Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παλιά του τέχνη ο αντικομμουνισμός

Καιρό είχαμε να «απολαύσουμε» τον ωμό, χοντροκομμένο αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ. Το απολειφάδι της αντίδρασης σχολιάζοντας την εκπομπή στον ΣΚΑΪ με τους χρυσαυγίτες, αναφέρει: «Ο κ. Γ. Τράγκας ως δημοσιογράφος, άφησε τους χρυσαυγίτες να "ζωγραφίσουν" το πορτραίτο τους. Αν το αποτέλεσμα επί του μουσαμά είναι έργο τέχνης ή καρικατούρα, το κρίνει ο λαός. Η δημοκρατία ξεχωρίζει από την δικτατορία στο ότι τους αντέχει όλους. Από κομμουνιστές έως φασίστες. Οπως και η Ιστορία εξάλλου δεν προσπερνά ούτε τον Χίτλερ ούτε τον Στάλιν. Εν τέλει προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους: "Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"».

Δεν ξέρουμε τι αντέχει ο ΛΑ.Ο.Σ. και η «δημοκρατία» του, αλλά την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού την πρόβαλε. Αν και την αθώωση της προβολής των χρυσαυγιτών επίσης τη στήριξε. Ο πεντακάθαρος κόσμος του μόχθου, όμως, απεχθάνεται τα σκοτάδια της αντίδρασης που πρεσβεύουν μορφώματα τύπου ΛΑ.Ο.Σ. και Χρυσής Αυγής. Γι' αυτό και τα απομονώνουν, γι' αυτό και δε βρίσκουν τόπο να σταθούν ανάμεσα στο λαό. Ως γέννημα αυτού του καθαρού κόσμου οι κομμουνιστές και η Ιστορία που έγραψαν με τους ηρωικούς τους αγώνες, ουδεμία ανάγκη έχουν επιβεβαίωσης, πολύ περισσότερο απ' τους απογόνους εκείνων που συνέτριψαν στο πεδίο της μάχης. Αν πιστεύει ο ΛΑ.Ο.Σ. ότι ο αντικομμουνισμός είναι διαβατήριο εξόδου απ' την πολιτική απομόνωση και επικράτησης στον ανταγωνισμό του με την ομόσταβλή του Χρυσή Αυγή, ας τον συνεχίσει. Το βέβαιο είναι ότι θα του διασφαλίσει μια θεσούλα, έστω και υπό μορφή υποσημείωσης, στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας αυτού του τόπου.

Ολο και περισσότερες εξετάσεις...

Τις προάλλες ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην παρουσίαση βιβλίου στελέχους του κόμματός του για το κίνημα ειρήνης. Το αντικείμενο της συζήτησης δεν τον συγκράτησε από το να καταθέσει εκ νέου τα διαπιστευτήριά του στο σύστημα, με όσα δεν είπε και με όσα άφησε να εννοηθούν.

Για παράδειγμα, μπορεί να μην αποκήρυξε ευθέως το σοσιαλισμό - το έχει κάνει βεβαίως παλιότερα - αλλά τον εξίσωσε με τον καπιταλισμό, λέγοντας ότι το κίνημα ειρήνης ήταν η «αντιπολίτευση στην ψυχροπολεμική ιδεολογία, η οποία επιβλήθηκε από τα πάνω σε κράτη και λαούς αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Ενα και το αυτό δηλαδή οι σοσιαλιστικές χώρες και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μονοκονδυλιά διαγράφονται οι ακατάβλητες προσπάθειες της Σοβιετικής Ενωσης κατά των πυρηνικών όπλων, υπέρ της ειρήνης.

Παρακάτω, αναφερόμενος στην «καπιταλιστική κρίση, τους οξύτατους ανταγωνισμούς που βρίσκουν την έκφρασή τους και στην ευρύτερη περιοχή μας» γεγονός που «εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για την υπόθεση της ειρήνης», δεν βρήκε - ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Τσίπρας - μια λέξη να πει για τα μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστές, το ΝΑΤΟ.

Ευχολόγια υπέρ της ειρήνης, αλλά για το ποιοι την υπονομεύουν και βλέπουν τον πόλεμο σαν μέσο προώθησης και εδραίωσης των συμφερόντων τους, ποιοι θα κερδίσουν από ένα νέο πόλεμο στην περιοχή, τσιμουδιά! Γιατί αλήθεια αφήνει στο απυρόβλητο τους φορείς του πολέμου;

... στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Πόση επομένως αξία έχει η δέσμευση του Αλ. Τσίπρα ότι στο Σύνταγμα που θα φτιάξει η κυβέρνησή του, θα προστεθεί ένα άρθρο που θα απαγορεύει οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων ή τον ελλιμενισμό πυρηνοκίνητων πολεμικών πλοίων, όταν ούτε μισή λέξη δεν υπήρχε στην ομιλία του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργεί αμερικανική βάση ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και υπάρχουν αποθηκευμένα πυρηνικά; Τι θα κάνει μ' αυτά και τις υποχρεώσεις από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ;

Βεβαίως για τα θέματα αυτά ο κ. Τσίπρας έχει δώσει επιτυχώς εξετάσεις στον ιμπεριαλισμό γενικώς και στον αμερικάνικο ειδικώς: «Δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα δική μας η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ» και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ «υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος, τα οποία θέλουμε να υπερβούμε. Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι».

Πιο ισχυροί δεσμοί όμως με μία ιμπεριαλιστική δύναμη σημαίνει τη διατήρηση, τουλάχιστον, των διευκολύνσεων προς την αμερικανο-ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, για την ευόδωση των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ιμπεριαλιστών ενάντια σε λαούς της περιοχής.

Οπισθοδρόμηση στην Παιδεία!

«

Το σχολείο θα μείνει κλειστό μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ζητούμε το αυτονόητο να έρθει νέος/α δάσκαλος/α στη θέση της δασκάλας που έφυγε»... Το αίτημα φορά ένα Δημοτικό σχολείο στο Μενίδι. Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στην Ελλάδα. Γιατί η εικόνα είναι λίγο - πολύ ίδια παντού: Αν ένας εκπαιδευτικός αποσπαστεί σε άλλο σχολείο, αν μία εκπαιδευτικός πάρει άδεια κύησης, αν αρρωστήσει σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευτεί για κάποιο διάστημα... δεν υπάρχει άλλος να τον αντικαταστήσει.

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων είχαν ως συνέπεια από το 2010 να είναι πολλαπλάσιες οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, καθώς οι ετήσιες προσλήψεις διαρκώς μειώνονταν και τελευταία έγιναν μηδενικές. Την τελευταία πενταετία τα σχολεία ξεκινούν με 3.000 - 8.000 κενά εκπαιδευτικών, που παλιότερα καλύπτονταν στη μέση της χρονιάς, τώρα δεν καλύπτονται καν (ειδικά τα κενά σε ειδικότητες, ξένες γλώσσες κλπ). Δηλαδή: Εχουμε λιγότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Ποιος «λούζεται» τις συνέπειες; Οι μαθητές, οι γονείς και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε πριν λίγο καιρό από τους διευθυντές των σχολείων να καταγράψουν τα τετραγωνικά μέτρα κάθε αίθουσας (υπολογίζοντας 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή!) και τώρα, ζητάει να μειωθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία υπολογίζοντας το σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου διά 25, που είναι κατά το νόμο το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σχεδιάζουν στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις και καταργήσεις οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα λιγότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί χάνοντας τις οργανικές τους θέσεις, δυνητικά θα μπορούν να απολυθούν. Ποιος θα «λουστεί» τις συνέπειες; Οι μαθητές για τους οποίους αυξάνονται οι κίνδυνοι ασθενειών, ενώ μειώνεται η ποιότητα της εκπαίδευσης.

Σήμερα στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά της Αττικής, ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 20 μαθητές. Το «25 μαθητές» είναι το ανώτατο όριο του νόμου. Οταν μπορείς να έχεις λιγότερους μαθητές στις τάξεις για να κάνεις καλύτερο μάθημα, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο (όπως δείχνει η σημερινή πραγματικότητα), γιατί θα πρέπει να ξεχειλώσεις τα τμήματα στα ανώτατα όρια του νόμου; Αυτό είναι οπισθοδρόμηση, είναι σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Τα όρια του νόμου είναι που πρέπει να μειωθούν, όχι να αυξηθούν τα τμήματα! Αντιθέτως, τα έγγραφα των διευθύνσεων εκπαίδευσης προς τους διευθυντές έχουν ένα ύφος λες και παρανόμησαν οι διευθυντές που έφτιαξαν τμήματα με 20 και 22 μαθητές!

Η κυβέρνηση λοιπόν, φαίνεται ότι σχεδιάζει νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και σχολείων. Μαθητές θα τριγυρνούν για να εγγραφούν από σχολείο σε σχολείο προκειμένου να συμπληρωθούν οι μπακαλίστικοι αριθμοί του υπουργείου. Θα πηγαίνουν παιδιά να εγγραφούν και θα τους λένε «συγνώμη δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλο τμήμα, πηγαίνετε στο διπλανό σχολείο»! Η οργανικότητα, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν το δάσκαλό τους και δεν αλλάζουν δασκάλους σαν τα πουκάμισα, κάτι που ειδικά για τις μικρές ηλικίες είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό. Τα σχέδια του υπουργείου που φέρνουν οπισθοδρόμηση στην Παιδεία δεν πρέπει να περάσουν.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Συνένοχοι και συνοδοιπόροι στη διάδοση αυταπατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις διαπιστώσεις είναι κορυφαίοι, εκεί στη ΓΣΕΒΕΕ, αναφορικά με την κατάσταση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Στην πράξη, όμως, η πλειοψηφία της διοίκησης χρόνια τώρα εξαντλεί την «αγωνιστικότητά» της στη συμμετοχή σε «επετειακού» τύπου κινητοποιήσεις και στην κατάθεση υπομνημάτων που ζητούν λύσεις, επικαλούμενα, μάλιστα, την πολιτική της ΕΕ υπέρ των... μικρών επιχειρήσεων!

Και είναι σοβαρή η ευθύνη της παράταξης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΣΚΕΒΕ, για την πορεία της Συνομοσπονδίας των ΕΒΕ όλα αυτά τα χρόνια, αφού μαζί με την ΠΑΣΚΕΒΕ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και την επικούρηση των δυνάμεων της ΝΔ, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των ψευδαισθήσεων τόσο για την παγίδα περί των «ωφελειών» από την ένταξη στην ΕΕ, όσο και για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων στα πλαίσια της καπιταλιστικής συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων. Και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με εκείνη του ΠΑΣΟΚ στήριξαν στην ουσία κάθε αποπροσανατολιστική κίνηση των κυβερνήσεων και τελικά περιορίστηκαν σε επιμέρους κριτικές στην ασκούμενη πολιτική, πρόβαλαν «λύσεις» στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων μέτρων και έφτασαν στο σημείο να εγκαλούν τους κυβερνώντες επειδή... αγνοούν τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ειδικά οι συνδικαλιστές της ΑΣΚΕΒΕ ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, συντεταγμένα, στις αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ, που δραστηριοποιούνται με το πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, κάνοντας ό,τι μπορούσαν προκειμένου οι θέσεις της για τα διάφορα ζητήματα των ΕΒΕ, καθώς και προτάσεις για κινητοποιήσεις, να απορριφθούν από τα όργανα της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα παραδείγματα είναι πολλά από την αγαστή συνεργασία της πλειοψηφίας. Γι' αυτό και προκαλεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν από τη μία υπογράφει κάθε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και από την άλλη κατηγόρησε ως... «μνημονιακή» την παράταξη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην στηρίξει τον Γ. Καββαθά για νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση του Δ. Ασημακόπουλου. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η προϊστορία δείχνει ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι όποιες... διαφορές και η ΑΣΚΕΒΕ θα ξαναριχτεί στη μάχη για τη σωτηρία του... συστήματος.

Προκαλεί ο «φιλάνθρωπος» ΟΤΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το φιλανθρωπικό του έργο διαφημίζει ο ΟΤΕ και η «COSMOTE» καθώς όπως γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους προχώρησαν στην παράδοση του ποσού των 550.000 ευρώ σε 22 κοινωφελείς οργανισμούς για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση του Οργανισμού να εμφανιστεί ως «μεγαλόψυχη», δεν μπορεί με δωρεές να ξεπλύνει τις «αμαρτίες» της όπως το γεγονός ότι το 2005 απολύθηκαν 5.000 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα των «οικειοθελών» αποχωρήσεων. Το 2013 άλλοι 1.800 εργαζόμενοι απολύθηκαν με το ανάλογο πρόγραμμα. Το 2011 η «COSMOTE» απέλυσε 300 εργαζόμενους. Στην «e-value» οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ με ελαστικές μορφές, με επινοικιαζόμενη εργασία, πίεση και εντατικοποίηση. Με τις πλάτες της Ομοσπονδίας πέτυχαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μείωση μισθών.

«Εταιρείες σαν τον ΟΤΕ, τις Cosmote, Wind, Vodafone, Forthnet. κτλ., τόσο στον κλάδο όσο και συνολικότερα, είναι αυτοί που ευθύνονται για τη δυστυχία χιλιάδων, εκατοντάδων παιδιών τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Αυτοί, αγκαζέ με τις κυβερνήσεις τους και τα κόμματά τους, που μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές. Πρώτα μας ξεζουμίζουν για να βγάλουν κέρδη, μετά μας πετάν στη φτώχεια και στην ανεργία και ύστερα μας πετάνε και ένα ξεροκόμματο για το ξεκάρφωμα! "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι"», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής.

Οι φασίστες υποστηρίζουν το ξεπούλημα...

«Ο υποτακτικός της Μέρκελ, Σαμαράς, δε λέει λέξη για τα δισεκατομμύρια που αποδεδειγμένα μας οφείλουν οι Γερμανοί. Η Χρυσή Αυγή αντιπροτείνει τον συμψηφισμό του εξωτερικού μας χρέους με το κατοχικό δάνειο, ώστε να κοπεί η φόρα σε όσους ορέγονται τον ελληνικό ορυκτό πλούτο και στοχεύουν στη διάλυση της οικονομίας μας» κραυγάζει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Κι αν υπάρχει μια αλήθεια σε όσα λέει, υπάρχουν και πολλές άλλες που κρύβει μπας και κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Οτι το ίδιο ξεπουλημένα είναι τα φασιστοειδή με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου. Εξ ου και οι χρυσαυγίτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα ο ορυκτός πλούτος Κύπρου και Ελλάδας να καταλήξει σε μεγαλοκαρχαρίες.

Με σειρά αναρτήσεων στην ιστοσελίδα τους, οι χρυσαυγίτες έχουν αποφανθεί π.χ. ότι: «Σε άμεση διαδικασία τιτλοποίησης των κοιτασμάτων οδεύει η Κύπρος (...) η Λευκωσία φαίνεται ότι προχωρά στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση των κοιτασμάτων μέσα στο επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα. Φυσικά η γεώτρηση θα γίνει από την εταιρεία Noble (σ.σ. οι τάχα πατριώτες διαφημίζουν ανερυθρίαστα αμερικανική πολυεθνική που διατηρεί γραφεία ακριβώς απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία...). Χρειάζονται τρεις γεωτρήσεις για να προσδιοριστεί το εύρος ενός κοιτάσματος και να καταστεί δυνατή η τιτλοποίησή του δηλαδή η έκδοση ομολόγων με αντικείμενο το περιουσιακό στοιχείο του κράτους (...) Η τρίτη γεώτρηση και η έναρξη τιτλοποίησης των κοιτασμάτων έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα μπορούν να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία. Τα ίδια φυσικά, ισχύουν και για την Ελλάδα»...

... και φορτώνουν τα χρέη στο λαό

...Δίχως τσίπα, πίσω από περίτεχνους όρους («τιτλοποίηση», «ομόλογα», «εμπορεύσιμα»), αβαντάροντας ανοιχτά πολυεθνικές, ζητούν καθαρά το ξεπούλημα του πλούτου του λαού σε όποιον μεγαλοκαρχαρία έχει δυο δεκάρες να δώσει, και να τον αγοράσει για ίδιον όφελος.

Σε ό,τι αφορά το χρέος του μεγάλου κεφαλαίου που έχουν φορτώσει στον ελληνικό λαό, συμψηφισμό ενός μέρους του ζητά η Χρυσή Αυγή. Το υπόλοιπο (επίσης μεγάλο) το αφήνει να το πληρώσει πάλι ο λαός. Εξ ου και στο «επικαιροποιημένο πολιτικό πρόγραμμά» τους τα φασιστοειδή ζητούν διαγραφή μόνο εκείνου του κομματιού του χρέους που θα κριθεί «παράνομο» και «επαχθές» (αντικειμενικά ό,τι δεχτούν και οι ξένοι δανειστές και οργανισμοί ότι είναι τέτοιο). Λες και τα πλατιά λαϊκά στρώματα καρπώθηκαν το υπόλοιπο. Ωστόσο, τα καταδικάζει να το αποπληρώσουν προς τέρψη μεγαλοτραπεζιτών, «επενδυτών», κάθε είδους κορακιών των «αγορών». Επιπλέον, αναγνωρίζει όλα τα χρέη, επίσης υπέρογκα, έως το 1973: «Η Χρυσή Αυγή προτείνει (...) διαγραφή του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας (...) Η Χρυσή Αυγή στοχεύει στον άμεσο λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους και όλων των δανειακών συμβάσεων από το 1974 μέχρι σήμερα (...) θα προκύψει επισήμως ποιο μέρος του χρέους είναι παράνομο και επαχθές, το οποίο και το κράτος μας θα αρνηθεί να αποπληρώσει».

Στην πραγματικότητα βάζει το λαό να πληρώσει το χρέος των μεγαλοεπιχειρηματιών και μετά το «παίζει» τάχα φιλολαϊκή και αντιμνημονιακή. Ο λαός να αποκαλύπτει τις βρωμιές της παντού, να την καταγγέλλει και απομονώνει σε κάθε ευκαιρία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτομαγιά με τη σφραγίδα των εργαζομένων

Στα χέρια των εργαζομένων βρίσκεται η απεργία της Πρωτομαγιάς, που καλούνται να δώσουν τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της. Απέναντί τους δεν έχουν μόνο τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν σε κάθε απεργιακή μάχη: Την τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας, τη διαλυτική δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να εκφυλίσουν την Πρωτομαγιά, να τη στερήσουν από το νόημα και το περιεχόμενό της.

Με την απόφαση για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα (7/5), η κυβέρνηση δε σπεύδει μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων, αλλά βρίσκει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να στρέψει τα βέλη της ενάντια στα σύμβολα της εργατικής τάξης. Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία και αυτό ο ταξικός αντίπαλος το γνωρίζει πολύ καλά. Οπως γνωρίζει ότι η βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από αντίστοιχη επίθεση, με στόχο την ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων.

Η 1η Μάη συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα. Συμβολίζει τις θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει. Το μήνυμά της είναι φάρος για τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που πτωχεύει το λαό, που τον ρίχνει στη φτώχεια και την ανεργία. Και επειδή συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω, είναι πάντα επίκαιρη γιατί μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που απαιτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Το ΠΑΜΕ χωρίς να χάσει χρόνο καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, κατήγγειλε στους εργαζόμενους τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς. Κάλεσε και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τις Συντονιστικές Επιτροπές των εργαζομένων να προκηρύξουν απεργία την 1η Μάη και να την οργανώσουν. Σε αυτό το κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη και τη δύναμη να πάρουν τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στα χέρια τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση την κήρυξη και την περιφρούρηση της απεργίας, την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, τη συζήτηση για την ιστορία και το σημερινό νόημα της Πρωτομαγιάς και, πάνω απ' όλα, την υπεράσπισή της από την προσπάθεια εκφυλισμού που επιχειρούν κυβέρνηση και εργοδοσία. Να δώσουν απάντηση στις μεθοδεύσεις που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μάη σε «κινητή γιορτή» και αργία, χωρίς κανένα ιστορικό και ταξικό περιεχόμενο. Να «γιορτάσουν» την Πρωτομαγιά όπως αρμόζει στους αγώνες της εργατικής τάξης, στις μάχες που έχουν προηγηθεί αλλά και σε αυτές που μέλλονται να δοθούν, μέχρι η νικηφόρα τους έκβαση να κάνει παρελθόν την ταξική εκμετάλλευση, την πηγή από την οποία γεννιούνται όλα τα βάσανα των εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org