Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αναβολή για τις 21 ή 22 Απρίλη πήρε η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Τουρκία, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις σχετικά με την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά, του στολίσκου για τη Γάζα, το 2010. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η αναβολή δόθηκε λόγω του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κιργιστάν, ενώ πληροφορίες συνδέουν το γεγονός με τη δήλωση όσων έχουν καταθέσει αγωγές στη Δικαιοσύνη να τις προχωρήσουν ανεξαρτήτως κυβερνητικών επαφών Τουρκίας - Ισραήλ.

ΟΤΑΒΑ.-- Τουλάχιστον 54.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν και το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 7,2% το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνάντηση με τον Φιλανδό Πρόεδρο, Σαουλί Νιινίστο είχε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ στο Πεκίνο, με θέμα την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ θα γίνει στις 17 Απριλίου ανακοινώθηκε χτες από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στο μεταξύ οι αντιδράσεις συνεχίζονται καθώς ξένοι ηγέτες σπεύδουν να την εξυμνήσουν ενώ στη Βρετανία ο λαός «πανηγυρίζει» για το θάνατό της καθώς η διακυβέρνηση της «Σιδηράς Κυρίας» ήταν εχθρική για τους εργαζόμενους.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε νέα έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα» επίλυση της κρίσης στη Δυτική Σαχάρα εκφράζοντας φόβους για επιπτώσεις στην περιοχή από τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Σαχέλ, ιδιαίτερα στο Μάλι όπου παραμένει σε εξέλιξη από το Γενάρη η γαλλική στρατιωτική επέμβαση. Στο Μάλι, χτες, άρχισε η αποχώρηση 100 πρώτων εκ των 4.000 στρατιωτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού επέρριψε χτες σε ομάδα ενόπλων από το Σουδάν την ευθύνη για την επίθεση που εξαπέλυσαν χτες το πρωί σε κομβόι οχημάτων του ΟΗΕ μεταξύ των πόλεων Πιμπόρ και Μπορ του Νοτίου Σουδάν με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε Ινδών κυανόκρανων και άλλων επτά Νοτιοσουδανών πολιτών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας 60χρονος Σέρβος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 13 άτομα χτες τα χαράματα, εκ των οποίων πολλά ήταν μέλη της οκογένειάς του στο χωριό Βέλικα Ιβάνκα (50 χλμ ΝΑ από το Βελιγράδι). Ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε και νοσηλεύεται. Τα αίτια του φονικού παρέμειναν άγνωστα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Εκατοντάδες Ρουμάνοι εργάτες διαδήλωσαν έξω από υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στο Βουκουρέστι απαιτώντας να μην υλοποιηθεί η εντολή του ΔΝΤ για ιδιωτικοποίηση εργοστασίου πετροχημικών στην κεντρική Ρουμανία.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ανακοινώθηκε η δημιουργία πολιτικού κόμματος «WikiLeaksParty» το οποίο θα διεκδικήσει έδρες στη Γερουσία της Αυστραλίας κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον Τζούλιαν Ασάνζ που παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ