Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Aπό μέρα σε μέρα

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτομαγιά με τη σφραγίδα των εργαζομένων

Στα χέρια των εργαζομένων βρίσκεται η απεργία της Πρωτομαγιάς, που καλούνται να δώσουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της. Απέναντί τους δεν έχουν μόνο τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν σε κάθε απεργιακή μάχη: Την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, τη διαλυτική δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να εκφυλίσουν την Πρωτομαγιά, να τη στερήσουν από το νόημα και το περιεχόμενό της.

Με την απόφαση για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα (7/5), η κυβέρνηση δε σπεύδει μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων, αλλά βρίσκει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να στρέψει τα βέλη της ενάντια στα σύμβολα της εργατικής τάξης. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία και αυτό ο ταξικός αντίπαλος το γνωρίζει πολύ καλά. Οπως γνωρίζει ότι η βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από αντίστοιχη επίθεση, με στόχο την ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων.

Η 1η Μάη συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα. Συμβολίζει τις θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει. Το μήνυμά της είναι φάρος για τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που πτωχεύει το λαό, που τον ρίχνει στη φτώχεια και την ανεργία. Και επειδή συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω, είναι πάντα επίκαιρη γιατί μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που απαιτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Το ΠΑΜΕ χωρίς να χάσει χρόνο καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, κατήγγειλε στους εργαζόμενους τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς. Κάλεσε και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τις Συντονιστικές Επιτροπές των εργαζομένων να προκηρύξουν απεργία την 1η Μάη και να την οργανώσουν. Σε αυτό το κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη και τη δύναμη να πάρουν τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στα χέρια τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση την κήρυξη και την περιφρούρηση της απεργίας, την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τη συζήτηση για την ιστορία και το σημερινό νόημα της Πρωτομαγιάς και, πάνω απ' όλα, την υπεράσπισή της από την προσπάθεια εκφυλισμού που επιχειρούν κυβέρνηση και εργοδοσία. Να δώσουν απάντηση στις μεθοδεύσεις που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μάη σε «κινητή γιορτή» και αργία, χωρίς κανένα ιστορικό και ταξικό περιεχόμενο. Να «γιορτάσουν» την Πρωτομαγιά όπως αρμόζει στους αγώνες της εργατικής τάξης, στις μάχες που έχουν προηγηθεί αλλά και σε αυτές που μέλλονται να δοθούν, μέχρι η νικηφόρα τους έκβαση να κάνει παρελθόν την ταξική εκμετάλλευση, την πηγή από την οποία γεννιούνται όλα τα βάσανα των εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org