνει στην πιο παραγωγική αξιοποίηση αυτών των «εξαρτημάτων». Το σύστημα θα γνωρίζει και άρα θα ελέγχει με τον πιο αποδοτικό τρόπο τους εργάτες από τη μέρα που γεννιούνται. Θα ρίχνει στον Καιάδα τα σκάρτα και ελαττωματικά εξαρτήματα, θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους υγιείς, σωματικά και πνευματικά, εργάτες μέχρι να τους ρουφήξει την παραμικρή ικμάδα δύναμης.

Η απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα μπορεί να βρεθεί. Η αρχή της βρίσκεται σε αυτό που ήδη έκανε το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσει κανείς το ερωτηματολόγιο και να συσπειρωθούν μαζικά σε αυτό. Το βήμα αυτό δίνει την ώθηση που χρειάζεται για το επόμενο. Για την οργάνωση του αγώνα που θα θέτει στόχο να εμποδίσει το σύνολο των αντεργατικών σχεδιασμών και θα δημιουργεί τους όρους για να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ